Νέο Φάληρο: To διώροφο με τα αγάλματα, η άριστη αποκατάσταση και τα χαμένα διακοσμητικά μυστικά του.

Πρόκειται για ένα από τα γνωστότερα νεοκλασικά του Νέου Φαλήρου. Το σπίτι με τα πήλινα αγάλματα της Αθηνάς και του Απόλλωνα, για το οποίο από διάφορα αρχεία ανακαλύπτουμε και καταγράφουμε τέσσερα σημαντικά στοιχεία της αυθεντικής του διακόσμησης, που δεν υπάρχουν σήμερα.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Pictures of a house with ceramic statues restored between 2005 - 2010. Archive Pictures that present some dacoration parts that do not exist today. In Neo Phalero (Neo Faliro),  near Pireus, an area that had a popular beach and great buildings at the beginning of the 20th century. This area is completely different today with no beach and full of blocks of flats.
 

 Διώροφο με υπόγειο, απλού τετράγωνου σχεδίου χονδρικά, με έντονη όμως διακόσμηση. Ήταν τις τελευταίες δεκαετίες ασυντήρητο, αλλά ποτέ δεν αφέθηκε στην τύχη του, ούτε έμεινε αφύλαχτο και ανοιχτό από ανευθυνότητα, ώστε να υποστεί εκτενείς φθορές και κλοπές. Εντός της περιόδου 2005 - 2010 αποκαταστάθηκε, όπως φαίνεται εξωτερικά τουλάχιστο, με πολύ σωστή δουλειά. Μέσα από τα αρχεία όμως εντοπίσαμε  σημαντικά χαμένα διακοσμητικά στοιχεία του, που έχει ενδιαφέρον να καταγραφούν.



Αξιόλογα σωζόμενα στοιχεία

1. Τα δύο αγάλματα της Αθηνάς με ασπίδα και του Απόλλωνα με τη λύρα σε κοίλες εσοχές. Τα συγκεκριμένα αγάλματα αποτελούν μοναδικά δείγματα από τα ελάχιστα αυθεντικά που παραμένουν στη θέση τους σε άριστη κατάσταση. Η τοποθέστηση αγαλμάτων σε κοίλες εσοχές της πρόσοψης ήταν κάτι σύνηθες σε πολλά κτίρια, παρ' όλα αυτά σήμερα απομένουν ελάχιστα δείγματα. Φαίνεται οτι η λαίλαπα του '60 στόχευσε πρώτα σε νεοκλασικά με τόσο αρχαιοπρεπή στοιχεία!

2. Το μπαλκονάκι με τα μεταλλικά φουρούσια στην πλαινή δυτική όψη. Αυτό είναι ένα στοιχείο που γενικά σπάνιζε στα  νεοκλασσικά, ειδικά τέτοιας πολυτέλειας, όπου η χρήση μαρμάρινου μπαλκονιού με φουρούσια ήταν γενικός κανόνας.

3. Οι δύο δίφυλλες πόρτες αντί για κλασσικές μπαλκονόπορτες με γρίλιες στην κεντρική βεράντα του ισογείου.Άλλο ένα σπάνιο σωζόμενο δείγμα μάλλον νεοκλασικής υπερβολής και πολυτελείας χωρίς όρια της εποχής.



Τα τέσσερα χαμένα διακοσμητικά στοιχεία

Τα στοιχεία αυτά σίγουρα οποτεδήποτε μπορούν εύκολα σχετικά να αποκατασταθούν και σε καμία περίπτωση δεν υποβαθμίζουν τη δουλειά που έχει γίνει.

1. Το τρίτο άγαλμα! με έκπληξη ανακάλυψα σε φωτογραφία του αρχείου της Εμπορικής Τράπεζας αυτό το "μυστικό". Στην ανατολική πλαϊνή του κτιρίου (είσοδος του κτιρίου), υπάρχει τρίτη εσοχή όμοια με αυτή των δύο σωζόμενων αγαλμάτων της πρόσοψης. Όμως από τη δεκαετία του 90 που πρωτο-φωτογράφισα το κτίριο, άγαλμα εκεί δεν υπήρχε. Και όμως στη φώτο που θα δείτε παρακάτω υπάρχει το τρίτο χαμένο άγαλμα του κτιρίου!

2. Το ζευγάρι των πήλινων "ψηλών" Σφιγγών. Στο ανώτερο κεντρικό σημείο της πρόσοψης υπάρχει ένα διακοσμητικό τοιχίο, προέκταση της πρόσοψης, πάνω από το ύψος των ακραίων κεραμιδιών. Στην εισαγωγή του γνωστού στους "fans" βιβλίου του Σκοπελίτη υπάρχει φωτογραφία στην οποία φαίνεται ότι πάνω σε αυτό το σημείο υπήρχε ένα ζευγάρι πήλινες Σφίγγες, που "κοίταζαν" σε αντίθετη κατεύθυνση. Παραθέτουμε τη φώτο ενδεικτικά αναφωτογραφημένη σε χαμηλή ανάλυση, παρόλα αυτά μπορεί κανείς να συμπεράνει για τι σπάνιο και πανέμορφο διακοσμητικό στοιχείο μιλάμε.

3. Πήλινες γλάστρες. Σε φωτογραφίες του '90 διακρινονται κομμάτια βάσεων γλαστρών στα άκρα ττου προαναφερθέντος τοιχείου, δεξιά και αριστερά των σφιγγών. Πιθανώς οι γλάστρες υπήρχαν εκεί και ήταν δύο ή σε κάθε κολώνα που προεξέχει στη στέγη. Επίσης στο κέντρο του τοιχίου υπήρχε στρογγυλή εσοχή, όπως αυτές πάνω από τα αγάλματα.

4. Πήλινα μπαλούστρα σε πίσω βεράντα του ορόφου (σχέδιο με τις ραβδώσεις κίονα). Υπήρχαν πριν την πρόσφατη αποκατάσταση και δεν διατηρήθηκαν (με επιφύλαξη).



Επίλογος

Ένα τόσο όμορφο και σπάνιο δείγμα νεοκλασικισμού, που διατηρήθηκε αρκετά σωστά και που παρά αυτά τα χαμένα στοιχεία παραμένει ένα από τα ομορφότερα νεοκλασικά της χώρας. Λαμπερό αρχιτεκτονικό διαμάντι μέσα στο νεοελληνικό, κατεστραμμένο, πρώην διαμάντι της Αττικής, το Νέο Φάληρο...


Το κτίριο στα μέσα της δεκαετίας του '90 σε αντιπαραβολή με το σήμερα. Ενδιαφέρον έχει και η διαφορά ύψους των φοινίκων.

Πρόχειρη εικόνα του κτιρίου, όπως θα ήταν με τις σφίγγες και τις γλάστρες που αρχικά είχε (αριστ. μιικρογραφία φωτ. Σκοπελίτης).
Δεξιά μικρογραφία από αρχείο Δ.Χ.Κ. σημειο 1 προεξοχή τοιχίου και βάση γλάστρας, σημείο 2 κυκλική εσοχή, που δεν διατηρήθηκαν.

Το τρίτο άγαλμα στην ανατολική πλαινή όψη, που αφαιρέθηκε αρκετά πριν τη δεκατία του '90 (φωτ. Μ. Βερνάρδος).

Λεπτομέρεια προηγούμενης φωτογραφίας.


Σήμερα το αριστερό γνήσιο άγαλμα της Αθηνάς με ασπίδα.

Σήμερα το δεξί γνήσιο άγαλμα του Απόλλωνος με λύρα.



Το άγαλμα Απόλλωνος τη δεκαετία του '90 και σήμερα.
Το μικρό μπαλκονάκι με μεταλλικά φουρούσια στη δυτική όψη.





ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το άρθρο περιέχει σημαντικές πρωτοδημοσιευόμενες πληροφορίες για το θέμα. Το θέμα προσεγγίζεται με ιδιαιτέρως αναλυτικό ή διαφορετικό τρόπο πρώτη φορά εδώ, σε σύγκριση με ότι σχετικό έχει ήδη δημοσιευθεί.
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

1 σχόλιο:

  1. Καλημέρα σας, μια ευχάριστη έκπληξη η δημοσίευση του άρθρου σας για εμάς.
    Αξίζει να αναφερθώ στις σκαλωσιές που είναι στις φωτογραφίες σας, δώσαμε για τρία χρόνια μεγάλο αγώνα να σώσουμε τους φοίνικες μας από το σκαθάρι,και συνεχίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή