Πειραιάς, Ακτή Κονδύλη (Αγ. Διονύσιος): Βιοτεχνικό - αποθηκευτικό κτίριο με συμπαγή τουβλάκια.


Παλιό βιοτεχνικό ή αποθηκευτικό κτίριο μοναδικής αισθητικής, κτισμένο με συμπαγή τουβλάκια.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Old craft or storage building at Akti (Coast) Kondili, harbour of Pireus. Built with old "yellow", solid, ceramic bricks.




Η Ακτή Κονδύλη

To κτίριο βρίσκεται στην περιοχή της Ακτής Κονδύλη στον Πειραιά (ανάμεσα στον Αγ. Διονύσιο και το Σταθμό του Η.Σ.Α.Π.). Η συγκεκριμένη περιοχή είναι εμφανές ότι ρυμοτομήθηκε πολύ νωρίς και με σωστό τρόπο. Σε αυτήν άρχιζαν να χτίζονται κτίρια από τα μέσα του 19ου αιώνα. Τα περισσότερα ήταν αποθήκες, μηχανουργεία και μικρές βιοτεχνίες, που ήταν φυσικό να δημιουργηθούν σε μια περιοχή τόσο κοντά στο λιμάνι. Επίσης υπήρχε και μικρότερος αριθμός σημαντικών νεοκλασικών οικιών.

Σε ότι αφορά τα επαγγελματικά κτίρια, πολλά σώζονται ως τις μέρες μας παρά το ότι η περιοχή κακώς δεν προστατεύεται επίσημα ως σημείο διατηρητέων. Αυτά είτε συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται όπως παλιά, είτε έχουν άλλες χρήσεις (μέχρι και κέντρα διασκέδασης). Αυτό που πρέπει να τονίσουμε είναι ότι τα περισσότερα έχουν υποστεί τεράστιες αλλοιώσεις, προκειμένου να αποκτήσουν νέες χρήσεις ή στην προσπάθεια να συντηρούνται όπως να ναι για να συνεχίζουν να στεγάζουν αποθήκες μηχανουργεία κ.λ.π. Το αποτέλεσμα είναι πολλά από αυτά να έχουν πλέον μια αδιάφορη όψη και μάλιστα υποβαθμιστική για την όλη περιοχή.



Το συγκεκριμένο κτίριο

Το συγκεκριμένο κτίριο είναι από τα πιο εντυπωσιακά αισθητικά. Είναι κτισμένο με "κίτρινα" συμπαγή παλιά τουβλάκια, τα οποία έχουν αποκαλυφθεί στις όψεις από το ανώτερο οριζόντιο τμήμα και κάτω. Στην αυθεντική του κατάσταση το κτίριο ήταν σοβατισμένο και βαμμένο με τη γνωστή παλιά ώχρα. Αυτό που "θέλγει" το μάτι σε αυτό το κτίριο είναι ότι: Δίνει μια αίσθηση μεγάλου ύψους και όγκου, ο οποίος όμως "σπάει" με τα μεγάλα παράθυρα - "καμάρες" και "τόξα" και τις οριζόντιες και κάθετες προεξοχές που κάνουν τα τουβλάκια σε επιλεγμένα σημεία.

Εσωτερικά το κτίριο πρέπει να είχε δάπεδο σε όλον τον πρώτο όροφο, που πρέπει να αφαιρέθηκε ή να περιορίστηκε περιμετρικά στο εσωτερικό, την εποχή που χρησιμοποιήθηκε ως club (τέλη '90) (στοιχείο με επιφύλαξη).

Η χρονολογία κτισίματος είναι άγνωστη. Η κατασκευή από τουβλάκια και όχι από πέτρα και το όλο στυλ (ανατρέχοντας και σε παρόμοια κτίρια γνωστής χρονολογίας) μάλλον οδηγούν στην δεκαετία 1910 - 1920.



Να μην αλλοιώνονται εξ ολοκλήρου αυτά τα κτίρια εσωτερικά.

Άσχετα με αυτό το κτίριο, επί τη ευκαιρία αναφέρουμε: Στην Ελλάδα παρατηρείται μεταξύ όλων των άλλων και το φαινόμενο προκειμένου αυτού του τύπου κτίρια να επαναχρησιμοποιηθούν να αλλοιώνονται τελείως εσωτερικά και αυτό να θεωρείται και επίτευγμα. Μπορεί να φαίνεται ενδιαφέρον και πρωτοποριακό, ωστόσο είναι καταστροφικό και απαράδεκτο. Θα επαναλάβουμε ότι κάποιες έντονες παρεμβάσεις για σοβαρούς λόγους χρηστικότητας δικαιολογούνται. Η οριστική καταστροφή και αλλοίωση του εσωτερικού όπως έχει παρατηρηθεί να γίνεται, είναι κάτι για το οποίο θα κατηγορούνται μελλοντικά ως οι καταστροφείς της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, όσοι τις κάνουν.



Φωτογραφίες























ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα δημοσιεύτηκε εδώ για πρώτη φορά. 
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου