Ένα γνωστό τριώροφο κτίριο ανάμεσα σε Μακρυγιάννη - Πλάκα - πύλη του Αδριανού.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Residence between the areas of Makriyiannis, Plaka and the gate of Adrianos (17 Lysikratous street). A well known building for the Athenians, built in 1881, that combines the neoclassical folk -simple style of Plaka with the most imposive - heavy of the Amalias avenue.
Εισαγωγή
Χτισμένο το 1881, βρίσκεται στην οδό Λυσικράτους 17 κοντά στην λεωφ. Αμαλίας. Η οδός Λυσικράτους είναι μια από τις εισόδους της Πλάκας, η οποία ξεκινά από την πλατεία του μνημείου Λυσικράτους και καταλήγει στην Πύλη του Αδριανού, η οποία διακρίνεται εντυπωσιακά μέσα από αυτήν, όπως και ο βράχος της Ακρόπολης.
Φωτογραφικά ντοκουμέντα πριν χτιστεί
Ως γνωστόν η ευρύτερη περιοχή διαθέτει πλήθος σημαντικών κτιρίων. Στη συγκεκριμένη παρουσίαση αξίζει να τονίσουμε άτι υπάρχουν φωτογραφικά ντοκουμέντα του σημείου πριν ακόμα χτιστεί αυτή η κατοικία!
Αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία
- Τριώροφο κτίριο με δύο θύρες εισόδου δεξιά και αριστερά της πρόσοψης. Το πιθανότερο είναι ότι κάθε μία οδηγούσε σε έναν από τους ορόφους. θα μπορούσε όμως η μία να αφορά μόνο το ισόγειο και η άλλη και τους δύο ορόφους. Η μία εκ των δύο εισόδων ίσως εξυπηρετεί και το ισόγειο, αν αυτό δεν είχε αρχικά δική του είσοδο στην πρόσοψη (ίσως και κατάστημα).
- Οι νεοκλασικές ξύλινες θύρες δεκαετίες πριν έχουν αντικατασταθεί με πόρτες εποχής 1950-1960.
- Το ισόγειο είναι χαμηλοτάβανο σε αντίθεση με τους ορόφους που είναι ιδιαίτερα υψηλοί.
- Δύο σπάνια ημικυκλικά μπαλκονάκια με μικρά φουρουσάκια στον πρώτο όροφο, μεγάλο μπαλκόνι με τέσσερα φουρούσια στον δεύτερο. Ελικοειδή κάγκελα φτιαγμένα μάλλον ειδικά για αυτό το σπίτι. Όλα τα υπόλοιπα παράθυρα έχουν ποδιές με μπαλούστρα (σχέδιο μπίλιες), ενώ πάνω από κάθε θύρα υπάρχουν μικρά τετράγωνα παράθυρα.
- Το κτίριο παρουσιάζει ελαφριά προεξοχή στο κεντρικό τμήμα του. στην οποία διακρίνονται ψευδοκολώνες με επίκρανα μόνο στον δεύτερο όροφο. Αυτή η διακόσμηση πιθανότατα υπήρχε αρχικά και στον πρώτο όροφο και στις άκρες της πρόσοψης.
- Ακροκέραμα "καλόγριες" αραιά τοποθετημένα σε επίπεδες κεραμόπλακες (που υπάρχουν μόνο στα άκρα της βυζαντινής κεραμοσκεπής). προεξέχοντες κίονες-πεσοί στη στέγη, οι οποίοι ενδεχομένως να στολίζονταν από νεοκλασικές γλάστρες ή και μπαλούστρα στην αρχική μορφή.
Αποκαταστάσεις και σημερινή κατάσταση
Το κτίριο παρέμενε πρόχειρα συντηρούμενο και τμηματικά εγκατελειμμένο στην αρχική του κατάσταση μέχρι το διάστημα 1980-1990, οπότε και ήταν από τα πρώτα που συντηρήθηκαν τουλάχιστο εξωτερικά. Σήμερα (2014) διατηρείται μεν ακόμα σε "ασφαλή" κατάσταση, αλλά παρουσιάζει σημάδια μη συνεχούς χρήσης.
Σημαντικότατη φωτογραφία προ του 1880 και πριν χτιστεί η οικία στο σημείο. (Από το Blog ΡΟΔΟΣυλλέκτης) |
Σημαντικότατη φωτογραφία προ του 1880 και πριν χτιστεί η οικία στο σημείο. (Από το Blog ΡΟΔΟΣυλλέκτης) |
Φωτογραφία μετά το 1880, που το κτίριο έχει χτιστεί μαζί με άλλα νεοκλασικά, ενώ διακρίνονται νέες συνοικίες. |
To κτίριο από τη λεωφόρο Αμαλίας. |
Δρόμος με άκρα κοσμήματα, η οδός Λυσικράτους. |
Η πρόσοψη της οικίας. |
Μαρμάρινη πλάκα υπενθυμίζει την ηλικία του κτιρίου στην πρόσοψη. |
Οι εξώστες. |
Ένα από τα δύο ημικυκλικά μπαλκονάκια. |
Το κεντρικό μπαλκόνι του Β' ορόφου με 4 φουρούσια. |
Λεπτομέρεια ανώτερου διάκοσμου. |
Αποκάλυψη χάρη στο φακό! Ζηλεύοντας τις υπογραφές στα ακροκέραμα ή απλά υπερήφανος για το έργο του ο νεότερος εργάτης αφήνει το στίγμα του. Σίγουρα το 1981 δε θα περίμενε να το δει στο internet! |
ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
- Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα δημοσιεύτηκε εδώ για πρώτη φορά.
- Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
- Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".
- © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it here or redirecting to this page is not allowed.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου