Αίγιο: Ο μετεωρολογικός σταθμός - δημοτικό κυλικείο.
Ο σπάνιος πύργος στολίδι της πλατείας Ψηλά Αλώνια.

Το κτίριο στολίδι - σύμβολο της πόλης του Αιγίου. Σπανιότατο μικρού μεγέθους δείγμα του ρυθμού του στην Ελλάδα. Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): The "tower" at Psila Alonia square, Egio (Aegio) town, near Patras city, Greece. Rare in Greece, small, new-gothic, new-medieval construction. Built ~1900 (a golden era for the town) to be used as meteorological station and cafe. Today is the trade mark building of Egio. It belongs to the municipality. It has been restored recently and remains a popular cafe.



Για το Αίγιο

Παρά το μέγεθός του το Αίγιο γνώρισε αξιοσημείωτα μεγάλη ανάπτυξη περί τη νεοκλασική περίοδο. Σε αυτό συνέβαλαν τα εξής:
  • Βρισκόταν σε ένα φυσικά προνομιακό, πανέμορφο σημείο, κοντά στην Πάτρα, δίπλα σε βουνό και θάλασσα.
  • Συνδεόταν με Πάτρα και Αθήνα με σιδηρόδρομο.
  • Απέκτησε νωρίς δικό του λιμάνι.
  • Προφανέστατα η ιδιοσυγκρασία και το επίπεδο των κατοίκων του.
 Με όλα αυτά ξεχώρισε σχεδόν σε όλους τους τομείς γεωργία (σταφίδα), εμπόριο και απέκτησε μέχρι και βιομηχανία χαρτοποιίας. Μάρτυρες αυτών σήμερα αποτελούν πολλά κτίρια και υποδομές της πλούσιας εποχής, που σώζονται παρά την υψηλή σεισμικότητα (πλατείες, βιομηχανικά - ιδιωτικά -δημόσια κτίρια και εκκλησίες).


Τοποθεσία, Ιστορικά  - Χρήσεις

Κτίστηκε περί το 1900 στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων ("μπαλκόνι του Κορινθιακού"). Ως αρχική - βασική του χρήση αναφέρεται η στέγαση μετεωρολογικού σταθμού. Το πιθανότερο είναι ότι εξ' αρχής (ή λίγα χρόνια μετά την κατασκευή) φιλοξενούσε καφενείο στο ισόγειο, ενώ τα  μετεωρολογικά όργανα βρίσκονταν στον πυργίσκο και την επίπεδη στέγη.  


Αρχιτεκτονικά

Μοναδικό εν Ελλάδι δείγμα μικρού (κατ' ουσία μονώροφου) κτιρίου νεογοτθικού - νεομεσαιωνικού ρυθμού.
  • Πολλές νεογοτθικής γραμμής - διακόσμησης πόρτες με τζάμια στο ισόγειο.
  • Κομψότατος πυργίσκος, που στενεύει ελαφρά προς τα πάνω και έχει "κοψίματα" στις γωνίες.
  • Στενά νεογοτθικά παράθυρα στον πυργίσκο.
  • Ο πυργίσκος πιθανότατα περιέχει μόνο σκάλα.
  • Περίτεχνες καστροειδείς απολήξεις και σχετικές διακοσμήσεις περιμετρικά των επίπεδων στεγών.


Σήμερα

Λίγο κάποιοι Αιγιώτες, λίγο το ότι στην επαρχία δεν έπεφτε χρήμα μεταπολεμικά για νέες υποδομές με καταστροφή των παλιών, λίγο η ιδιαιτερότητα και το σημείο του κτιρίου και ο πύργος την γλίτωσε!

Ανήκει στο δήμο και μισθώνεται σε ιδιώτες ως καφέ, συνεχίζοντας την παραδοσιακή του χρήση, η οποία καλώς προβλέπεται και από τον ειδική για αυτό νομοθεσία. Λόγω σημείου δεν υπέστη ποτέ μακροχρόνιες εγκαταλείψεις και εκτεταμένες φθορές και πρέπει να υπέστη επίσημη, σωστή, σύγχρονη, μη καταστροφική συντήρηση, τουλάχιστο εξωτερικά, το διάστημα 2005 - 2010. Για το εσωτερικό δεν έχουμε στοιχεία (αν υπάρχουν παλιές σκάλες - αυθεντικά τσιμεντοπλακάκια κ.λ.π). Γενικά στο διαδίκτυο βρήκαμε ελάχιστα στοιχεία και φωτογραφίες και καμιά ειδική σελίδα σε τοπικά websites, για ένα τόσο ξεχωριστό κτίσμα για την περιοχή και γενικά

 Σημαντικό! Αν γνωρίζετε περισσότερες πληροφορίες για την ιστορία του κτιρίου, την εσωτερική δομή-διακόσμηση ή μπορείτε να μας στείλετε επιπλέον φωτογραφίες (κοντινές λεπτομέρειες, εσωτερικό) κ.λ.π., παρακαλώ επικοινωνήστε στο e-mail μας, ncaig@gmail.com ή γράψτε μήνυμα στο τέλος της σελίδας (δηλώνοντας αν θέλετε να δημοσιευθούν επώνυμα ή ανώνυμα).



Αεροφωτογραφία πλατείας Ψηλών Αλωνίων και πύργου.
Παλιά κάρτα, διακρίνονται τα μετεωρολογικά όργανα στη στέγη.


Σε κάρτα  μέσα - τέλη δεκ. 1930 (κατ' εκτίμηση)
Άποψη του κτιρίου.
Άποψη του κτιρίου.
Άποψη του κτιρίου.
Άποψη του κτιρίου.
Άποψη του κτιρίου.
Πυργίσκος.
Πυργίσκος.
Λεπτομέρεια διακόσμου και φιλοτελικός φάκελος του 1977.
Λίμνη στην πλατεία Ψηλών Αλωνίων, στο βάθος ο Κορινθιακός
Το προσεγμένο πάρκο της πλατείας.
Εξαιρετική βραδινή φωτογραφία.







ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα προσεγγίζεται με ιδιαιτέρως αναλυτικό ή διαφορετικό τρόπο πρώτη φορά εδώ, σε σύγκριση με ότι σχετικό έχει ήδη δημοσιευθεί.
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  • Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου