Ι. Β., Μηχανικός Α.Α.Κ.: Μέγαρα, ένα στολίδι της πόλης αποκτά και πάλι ζωή μετά από χρόνια εγκατάλειψης.


Ένα από τα σημαντικότερα παλαιά κτίσματα της πόλης των Μεγάρων, πραγματικό στολίδι, που παρέμενε χρόνια στην εγκατάλειψη έχοντας υποστεί μεγάλες φθορές από τον σεισμό του 1981. Τα ευχάριστα νέα για τις προσπάθειες αποκατάστασής του, με την επιστημονική ματιά της Ι.Β. Μηχανικού Ανακαίνισης και Αποκατάστασης Κτιρίων. Παρατηρήσετε τον ελπιδοφόρο τρόπο και τον σεβασμό, με τον οποίο φαίνεται να προσεγγίζουν το αντικείμενο οι νεότερες γενιές μηχανικών. Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Old house at the city of Megara near Athens.  Abandoned many years, with damages by an earthquake at 1981, restoration plans finally started.



Εισαγωγή - Ιστορικά Στοιχεία

Το διώροφο αυτό κτήριο πιθανολογείται πως χτίστηκε προ του 1902, όπως αυτό αποδεικνύεται από πινακίδες της Πολεοδομικής Υπηρεσίας του 1934. Το κτήριο αυτό οικοδομείται με σκοπό να στεγάσει την οικογένεια ιατρού, αλλά με το πέρας των χρόνων γίνεται χώρος για τα γερμανικά στρατεύματα (1941-4), έπειτα στεγάζεται το δημαρχείο της πόλης, και τέλος καταλήγει ερείπιο. Το 1991, με απόφαση της υπουργού Πολιτισμού, το κτίριο χαρακτηρίζεται ως διατηρητέο μνημείο, όχι μόνο για το διάκοσμο του, που θεωρείται μοναδικός στην περιοχή, αλλά και για την ιστορικότητα του. Σήμερα, μετά από πολλές προσπάθειες του σημερινού ιδιοκτήτη, έχει ξεκινήσει η μελέτη αποκατάστασης του, προκειμένου να διατηρηθεί αυτό το «έργο τέχνης», όπως έχει χαρακτηριστεί, στο παλιό κέντρο των Μεγάρων.


Το κτίριο μετά το σεισμό του '81



Μορφολογικά και Κατασκευαστικά Στοιχεία
Οι όψεις του κτηρίου διατηρούν μια αναλογία κενού και πλήρες καθώς και άξονα συμμετρίας το κέντρο κάθε όψη του, όπως συνηθίζεται στα κτήρια εκείνης της εποχής.

Το κτήριο αυτό, προσελκύει τα βλέμματα των περαστικών, καθώς εντυπωσιάζει με την διπλή κλίμακα που οδηγεί τον επισκέπτη στον όροφο. Πρόκειται για μια μαρμάρινη κλίμακα, στεγασμένη στο πλατύσκαλο από την προεξοχή της στέγης στηριζόμενη σε δύο πεσσούς οι οποίοι είναι κατασκευασμένοι από πωρόλιθο και ημιλαξευμένους λίθους. Η κλίμακα σε κάθε στάθμη της έχει μικρούς πεσσούς, κατασκευασμένους από συμπαγή οπτόπλινθο και διακοσμημένους με ανάγλυφο μάρμαρο που θυμίζει κιονόκρανο, ενώ η κουπαστή είναι επίσης κατασκευασμένη από συμπαγή οπτόπλινθο δημιουργώντας κιγκλιδώματα.

Εντυπωσιακός είναι επίσης είναι ο εξώστης που είναι στην ανατολική πλευρά του κτηρίου, ο οποίος στηρίζεται σε τέσσερεις πεσσούς (ο ένας με την πάροδο του χρόνου έχει καταρρεύσει), κατασκευασμένοι όπως του κλιμακοστασίου. Ενώ το στηθαίο, είναι ανακατασκευασμένο με νεότερο εξάοπο οπτόπλινθο, αντικαθιστώντας τα συμπαγή κιγκλιδώματα όμοια με του κλιμακοστασίου.

Κάτω από την τετράριχτη στέγη του κτηρίου, στο ύψος όπου τελειώνει η τοιχοποιία, υπάρχουν διακοσμητικά τραβηχτά κονιάματα, δημιουργώντας σκοτίες και μια κεντρική ‘οδοντωτή’ ταινία. Τραβηχτά κονιάματα επίσης συναντάμε σε όλα τα ανοίγματα των παραθύρων του ορόφου, σχηματίζοντας διακοσμητικό ‘Π’. Επίσης υπάρχουν στο πάνω μέρος αυτών δημιουργώντας την ‘εντύπωση φρυδιού’ στο παράθυρο. Τέλος, συμμετρικές σκοτίες σε όλο το μήκος της ανατολικής όψης διαγράφουν το ισόγειο του κτηρίου, οι οποίες (σκοτίες) συνεχίζονται και στην πρόσοψη ακριβώς στο ίδιο ύψος.

Τα κουφώματα στο μεγαλύτερο μέρος τους είναι ξύλινα γαλλικού τύπου. Οι δύο από τις τρεις εισόδου του κτηρίου, είναι ξύλινες ταμπλαδωτές, ενώ η μια είναι νεότερη διατηρώντας όμως το φεγγίτη στο πάνω μέρος. Οι φεγγίτες είναι διακοσμημένοι με μαντεμένια κιγκλιδώματα με κυρίαρχο σχέδιο τον μαίανδρο της αρχαιότητας.



Πρόταση Αποκατάστασης Όψης

Ενδεικτικά, αναφέρω κάποια πρόταση αποκατάστασης της όψης. Βέβαια το κτήριο θα πρέπει να αποκατασταθεί εξ’ ολοκλήρου, κυρίως στην τοιχοποιία του η οποία με τα χρόνια έχει υποστεί πολλές φθορές.

- Η στέγη θα πρέπει να ανακατασκευαστεί, χρησιμοποιώντας ξύλα και κεραμίδια ίδιου τύπου. Όποια τμήματα κριθούν κατάλληλα, μπορούν να συντηρηθούν και να επανατοποθετηθούν.

- Ο πεσσός, ο οποίος έχει καταρρεύσει στην ανατολική πλευρά, θα ανακατασκευαστεί με νεότερους λίθους και όσους παλαιότερους κρίνεται πως είναι σε καλή κατάσταση.

- Τα κιγκλιδώματα του κεντρικού κλιμακοστασίου, τα οποία είναι κατεστραμμένα θα πρέπει να ανακατασκευαστούν με όμοιους οπτόπλινθους όπως οι αυθεντικοί.

- Τα ξύλινα στοιχεία των κουφωμάτων θα πρέπει να συντηρηθούν, με τη χρήση εντομοκτόνων και μυκητοκτόνων ουσιών και επαλείψεις αντιπυρικού βερνικιού. Τα μεταλλικά στοιχεία τους, θα πρέπει να συντηρηθούν και αυτά, με επαλείψεις αντισκωριακού ασταριού. Και στα δύο τμήματα των κουφωμάτων, θα πρέπει να αφαιρεθούν τα υπολείμματα παλαιότερων χρωμάτων, και στο τέλος να βαφούν εκ νέου. Όσα τμήματα λείπουν, θα πρέπει να αντικατασταθούν με νεότερα όμοιου υλικού.

- Τα τραβηχτά κονιάματα της όψης, επειδή βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση, λόγω της χρόνιας εγκατάλειψης του κτηρίου, θα πρέπει να ανακατασκευαστούν με νεότερα, τα οποία όμως να έχουν το ίδιο σχέδιο και υλικό.

- Τα επιχρίσματα της όψης, θα καθαιρεθούν εξ’ ολοκλήρου και θα αντικατασταθούν με νεότερα, τα οποία όμως θα πρέπει να έχουν τις ίδιες ιδιότητες και να μην είναι ισχυρότερα από τα παλαιά, ώστε να μην παρουσιαστούν αλλοιώσεις στην επιφάνεια.

- Τέλος, να επισκευαστεί και να ανακατασκευαστεί ο περιμετρικός τοίχος της αυλής, καθότι έχει καταστραφεί. Όσον αφορά τα μαντεμένια κιγκλιδώματα, θα πρέπει να συντηρηθούν όπως έχουμε προαναφέρει. Όσα έχουν κλαπεί θα πρέπει να ανακατασκευαστούν με όσο το δυνατόν καλύτερη μίμηση σχεδίου. Το υλικό δεν ‘επιτρέπεται’ να είναι από νεότερο μέταλλο, καθώς θα υποδεικνύει πως δεν είναι τα αυθεντικά. 

1. Το κεντρικό κλιμακοστάσιο της εισόδου  2. Η νότιο-ανατολική όψη του κτιρίου 3. Λεπτομέρεια κατεστραμένου αετώματος εισόδου.






ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Ι. Β., Μηχανικός Α.Α.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα δημοσιεύτηκε εδώ για πρώτη φορά. 
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου