Αρχείο: Το ζυθεστιατόριον "Μπαρ του Παλαιού Φαλήρου" δίπλα από τον Φλοίσβο. Το άγνωστο σήμερα, πασίγνωστο κάποτε κομψοτέχνημα.

Παρουσιάζουμε το άγνωστο σήμερα "αδελφάκι" του σωζόμενου Φλοίσβου.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): One of the first buildings at Paleo Faliro, Athens coast, Greece. Made as residence at first (~1875 - 1885), it became one of the first and very popular bar restaurants of Athens (~1903 -1925). It was on the coast avenue of today beside the old building of Flisvos and this is the reason that it was early demolished (~1925 - 1930).


Τοποθεσία

Το "Μπαρ" βρισκόταν μερικά μέτρα πίσω και δυτικά του σωζόμενου στρογγυλού κτιρίου του Φλοίσβου. Μπροστά του ακριβώς είχε θάλασσα, καθώς όλη η λεγόμενη "στροφή του Φαλήρου" και όλα τα κτίρια από Φλοίσβο έως Δέλτα Φαλήρου ήταν παραθαλάσσια, πριν το μπάζωμα του '70. Επαναλαμβάνουμε ότι η εικόνα της περιοχής μέχρι τότε ήταν  κάτι τελείως διαφορετικό από ότι βλέπουμε σήμερα, σε όλα τα επίπεδα.
 


Ιστορικά

Τα στοιχεία, που βρέθηκαν είναι ελάχιστα και τα περισσότερα προέρχονται από τις αναφορές στο τύπο της εποχής, που θα δείτε παρακάτω και σε συμπεράσματα από τη σύγκριση φωτογραφικών ντοκουμέντων κ.λ.π.

  • Πρώτη χρήση: Όπως διαφήμιζε το ίδιο το "Μπαρ" το κτίριο ήταν αρχικά κατοικία Χαλκοκονδύλη και εν συνεχεία Πάλλη (να αναφέρουμε ότι οι εξοχικές κατοικίες άλλαζαν συχνά ιδιοκτήτη τότε).
  •  Χρονολόγηση: Βάσει κάθε διαθέσιμου στοιχείου, το κτίριο πρέπει να είχε χτιστεί περί το 1875 - 1885 και να ήταν και από τα πρώτα του Παλαιού Φαλήρου γενικώς.
  • Τα δεδομένα της εποχής και του σημείου, το τέρμα του τραμ: Το Παλαιό Φάληρο, ακολούθησε ελαφρά σε ανάπτυξη το Νέο και το 1900 θεωρούνταν ας πούμε χάριν κατανόησης πιο ποιοτική επιλογή, ενώ η θάλασσα του προβαλλόταν ως καθαρότερη και μάλιστα με τη βούλα των Βασιλέων, συνεχώς, από εποχής της Αμαλίας. Εκτός αυτού, ακριβώς στο "Μπαρ" τερμάτιζε η γραμμή του τραμ, που έφερνε τους Αθηναίους στο μαγευτικό σημείο για να "ξεσκάσουν" (1887 ο ατμήλατος "Κωλοσούρτης" και γύρω στο 1910 ηλεκτρικό). Τμήμα του κτιρίου, μάλλον στη βόρεια πλευρά, χρησιμοποιούνταν από την εταιρεία τροχιοδρόμων για εξυπηρέτηση των επιβατών, ταυτόχρονα με ένα αρχικά απλό αναψυκτήριο.  Από εκεί και πέρα προς Γλυφάδα, η κατάσταση ήταν πρωτόγονη με χωράφια ερημιές και λίγες διάσπαρτες εξοχικές επαύλεις και παραπήγματα. Όλα αυτά συντέλεσαν στο να στηθούν το Μπαρ και το διπλανό Luna Park Platon  και να κάνουν θραύση στην τότε Αθηναϊκή εστίαση - διασκέδαση.
  • Μετατροπή  σε "Μπαρ": Τη μοναδική οικία μετέτρεψε ο Ηλίας Αντωνόπουλος σε υψηλής ποιότητας ζυθεστιατόριο γύρω στο 1902 - 1903. Υπήρχε επίγνωση της ομορφιάς κτιρίου και σημείου, καθώς σε διαφήμιση του 1903 διαβάζουμε το τόσο ρομαντικό "...εις έναν κομψότατον πυργίσκον αναπηδήσαντα, θα έλεγε τις, εκ της θαλάσσης...". Ο Ηλίας Αντωνόπουλος αναφέρεται ως "επί σειρά ετών ενοικιαστής του ζυθοπωλείου του Μετς", το οποίο επίσης υπήρξε επιτυχημένο και γνωστό εν Αθήναις (Φτιάχτηκε από τον Κάρολο Φιξ, προς τιμήν της γαλλικής πόλης Μετς και άφησε το όνομα στην περιοχή έως και σήμερα). Τη δεκαετία του 1920 ιδιοκτήτης επιχειρηματίας αναφέρεται ο Μόσχος.
     
 

Η κατεδάφιση

Το κτίριο πρέπει να κατεδαφίστηκε πολύ νωρίς  γύρω στο 1925 - 1935, έχοντας συμπληρώσει περί τα 20 χρόνια ως κέντρο. Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτό πρέπει να ήταν:

α. Ο τερματισμός της χρήσης του από τον τροχιόδρομο, που οδήγησε σύμφωνα με αναφορές να χρησιμοποιηθεί και ως κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκίνητων και βενζινάδικο.
β. Η ανάπτυξη και τα νέα κέντρα πέραν αυτού του σημείου, προς Έδεμ. 
γ. Η οικονομική κρίση του '30, που σύμφωνα με ντοκουμέντο τύπου, το 1928 καταγράφεται να πλήττει συγκεκριμένα και έντονα την εστίαση στο Π. Φάληρο.
δ. Μια από τις πρώτες διαπλατύνσεις της παραλιακής, που έγινε τότε (σε μια κοινότητα, που  διοικούνταν  από ανθρώπους με υψηλό επίπεδο και συνείδηση, πρωτοπόρο σε αναπτυξιακές και φιλο-τουριστικές κινήσεις. Για αυτό έχει και τη σημερινή άριστη ρυμοτομία)




Αρχιτεκτονικά

Μέχρι να βρούμε την παρακάτω μοναδική κοντινή φωτογραφία στο διαδίκτυο (1η δημοσίευση Δημήτρης Κακίτσης fb, 1908), δεν υπήρχε σαφής εικόνα για το ακριβές σχέδιο του κτιρίου. Η δημοσίευσή της επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για ένα σπάνιο κομψοτέχνημα "ευρωπαϊκού" όπως λέμε εδώ τύπου χωρίς εμφανή λιθοδομή, αλλά με τα αντίστοιχου τύπου "αυστηρά",  επιχρίσματα - κορνίζες. Δίπλα στο επίσης σπάνιο στρογγυλό "Φλοίσβο", το κτίριο είχε ιδιαίτερη σχεδίαση με δύο τετράγωνα τμήματα να τείνουν νοτιοανατολικά και νοτιοδυτικά (παρόμοιο στοιχείο και στο "Φλοίσβο", σπάνια σχεδιαστική επιλογή για την εποχή) και ανάμεσά τους ένα στρογγυλό πυργίσκο, με μπρούντζινη οξυκόρυφη στέγη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το αετωματάκι πάνω από το ψηλότερο παράθυρο του πυργίσκου. Η σχεδιαστική ιδιαιτερότητα και η καλαισθησία του κτιρίου, σε συνδυασμό με τη θέση του και τη δημοφιλή χρήση του, αναφέρεται πως προώθησε αυτό το στυλ στην περιοχή. Ούτως ή άλλως, ειδικά στο Παλαιό Φάληρο,  είναι εμφανές από τα ντοκουμέντα και τα λίγα σωζόμενα κτίρια, ότι κυριαρχούσε το "ευρωπαϊκού τύπου" στυλ και τα τυπικά αρχαιοπρεπή νεοκλασσικά ήταν σαφώς λιγότερα. Κομψοτέχνημα ήταν και η παράκτια τέντα του ζυθεστιατορίου.















Ένα club του 1960, ο πιθανός διάδοχος του "Μπαρ"

Στις φωτογραφίες και σε πλάνα ταινιών της δεκαετίας του 1960, κοντά και βορειοδυτικά του κτιρίου Φλοίσβου διακρίνεται ένα μονώροφο μοντέρνο club της εποχής. To κτίριο αυτό, έξω από τη σωζόμενη μάντρα του "Φλοίσβου", πιθανώς να κτίστηκε στο οικόπεδο ή σε μέρος του οικοπέδου του "Μπαρ" μεταπολεμικά και αρκετά χρόνια μετά την κατεδάφιση του (εκτ. αρχές δεκ. 1950). Πιθανότατα διοκτησία και αρχική χρήση από FIX, στέγασε το εντευκτήριο του ναυτικού ομίλου Π. Φαλήρου και καφέ ζαχαροπλαστείο (ονομ. "Σε Ζανό"). Αξιολογότατο κτίσμα της εποχής του και για το σημείο με ταράτσα προσβάσιμη με εξωτερική σκάλα. Πρέπει να κατεδαφίστηκε πολύ σύντομα κάπου γύρω στο 1970, κοντά στο μπάζωμα της παραλίας (πάρκο - μαρίνα).  Περισσότερες φωτογραφίες του club στο άρθρο του κτιρίου "Φλοίσβος".






Δείτε ακόμα
Το άρθρο για το σωζόμενο διπλανό κέντρο Luna Park Platon, Φλοίσβος, σημ. πολιτιστικό κέντρο Παλαιού Φαλήρου εδώ.
 

Φωτογραφικό υλικό και ντοκουμέντα τύπου

Περιέργως για ένα τέτοιο σημείο - κτίριο οι φωτογραφίες που βρέθηκαν είναι ελάχιστες και μακρινές. Επαναλαμβάνουμε αρκετές ίδιες με του "Φλοίσβου". Αξίζει όμως να αφιερώσετε χρόνο και κόπο για τα ντοκουμέντα από τον τύπο, που θα σας ταξιδέψουν αλλού. Είναι ότι βρήκαμε και συνθέσαμε με κόπο από τις εφημερίδες Σκριπ, Εμπρός, Ριζοσπάστης, της εποχής.


Παραλιακή προς Γλυφάδα.

Από τις παλαιότερες φωτογραφίες, που δείχνει ότι ήταν από τα πρώτα κτίρια (δυτική επιχωματωμένη πλευρά).
Η δυτική πλευρά των δύο κέντρων. Ίσως η παλιότερη φώτο από όλες, καθώς πίσω η περιοχή είναι τελείως άκτιστη. Φαίνεται η παραλία, σημερινό πάρκο. (αναφερόμενη ημ/νια 1900 - εκτ. πριν το 1900)
Φώτο της δυτικής πλευράς  1910 - 1915.

Σπάνια φωτογραφία με το πίσω μέρος του Μπαρ από Θεοφάνεια που συνήθιζαν να γιορτάζουν εκεί οι του παλαιού ημερολογίου.
Φωτογραφία της ανατολικής πλευράς  1910 - 1920.
Ανατολική θέα "Εκ του Μπαρ" 1928.

















ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα δημοσιεύτηκε εδώ για πρώτη φορά. 
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου