Ένα σημαντικότατο κτίριο που μας αφορά όλους. Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Smyrne, Smyrna, Izmir, today Turkey. A Greek city from the ancient times, that around 1900 was the most cosmopolitan center in the eastern Mediterranean sea, with a high level multi national society and a great neoclassical & European architecture. In 1922 the city was burned by the Turks and the Greeks were forcibly expelled after thousands of years. Today the city remains beautiful but has nothing to do with the past life and architecture. In this article we present a building donated to the Greek state from it's Greek owner. In 1955, after some newer barbarities against Greeks mostly in Constantinople, were a big community remained, the building was given back to Greece to be used as consulate. It was a movement of Turkey with intention to calm down the international reactions for it's barbarities. Today the beautiful quay is full of blocks of flats (demolitions after the fire) and the building is one of the few that remind the original Smyrna. It is under renovation by Greece, despite the crisis, as should for such a building.
Πρόκειται για το τελευταίο κτίριο στην προκυμαία και μάλλον για ένα από τα ελάχιστα γενικώς στην εξ' αρχαιότητος Ελληνική πόλη, που μας κάνουν ακόμα τη... χάρη να κυματίζει η Ελληνική Σημαία!
Σημαντικά αρχιτεκτονικά για το κτίριο και τη Σμύρνη
Αξίζει να αναφερθεί κυρίως ότι το γενικό διακοσμητικό ύφος του κτιρίου απέχει πολύ από τα νεοκλασσικά πρότυπα της η νότιας Ελλάδας, αλλά πλησιάζει πολύ αυτά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου και της Θεσσαλονίκης πριν καεί. Το ίδιο ίσχυε και για τα περισσότερα κτίρια της Σμύρνης, τα οποία βέβαια υπερείχαν σε πολυτέλεια και διάκοσμο από αυτά των νησιών (περισσότερο χρήμα, μεγαλύτερη πόλη, άλλου τύπου κοινωνία, ευκολότερα και παρόμοια υλικά). Καθώς η Σμύρνη ήταν κοσμοπολίτικη, πολλά ήταν και τα Ευρωπαικού τύπου κτίρια. Χαρακτηριστικοί ήταν και οι τζαμωτοί εξώστες (κιοσέδες) ειδικά στα παραθαλάσσια κτίρια στην προκυμαία.
Σε οτι αφορά την αρχιτεκτονική εξέλιξη της πόλης, μπορούμε να υπερηφανευόμαστε ότι στην περιοχή μας υπάρχουν και χειρότεροι από εμάς! Στη Σμύρνη από οτι φαίνεται δεν κάηκαν όλα τα κτίρια όπως πολλοί θεωρούμε. Κατεδαφίστηκαν πολύ αργότερα και στη θέση τους χτίστηκαν "σουράβλια", που ανταγωνίζονται σε ύψη - θέα και κλείνουν όλη την πόλη προς τη θάλασσα. Τα ίδια δηλ. με την π.χ. με την Αττική, απλά εκεί είναι πολλαπλάσιων ορόφων και σχεδόν όλα με κεραμοσκεπές που ξεγελούν στις δορυφορικές λήψεις!
Πορεία στο χρόνο
- 1877: Iδρύεται το Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης και στεγάζεται σε διάφορα κτίρια προ και μετά καταστροφής.
- Το εν λόγω κτίριο είχε κληροδοτήσει στο Ελληνικό Δημόσιο, το 1948, ο ομογενής Εμμανουήλ Καπετανάκης (ή Απέργης). Απείχε λίγες δεκάδες μέτρα από το Θέατρο της Σμύρνης. Είναι από τα λιγοστά παλιά που σώζονται γενικά στην Σμύρνη.
- 1955: Μετά τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1955, με νέες βαιότητες κατά των Ελλήνων ειδικά στην Κωνσταντινούπολη (για να διαλύσουν και εκεί την ελληνική κοινότητα), οι Τούρκοι παραδίδουν το κτίριο στην Ελληνική Κυβέρνηση, προκειμένου να κατευνάσουν τη διεθνή κατακραυγή (κλασσικό Τουρκο-θέατρο). Τον Οκτώβριο του 1955 εγκαινιάζεται ως νέα έδρα του προξενείου με παρουσία κυβερνητικών και στρατού και των δυο χωρών και η Ελληνική Σημαία κυματίζει ξανά για πρώτη φορά μετά το 1922. Την έπαρση κάνει Τούρκος υπουργός και τουρκική μπάντα παιανίζει τον Εθνικό μας Ύμνο...
- Αύγουστος 2003: Tο προξενείο μετεγκαθίσταται σε νέο κτίριο, λόγω στατικών προβλημάτων.
- Δεκέμβριος 2011: Υπογράφεται σύμβαση για την εκπόνηση μελέτης αποκατάστασης.
- 2012: H τουρκική εφημερίδα Milliyet θριαμβολογεί οτι το κτίριο πωλείται από την Ελλάδα λόγω κρίσης! Η ελληνική πλευρά διέψευσε, ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν όντως είχε μπει στη λίστα, καθώς με το δεδομένο οτι στη χώρα μας συνήθως λαμβάνουν αποφάσεις βίσματα, καλοχαιρέτες, κομματόσκυλα και άσχετοι, όλα είναι πιθανά...
- Μάιος 2015: Ξεκινούν οι εργασίες, που ανατέθηκαν στον Τούρκο αρχιτέκτονα Τουργκάι Μπακίρ, ο οποίος δήλωσε στην Hürriyet: "Είναι ευχάριστο που ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προστατεύει τις αξίες και χρηματοδοτεί την αποκατάσταση του κτηρίου σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το παρακείμενο Γερμανικό Προξενείο" (Σχόλια: 1. Για γέλια το ενδιαφέρον για τις αξίες, 2. Θέλει και άλλο project-άκι!).
Φυσικά η καλή κατάληξη επήλθε μετά από αγωνιώδεις διαμαρτυρίες ετών, απλών ενδιαφερομένων και σημαινόντων προσωπικοτήτων.
6 επισημάνσεις επί του θέματος για τη γνωστή νεοελληνική παράνοια
Ο συντάκτης μετά την καταστροφή της χώρας θεωρεί για πολλά γέλια να υποστηρίζει κάποιο κόμμα. Ούτως ή άλλως ποτέ δεν ένιωθε την ανάγκη να προβατοποιείται. Ωστόσο:
1. Από το 2003 (μετεγκατάσταση) έως το 2011 (ανάθεση μελέτης), δηλ. πρό κρίσης, απραξία από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τέτοιο θέμα. Μετέφεραν την έδρα χωρίς να τσακιστούν για άμεση αποκατάσταση.
2. Το έργο ξεκίνησε τελικά επί Κυβερνήσεως κόμματος που μόνο πατριωτικό δεν το λες.
3. Δεν αναζήτησαν την αφιλοκερδή εργασία επιστημόνων και χορηγίες υλικών και χρημάτων από την Ελλάδα για ένα τέτοιο έργο.
4. Χρειάστηκαν 2 - 3 Κυβερνήσεις από την μελέτη 2011 μέχρι την έναρξη 2015. (Αν οι καθυστερήσεις είναι θέμα υπηρεσιών & νομοθεσίας, πάλι η πολιτική ηγεσία ευθύνεται)
5. Στο κτίριο που μετεγκαταστάθηκε το προξενείο τόσα χρόνια πληρώνουμε ενoίκιο, μάλλον σε Τούρκους, γιατί οι άχρηστοι άφηναν έτσι το σημαντικό παλιό.
6. Ειδήσεις σαν αυτή θα έπρεπε να είναι κύριες στα μεγάλα μέσα, αλλά το όλο θέμα μπορεί να "έπαιξε" και πιο πολύ στα Τoυρκικά μ.μ.ε.!
Τρέλα, βλακεία, ανεπάρκεια! Γνωστά αυτά... Το περίεργο είναι οτι έχουν ακόμα πρόθυμα πρόβατα όλοι τους! (Από άκρα αριστερά μέχρι άκρα δεξιά).
Τηλεοπτικά μέσα της πλάκας:
Μόνο ο ΣΚΑΪ στα Θεοφάνεια του 2016
Για πρώτη φορά Έλληνες βούτηξαν επίσημα στην προκυμαία μετά από 94 χρόνια. Στο βυθό με τα κουφάρια των προγόνων τους, όπως ορθά τόνισε ο π. Κύριλος! Η κίνηση των Τούρκων, μάλλον ενέχει σκοπιμότητες ως είθισται και έγινε ενώ πλέον θα ζουν μόνο ελάχιστοι Σμυρνιοί, που διώχθηκαν βρέφη.. Τα μεγάλα Ελλαδικά κανάλια είχαν την ευαισθησία τουλάχιστο να παρουσιάσουν το θέμα. Ωστόσο δεν στείλανε συνεργεία και κάμερες. Μόνο απλοί πολίτες, ο Σκαϊ αρκετά ερασιτεχνικά και μάλλον χάρη στον ανταποκριτή του, μικρά Ελλαδικά και μεγάλα Τουρκικά μέσα, κατέγραψαν την ιστορική στιγμή. Μετά φταίνε όσοι βρίζουν την Ελληνική τηλεόραση...
Περί της αποκατάστασης
Ας ελπίσουμε οτι οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν από άσχετους και να διατηρήθηκε το εσωτερικό, καθώς το κτίριο είναι και ιστορικά σημαντικότατο και σπανιότατο στο σημείο πλέον.
Δείτε ακόμη
Αναλυτικότερα τα ιστορικά μπορείτε να τα βρείτε στο βασικό άρθρο - πηγή ( κ. Λουκά Π. Χριστοδούλου - Pontos news).
Περί της αποκατάστασης
Ας ελπίσουμε οτι οι αποφάσεις δεν ελήφθησαν από άσχετους και να διατηρήθηκε το εσωτερικό, καθώς το κτίριο είναι και ιστορικά σημαντικότατο και σπανιότατο στο σημείο πλέον.
Δείτε ακόμη
Αναλυτικότερα τα ιστορικά μπορείτε να τα βρείτε στο βασικό άρθρο - πηγή ( κ. Λουκά Π. Χριστοδούλου - Pontos news).
Φωτογραφικό υλικό
Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης: Στην αμπάζωτη προκυμαία με τα υπόλοιπα παλιά κτίρια. Άγνωστη χρονολογία, η σημαία δεν βρίσκεται ακριβώς στο άετωμα. |
Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης: Στην αμπάζωτη προκυμαία με τα υπόλοιπα παλιά κτίρια. Άγνωστη χρονολογία, η σημαία δεν βρίσκεται ακριβώς στο άετωμα. |
Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης: Το κτίριο πριν την εγκατάλειψη του 2003. |
Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης: Κατά την περίοδο εγκατάλειψης 2003 - 2015. |
Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης: Κατά την περίοδο εγκατάλειψης, το 2014. |
Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης: Κατά την περίοδο εγκατάλειψης, το 2014. Η προκυμαία γεμάτη πολυκατοικίες. Τα 3 κτίρια είναι από τα λιγοστά που γλίτωσαν. |
Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης: Κατά την περίοδο εγκατάλειψης, το 2014. Η προκυμαία γεμάτη πολυκατοικίες. Τα 3 κτίρια είναι από τα λιγοστά που γλίτωσαν. |
Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης: 2015, ο τουρκικός τύπος δημοσιεύει το γεγονός της αποκατάστασης από την Κυβέρνηση Τσίπρα. |
Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης: 2015, το κτίριο με το πανό της αποκατάστασης. |
Ελληνικό Γενικό Προξενείο Σμύρνης: 2015, φωτογραφίες από τις φθορές στην είσοδο και την αποκατάσταση. |
ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
- Έρευνα - ανάλυση Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε
χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της
παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
- ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ: Τα περισσότερα ιστορικά & το ιστορικό φωτογραφικό υλικό είναι του κ. Λουκά Π. Χριστοδούλου και από το άρθρο - πηγή (Pontos news).
- Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό
σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του
εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
- Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".
- © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it here or redirecting to this page is not allowed.
- Έρευνα - ανάλυση Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
- ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ: Τα περισσότερα ιστορικά & το ιστορικό φωτογραφικό υλικό είναι του κ. Λουκά Π. Χριστοδούλου και από το άρθρο - πηγή (Pontos news).
- Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
- Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".
- © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it here or redirecting to this page is not allowed.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου