Μεσοπολεμικόν ξενοδοχείον ο Ερύμανθος εν Παλαιώ Φαλήρω

Ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια του Π. Φαλήρου και από τα πιο γνωστά, λόγω σημείου. Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): South Athens, Center of Paleo Phalero, coast square of  Flisvos, Posidonos Av. Built in the decade of 1920 as a hotel named Erimanthos (mountain between Achaia & Ilia in Peloponnese). A typical, rare, post neoclassicism, eclectic building, of this era in Athens. In the '20s Paleo Phalero was already the 2nd most developed coast suburb in Attica (after Neo Phalero), because of it's clean sea, with many restaurants, hotels and special villas of  mostly European and less classical style. After 1965 the area was altered as no other in Greece, with mass demolitions of the old buildings for blocks of flats and changes of the coastal environment. Today only few of the important buildings exist.





Τι είναι ο Ερύμανθος

Ο Ερύμανθος είναι επίμηκες και με πολλές κορυφές όρος, που εκτείνεται σαν οροσειρά στην βορειοδυτική Πελοπόννησο και στα όρια των νομών Αχαΐας και Ηλείας. Είναι το τέταρτο σε ύψος όρος της Πελοποννήσου και συμπεριλαμβάνεται στα αλπικά βουνά της Ελλάδας. Στις πλαγιές του υπάρχουν περίπου 970 είδη φυτών. Γενικά έχει δάση από έλατα, δρυς, κέδρους, καστανιές, πουρνάρια, πεύκα και πλατάνια, βονοκυπαρίσσια.

Μυθολογικά (απόσπασμα): Στο όρος αυτό ο Ηρακλής πραγματοποίησε τον τέταρτο άθλο του, εξολοθρεύοντας τον Ερυμάνθιο κάπρο, που είχε γίνει η μάστιγα της περιοχής. Στον Ερύμναθο όμως θα συναντηθεί και η Καλλιστώ με τον γιο της Αρκά, μια μέρα που αυτός πήγε στο δάσος για να κυνηγήσει. Εκεί είδε τη μεταμορφωμένη σε αρκούδα μητέρα του, που διατηρούσε όμως ανθρώπινη σκέψη και νόηση, και ετοιμάστηκε να τη σκοτώσει χωρίς να ξέρει ότι ήταν αυτή. Τότε ο Δίας για να αποφύγει τη μητροκτονία, μεταμόρφωσε και τον Αρκάδα σε μικρό αρκουδάκι και έτσι αναγνώρισε τη μητέρα του, επειδή όμως φοβήθηκε την αντίδραση της Ήρας, αμφότερους τους μετέφερε στον ουρανό και μεταμόρφωσε και τους δύο σε αστερισμούς βάζοντας τον Αρκτούρο να τους προστατεύει. Από τότε η Καλλιστώ είναι η Μεγάλη Άρκτος και ο Αρκάδας η Μικρή Άρκτος.

Πηγή & περισσότερα: Ερύμανθος - Wikipedia













 
 
Τοποθεσία - Χρονολόγηση - Πορεία στο χρόνο


Κατασκευή: Εκτ. ~ μέσα δεκαετίας 1920.
Αρχιτέκτων: Άγνωστος.


Το Παλαιό Φάληρο στο χρόνο:  Ακολούθησε χρονικά σε ανάπτυξη το Νέο Φάληρο. Το 1900 είναι ήδη το δημοφιλέστερο, πιο ανεπτυγμένο και επαρκών τουριστικών υποδομών παραλιακό προάστιο της Αθήνας, με πολλά ξενοδοχεία, ζυθεστιατόρια, και την πεντακάθαρη θάλασσα να το ξεχωρίζει. Τα κτίρια του ήταν περισσότερο ευρωπαϊκού τύπου και λιγότερο αρχαιοπρεπή, σε άριστη ρυμοτομία και αραιοκτισμένα. Η οικονομία της περιοχής επλήγη από την κρίση του 1930. Μεταπολεμικά η περιοχή διατηρήθηκε άριστα ώς το 1965. 1965 - 1985, δέχεται πανελληνίως πρωτοφανούς έκτασης αρχιτεκτονική αλλοίωση, με τα περισσότερα παλιά κτίρια να κατεδαφίζονται για πολυκατοικίες. Τη δεκαετία του 1970 μπαζώνεται η θάλασσα μεταξύ Φλοίσβου & Δέλτα για την μαρίνα και η εικόνα του σημείου αλλοιώνεται εντυπωσιακά. 1980 - 2000 η καταστροφή κάνει τον κύκλο της με πολυώροφες πολυκατοικίες στη θέση ακόμα και μεταπολεμικών οικιών και όσων οικοπέδων είχαν μείνει κενά.

Το Παλαιό Φάληρο όταν κτίστηκε: Η παραλιακή πλατεία όταν κτίστηκε το κτίριο ήταν ήδη το κεντρικότερο σημείο της περιοχής, γεγονός που οφείλεται στα παλαιότερα ζυθεστιατόρια Luna Park Πλάτων, Μπαρ Π. Φαλήρου και κυρίως στο τέρμα του τροχιοδρόμου, που έφερνε εκεί κόσμο από το κέντρο των Αθηνών. Τότε πρέπει να έγινε μια πρώτη διαμόρφωση - διαπλάτυνση της παραλιακής λεωφόρου. Ο Ερύμανθος ήταν ένα νέο ξενοδοχείο σε μια εποχή και περιοχή, που τα ξενοδοχεία ευημερούσαν, αλλά σίγουρα επλήγη άμεσα και αρκετά από την κρίση του 1930 και τον πόλεμο που ακολούθησε. Η αρχιτεκτονική του και οι χώροι του ανιπροσωπεύουν απόλυτα τις ξενοδοχειακές ανάγκες της εποχής του. Από την αρχή φαίνεται οτι ένα από τα μαγαζιά του ήταν καφενείο με τραπεζάκια μπροστά και στην πλατεία.

Μεταπολεμικά - ~1995: Δεν είναι γνωστό πότε σταμάτησε να λειτουργεί ως ξενοδοχείο. Πιθανότατα και πριν τη δεκαετία του 1980 φιλοξένησε το αστυνομικό τμήμα Παλαιού Φαλήρου. Πολλοί θα θυμούνται και την πολεμική σειρήνα στην περίοπτη στέγη. Τη δεκαετία του 1980, πεζοδρομείται επίσης το τμήμα της οδού Αμφιτρίτης ανάμεσα στην πλατεία και τον Ερύμανθο και η πλατεία διαμορφώνεται ως έχει έως και τη δεκ. 2010.

~1995 - σήμερα: Οι όροφοι ενοικιάζονται κυρίως σε διάφορες εκπαιδευτικές επιχειρήσεις, ενώ στο ισόγειο συνεχίζουν να λειτουργούν δημοφιλή καταστήματα, λόγω σημείου. Tα goody's επί της πλατείας μεγάλωσαν κάποιες γενιές από το ~1995 και αφού μάλλον λόγω τιμών μετατράπηκαν σταδιακά σε καφενείο ηλικιωμένων, έκλεισαν περί το 2014. Στο ίδιο κατάστημα λειτουργεί από τότε ένα νέο, επιτυχημένο σουβλατζίδικο.



Αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά στοιχεία


Ρυθμός: Το κτίριο εκπροσωπεί απόλυτα την μεσοπολεμική αρχιτεκτονική, φέροντας ωστόσο και πολλά εκλεκτικιστικά στοιχεία, που μάλλον επέβαλε μια ξενοδοχειακή χρήση στην εποχή του.

Διαρρύθμιση - σχεδίαση: Αρκετά απαλλαγμένη από τις υπερβολές του νεοκλασσικσμού. Φαίνεται οτι διατηρούνται οι μεγάλοι χώροι και τα ύψη, αλλά δίνεται έμφαση εξίσου στην χρηστικότητα. Παράλληλα αξιοποιούνται σε μεγάλο βαθμό οι δυνατότητες του τρόπου δόμησης.

Κατασκευή - δόμηση: Πιθανότατα εξ' ολοκλήρου με πρώιμης ποιότητας και τεχνικής οπλισμένο σκυρόδεμα και διάτρητα τούβλα, που τότε άρχισαν να χρησιμοποιούνται ευρέως. Γενικά το κτίριο της μεταβατικής αρχιτεκτονικής περιόδου του μεσοπολέμου, συνδυάζει όσο λίγα δύο μεγάλες τεχνικές  και διακοσμητικές εποχές, τον νεοκλασσικισμό με την εποχή μετά το 1930.

Κεντρική είσοδος: Υπερμεγέθης θύρα νεοκλασικής διακόσμησης και μεσοπολεμικό τοξωτό υπέρθυρο. Ιδιαίτερα μικρός χώρος υποδοχής. Γνήσια λευκά μαρμαροπλακάκια 20 x 20 στο δάπεδο.  Η ρεσεψιόν πρέπει να βρισκόταν ή στον Α' όροφο ή σε ένα μικρό δωματιάκι στο πρώτο πλατύσκαλο (ημιόροφος ισογείου).

Εσωτερική σκάλα:  Έχει μικρότερο μέγεθος από αυτό που περιμένει κανείς για ένα αρκετά μεγάλο κτίριο σαν αυτό. Ωστόσο είναι άνετη και αυτό δείχνει να έχει προσεχθεί στοχευμένα. Πιθανότατα από μπετόν, με κιγκλίδωμα της εποχή και χωρίς συμπαγή μάρμαρα.

Δάπεδα: Τουλάχιστο στο προαναφερθέν δωματιάκι, σώζονται νεοκλασσικά τσιμεντοπλακάκια. Δεν γνωριζουμε τι σώζεται απο κάθε τύπου γνήσια δάπεδα στο υπόλοιπο κτίσμα

Γύψινα: Τα γύψινα στην είσοδο και τη σκάλα δείχνουν ότι το κτίριο πρέπει να είχε σημαντικότατες γύψινες διακοσμήσεις σε όλα τα δωμάτια. Τα γύψινα και μάλιστα σε υπερβολή φαίνεται οτι ήταν πιό συνηθισμένα στην περιοχή από τις οροφογραφίες. Δεν είναι σαφές τι υπήρξε και τι σώζεται στους ορόφους.

Εξώστες: Όλα τα ανοίγματα διαθέτουν μικρούς εξώστες με θέα τη θάλασσα στα νότια. Οι εξώστες πιθανώς να έφεραν εκλεκτικιστικά φουρούσια, που αν υπήρξαν έχουν αφαιρεθεί δεκαετίες πριν.


Μαρκίζες - στεγαστρα ισογείου: Ως προς τα μοτίβα τους και την αίσθηση που δίνουν, συνδυάζουν ταυτόχρονα τη λεπτομέρεια του νεοκλασσικισμού και την επιβλητικότητα - αυστηρότητα της εποχής του κτιρίου.

Δώμα: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το δώμα του κτιρίου. Εντός επίπεδης στέγης, κεραμοσκεπές, μεγάλο και σε σχήμα "Π", που περιέχει ακάλυπτο τμήμα. Θυμίζει μεταπολεμικά ρετιρέ.

Αέτωμα & επιγραφή: Το αέτωμα σπάει τα κλασσικιστικά πρότυπα με ανοιχτό το κάτω τμήμα όπου φιλοξενεί εκλεκτικιστικό "καθρέφτη" - "μενταγιόν" με την επιγραφή "Ερύμανθος".



Κατάσταση

Το κτίριο μάλλον δεν εγκαταλείφθηκε ποτέ (ή ελάχιστα) και συντηρούνταν διαχρονικά, έστω και πρόχειρα. Μετά το 1995 φαίνεται οτι γίνονται συνεχείς πιο ποιoτικές παρεμβάσεις (όψεις, μονώσεις, στέγη δώματος). Έτσι σήμερα εξωτερικά το κτίριο είναι σε ικανοποιητικότατη κατάσταση. Λόγω μη προσβασιμότητας δεν είναι γνωστό τι υπήρχε και τί σώζεται στους ορόφους από δάπεδα ταβάνια, ώστε να υπάρχει πλήρης εικόνα.



Ίδιας εποχής πέτρινο τοιχίο & σκάλες στην παραλία, στο ύψος πλατείας - κτιρίου

Ακριβώς νότια της πλατείας του κτιρίου και σε ίδιο μήκος, μεταξύ παραλιακού πεζοδρόμου και ακτής. Το τοιχίο και οι ενσωματωμένες σκάλες ιδιαίτερα υψηλής αισθητικής πρέπει να φτιάχτηκαν την ίδια εποχή με τον Ερύμανθο. Σώζονται ως σήμερα , αλλά φαίνεται πως κανείς δεν έχει ενδιαφερθεί δεκαετίες να τις συντηρήσει (αρμούς - πανεύκολο έργο). Όλο αυτό το κομματάκι  της ακτής είναι χάλια με βράχους ανάσχεσης κυμάτων να έχουν ανακατωθεί με την μικρή αμμουδιά.  Για τους αρμοδίους τη σημερινή εποχή, αυτά θα έπρεπε να είναι αυτονόητα και ήδη στην πένα. Από το να φυτεύονται μαζικά και άκριτα φοινικοδάση σε μεμονωμένα σημεία, που κόβουν τη θέα και δεν προσφέρουν και σκίαση, τέτοια μικρο-έργα θα ήταν σημαντικότερα.

O παραλιακός πεζόδρομος του Π. Φαλήρου παραμένει ένας αγαπημένος περίπατος για χιλιάδες Αθηναίους και ξένους, τουλάχιστο εκατό χρόνια.



Βηθήστε στη καταγραφή!

Αποστείλετε επώνυμα ή ανώνυμα σε σχόλιο στο τέλος ή στο e-mail του blog με το παραμικρό που γνωρίζετε για: Ιστορικά - μαρτυρίες, παλιά καταστήματα, εσωτερικές διακοσμήσεις παλιά ή σήμερα.






Παλαιό Φάληρο, αεροφωτογραφία 1954  - 1957: Διακρίνονται ο Ερύμανθος, Ο Φλοίσβος με την εξέδρα αμπάζωτη, ο ναός του Αγ. Αλεξάνδρου μάλλον υπό κατασκευή, ελάχιστες πολυκατοικίες της εποχής και δεκάδες αξιόλογα παλιά κτίρια, κατεδαφισμένα σήμερα .

Παλαιό Φάληρο, δορυφορική λήψη μετά το 2000: Μετά την ολοκλήρωση της ασύλλυπτης καταστροφής της περιοχής 1965 - 2000, ο Ερύμανθος είναι από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια. Διακρίνεται το δώμα σε σχήμα "Π" με αίθριο.


Η ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, λήψη από Φλοίσβο - δυτικά, εκτ. αρχές δεκ. 1920
Η ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, λήψη από Φλοίσβο - δυτικά, εκτ. δεκ 1930.
Η ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, λήψη από Φλοίσβο - δυτικά, δεκ 1940 (αναφέρεται 1945). Το γνήσιο συντριβάνι με το "παιδί με το καβούρι". Το άγαλμα σύμφωνα με αναφορές σώζεται στο δημαρχείο. Η πλατεία διαμορφώθηκε σε ένα μοντέρνο στυλ  με πολλά αρνητικά, τη δεκαετία 1980.

Η ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, λήψη από Φλοίσβο - δυτικά, δεκ 1970 (αναφέρεται 1970). Είναι εμφανής η παρακμή της εποχής με το πανελληνίως ασύγκριτο όργιο κατεδαφίσεων και πολυκατοικιών στο Παλαιό Φάληρο, αλλά και την υποβάθμιση των δημοσίων χώρων του.

Η ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, λήψη από Φλοίσβο - δυτικά, δεκαετία 2010.

Η ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, λήψη από Φλοίσβο - δυτικά, δεκαετία 2010.

Η ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, λήψη προς Φλοίσβο - από ανατολικά, εκτ. δεκ 1930.

Η ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, λήψη προς Φλοίσβο - από ανατολικά, 1937. Η βόλτα αυτή αποτελεί συνήθεια χιλιάδων Ελλήνων και ξένων, τουλάχιστον εκατό χρόνια.
Η ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, λήψη προς Φλοίσβο - από ανατολικά, δεκαετία 2010.

Η ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, λήψη προς Φλοίσβο - από ανατολικά, δεκαετία 2010.

Πέτρινο τοιχίο και σκάλα, στην ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, που εκτιμώνται από την εποχή κατσκευής του.
Πέτρινο τοιχίο και σκάλα, στην ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, που εκτιμώνται από την εποχή κατσκευής του.

Πέτρινο τοιχίο και σκάλα, στην ακτή μπροστά από τον Ερύμανθο, που εκτιμώνται από την εποχή κατσκευής του.
Στην πλατεία μπροστά από τον Ερύμανθο το 1957. Η οδός Αμφιτρίτης επί της πλατείας δεν έχει πεζοδρομηθεί. Στην άλλη γωνία μια από τις δεκάδες εξαιρετικές επαύλεις της περιοχής, που καταστράφηκαν μαζικά.

Στην πλατεία μπροστά από τον Ερύμανθο, εκτ. αρχές δεκ. 1960. Η οδός Αμφιτρίτης επί της πλατείας δεν έχει πεζοδρομηθεί.

Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: H πλατεία.

Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: H πλατεία & το κτίριο.

Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Κύρια όψη.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Κύρια όψη.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρειες, επίκρανα, ψευδοκολώνες, παράθυρο & εξώστης.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρειες, επίκρανα, ψευδοκολώνες.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρειες, επίκρανα, ψευδοκολώνες.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρειες, επίκρανα, ψευδοκολώνες, παράθυρα & εξώστες στη γωνία.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρειες, επίκρανα, ψευδοκολώνες στη γωνία.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρειες, το ιδιαίτερο δώμα σε σχήμα "Π" με αίθριο & το μοναδικό αέτωμα.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρειες, τα κεντρικά παράθυρα, ο εξώστης  & το μοναδικό αέτωμα.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρειες, τα κεντρικά παράθυρα, ο εξώστης  & το μοναδικό αέτωμα με τα ειδικά του εκλεκτικιστικά επίκρανα.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρειες, η επιγραφή και το "μενταγιόν" στο μοναδικό αέτωμα.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Η ιδιαίτερη θύρα εισόδου & τα στέγαστρα - μαρκίζες.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Το εσωτερικό της μικρής εισόδου προς τη σκάλα. Γνήσια μαρμάρινα πλακάκια 20 Χ 20 στο δάπεδο.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρεια θύρας.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Λεπτομέρεια θύρας από το εσωτερικό (υπέρθυρο).
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Γνήσια γύψινα στο ταβάνι της εισόδου.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Η γνήσια σκάλα στην είσοδο & τη συνέχειά της προς τους ορόφους.
Π. Φάληρο - ξενοδοχείο Ερύμανθος: Νεοκλασσικά τσιμεντοπλακάκια σε δωματιάκι στο 1ο πλατύσκαλο (ημιόροφος).


 
 
ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

  • Έρευνα - ανάλυση Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα παρουσιάζεται πρώτη φορά εδώ.
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  • Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου