Νέο Φάληρο: Το παλατάκι με τα αγάλματα... Αναζητείται ακόμα αγοραστής όσο και αν πέφτει η τιμή στην Ελλάδα της παρακμής και της κρίσης!


Ένα από τα λιγοστά (αν όχι το μόνο) από τα μονώροφα κτίρια με αγάλματα, που σώζονται στην Αττική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η αισθητική δεν ήταν θέμα πλούτου ή όγκου στη νεοκλασσική περίοδο. Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Maybe the only existing single floor house with rare original ceramic statues. For sale many years and a low price during the crisis. At Neo Faliro, Pireus, an architectural diamond with popular sea baths that today is totally destroyed with block of flats and an embanked, dirty coast...


Τοποθεσία

Νέο Φάληρο, Ελ. Βενιζέλου 51 και Σουρή (Βόρειο τμήμα Ν. Φαλήρου).


Η ιδιαίτερη αξία του κτιρίου

Πρόκειται για ένα από τα λιγοστά (αν όχι το μόνο) από τα μονώροφα κτίρια με αγάλματα, που σώζονται στην Αττική και όχι μόνο. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η αγάπη για την αρχοντιά, την αισθητική και την αρχαιοελληνική τέχνη στον ελληνικό νεοκλασικισμό δεν ήταν θέμα πλούτου ή όγκου. Σε όλη την Ελλάδα υπήρχαν μικρά σπίτια ακόμα και φτωχόσπιτα που έμοιαζαν παλατάκια. Σπίτια σαν αυτό θα πρέπει να είναι παράδειγμα στους νεοέλληνες, που μαζί με όλα τα χάλια τους δικαιολογούν την έλλειψη αισθητικής τους με την έλλειψη χρήματος (για να καταστρέφουν και να χτίζουν σαβούρες έχουν). Αν έχεις γούστο κάνεις και το πιο μικρό κτίσμα παλατάκι και όχι μεσανατολίτικο τσαντίρι, όπως έκαναν τα σπίτια τους οι Έλληνες μετά το 1950.


Αρχιτεκτονική δομή
  • Τυπικό νεοκλασικό μονώροφο με ημιυπόγειο. 
  • Υποθετικά απλή διαρρύθμιση με κεντρικό διάδρομο από την είσοδο από τον οποίον πόρτες οδηγούν στα συμμετρικά χωρισμένα δωμάτια (περίπου στα 6 στο ισόγειο). 
  • Παράθυρα και διάκοσμος σε όλες τις όψεις καθώς την εποχή που χτίστηκε δεν το έπνιγαν πολυκατοικίες. 
  • Το κτίριο φαίνεται να έχει κεραμοσκεπή στα 2/3 και επίπεδη στέγη στο υπόλοιπο (από την κύρια όψη προς τα πίσω. Με βάση ασαφείς δορυφορικές φωτογραφίες). 
  • Το μέσο κεντρικό τμήμα κάνει μικρή προεξοχή στις πλευρές δεξιά και αριστερά της κύριας όψης, "σπάζοντας" έτσι το απόλυτο τετράγωνο.


Εξωτερική διακόσμηση
  • Αετώματα πάνω από κάθε παράθυρο. 
  • Όλες οι όψεις στο ανώτερο σημείο είχαν πήλινα κολονάκια σχεδίου ή "φλόγες" ή μια σπάνια παραλλαγή του "με τις ραβδώσεις και τον κύβο", τα οποία πάνω από την κεντρική είσοδο διακόπτονταν από το τοιχίο - βάση των δύο αγαλμάτων. 
  • Τα αγάλματα είναι ο Ερμής του Πραξιτέλους, που τη δεκαετία του 90 "κρατούσε" ακόμα το βρέφος (που ή έπεσε ή το έκλεψαν) και η Αμάλθεια (μυθ. η τροφός του Διός), που σήμερα είναι έτοιμη να πέσει και δια βίας στηρίζεται στον εσωτερικό μεταλλικό δοκό στήριξής της.
  • Για το εσωτερικό δεν έχουμε στοιχεία, καθώς ευτυχώς ήταν - είναι κλειδωμένο.







Ιδιοκτήτες - Χρήση
  • Δεν υπάρχουν στοιχεία για τον αρχικό ιδιοκτήτη.
  • ~ 1990 - 2000 παρά τις ήδη έντονες φθορές ενοικιαζόταν ή είχε καταληφθεί από αλλοδαπή οικογένεια που άπλωνε μπουγάδες κάτω από τα αγάλματα....
  • Αρχές 2000 - 2012 εγκαταλείπεται οριστικά και μπαίνει γκαραζόπορτα στη γωνία της αυλής για να χρησιμοποιηθεί ως κλειστό πάρκινγκ 2-3 οχημάτων.
  • 2012 - 2013 καταγράφεται σε διαδικτυακές αγγελίες να πωλείται με την τιμή λόγω κρίσης να καταρρέει σημαντικά σταδιακά, αλλά να παραμένει απούλητο. Θλιβερό γεγονός για ένα τόσο σημαντικό κτίριο, σε μια γειτονιά σχετικά ήρεμη, κοντά στα πάντα, γωνιακό, με κήπο και με σχετικά μικρό κόστος συντήρησης, λόγω μεγέθους. (03/2013, Αγγελία www.ghome.gr με τιμή 210.000 Ευρώ). To 2013 αναφέρουμε ότι το πάρκινγκ, που δεν είναι σίγουρο αν ήταν εις γνώση της ιδιοκτησίας εξαφανίζεται και το κτίριο περικλείεται με λαμαρίνες, όπως και πολλά άλλα εγκαταλειμμένα στο Νέο Φάληρο την ίδια περίοδο.

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ! Αν γνωρίζετε οποιαδήποτε πληροφορία για την ιστορία, το εσωτερικό ή ότι άλλο για το κτίριο παρακαλούμε στείλτε e-mail στο ncaigr@gmail.com ή γράψτε απευθείας σχόλιο στο τέλος της σελίδας (για δημοσίευση και καταγραφή, επώνυμα ή ανώνυμα).


Κατάσταση σήμερα & επισημάνσεις για το μέλλον...

Λόγω της μακροχρόνιας εγκατάλειψης και μη συντήρησης οι φθορές του κτιρίου είναι πολλές εξωτερικά και προφανώς εσωτερικά. Έχουν κλαπεί όλα τα κολονάκια περιμετρικά των όψεων, υπάρχει έντονη φθορά στους εξωτερικούς σοβάδες και τα γνήσια αγάλματα είναι σε οριακή κατάσταση, όπως προαναφέρθηκε. Θα επαναλάβουμε την απορία γιατί πρέπει τέτοια κτίρια να φτάνουν στα όρια και να μην λαμβάνονται έγκαιρα κάποια φθηνά αλλά πολύτιμα προσωρινά μέτρα προστασίας και φύλαξης από υπηρεσίες ή ιδιοκτήτες. Έπρεπε ήδη τα αυθεντικά αγάλματα να φυλάσσονται σε ασφαλές μέρος από κρατικές υπηρεσίες ή ιδιοκτήτες (όχι να καβαντζωθούν από κάποιον άσχετο και να είναι εκτεθειμένα ακόμα στη φθορά). Το συγκεκριμένο κτίριο θα πρέπει να συνεχίσει να κλειδώνεται όπως επί του παρόντος και να επιτηρείται από τους δεκάδες περιοίκους.

Για τη μελλοντική αποκατάσταση: Έχει κριθεί διατηρητέο, απαγορεύεται να κατεδαφιστεί για να χτιστεί άλλο ένα έκτρωμα (ή να γίνουν εκτρωματικές προσθήκες θέλουμε να ελπίζουμε). Όποιος εμπλακεί με την συντήρησή του να το κάνει με σεβασμό και όχι καταστρέφοντάς το εξωτερικά και εσωτερικά. Υπάρχουν πλέον οικονομικοί τρόποι και τεχνογνωσία για όλα, αρκεί να μην εμπλέκονται νεοελληνο-κάγκουρες από την γνωστή παρτίδα των άσχετων, ζημιάρηδων, άχρηστων, αισθητικά ακαλλιέργητων :)


Πρόσοψη (Ανατολική Όψη)

Άποψη στη γωνία των οδών.

Πλαϊνή, βόρεια όψη.
Μερικά από τα λίγα μπαλούστρα που δεν έχουν κλαπεί. Το αυθεντικό πρέπει να είναι οι φλόγες. Το άλλο είναι ένα σπάνιο σχέδιο.

Κεντρική είσοδος με μαρμάρινη σκάλα (μασίφ φυσικά) και βεράντα. Λεπτομέρεια διακόσμησης παραθύρων.
Ζευγάρι αγαλμάτων.
Ζευγάρι αγαλμάτων.

Ζευγάρι αγαλμάτων.

Άγαλμα αντίγραφο του Ερμή του Πραξιτέλους. Το βρέφος υπήρχε τη δεκαετία του 1990.

Άγαλμα Αμάλθεια (τροφός του Διός). Έτοιμη να πέσει.

 


ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

5 σχόλια :

  1. Πέρασα 4 πανέμορφα χρόνια της ζωής μου στο Ν.Φάληρο.Κάθε φορά που έβλεπα αυτό, και παρόμοια λουλούδια στα χάλια που κάποιοι τα κατάντησαν έκλαιγε η ψυχή μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αξίζει να σωθεί. Πωλείται ακόμα, και πόσο; Υπάρχει ιδιοκτήτης; Αν κάποιος έχει πληροφορίες παρακαλώ βάλτε τες σε σχόλιο.
    Ενδιαφέρομαι. Ευχαριστώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ αναγνώστη, το μήνυμά σας με χαροποίησε ιδιαίτερα.

      14/12/2014, βρήκα αυτή την αγγελία και μάλλον είναι ακόμα διαθέσιμο. 210 - 220.000 Ε. Προσωπικά θεωρώ οτι είναι κτίριο που και συντηρείται σχετικά εύκολα λόγω μεγέθους και έχει προδιαγραφές ως διαχρονικά πολλά υποσχόμενη επένδυση (περιοχή, τύπος, μοναδικότητα κτιρίου). Για πρώτη φορά έχει μερικές εικόνες από το εσωτερικό, που διακρίνεται καλύτερη κατάσταση από το αναμενόμενο και ωραίες πόρτες γύψινα κλπ
      http://www.spiti24.gr/9661547-monokatoikia_gia_agora-Neo_Faliro_Peiraios.html

      Αν όντως σας ενδιαφέρει πολύ και φτάσετε τελικά να το αγοράσετε στείλτε μου ένα e-mail, θα είναι πολύ ευχάριστο ως κίνηση και είδηση και θα ήθελα να το καταγράψω φωτογραφικά πριν συντηρηθεί εσωτερικά.

      ΕΠΙΣΗΣ Ο ΠΩΛΗΤΗΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ, ΑΝ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΒΑΛΟΥΜΕ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕΙ.

      Συντάκτης, Δ.Χ.Κ. ncaig@gmail.com

      Διαγραφή
  3. Μονώροφο με αγάλματα υπάρχει και αυτό στην Αρμένη Βραΐλα στο κέντρο.

    https://goo.gl/maps/FMm4b8gwSpF2

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ευχαριστώ για την χρήσιμη πληροφορία. Δεν είναι δυνατό να τα γνωρίζουμε όλα!
      Είναι ευχάριστο οτι υπάρχει ακόμα ένα! Θα διορθωθεί και στο άρθρο.

      Διαγραφή