Αρχείο: Το ξεχασμένο κέντρο Catina (Κατίνα) στον Μπάτη του Παλαιού Φαλήρου

Ένα από τα μάλλον μεσοπολεμικά κέντρα του Παλαιού Φαλήρου, ξεχασμένο από παλιούς και νέους.
Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Screenshots from a greek movie (1969) that present an old cafe bar at the coast of Paleo Faliro, Athens. A simple modern construction of the 30's, demolished around 1975 for uknown reasons.



 Στα πλαίσια της ευρύτερης ενασχόλησής μου με το παρελθόν έχω διαπιστώσει ότι είναι ελάχιστα τα ντοκουμέντα και τα στοιχεία μπορείς να βρεις στο διαδίκτυο για το λαμπρό παρελθόν του Παλαιού Φαλήρου, σε σχέση με άλλες περιοχές. Αυτός είναι ένας βασικός από τους λόγους, που στις σελίδες μας θα δείτε πολλά σχετικά θέματα με όσα είναι δυνατό να βρούμε και να καταγράψουμε.



Οι παππούδες μου, από τη μεριά της μητέρας μου θυμάμαι όταν με πήγαιναν βόλτα στην παραλία να μου αναφέρουν με νοσταλγία "εδώ ήταν η Catina". Ως παιδί η φαντασία οργίαζε για το εξαφανισμένο μαγαζί, ενώ παράλληλα για τη γενιά μου το όνομα φαινόταν από άλλης εποχής έως αστείο!

Τα λουτρά του Μπάτη ήταν οι πρώτες λουτρικές εγκαταστάσεις που φτιάχτηκαν στη ζώνη πέραν του Φλοίσβου προς Γλυφάδα. Βρίσκονταν στην δυτική άκρη της στενής τότε (διευρυμένης με άμμο σήμερα) παραλίας, ανάμεσα  στο Catina και το ρέμα της Πικροδάφνης (Έδεμ). Αναγνωρισμένης αξίας κατασκευή του 1937, αρχιτέκτων Γεώργιος Κοντολέων (1896-1952). Ένα μικρό τμήμα τους (ανατολικό) σώζεται φθαρμένο και αλλοιωμένο σήμερα.

Το κέντρο βρισκόταν στο κέντρο της σωζόμενης θαλάσσιας πλατείας στο δυτικό άκρο της παραλίας  Μπάτη-Έδεμ. Ένα σημείο που ακόμα και σήμερα έχει μια περίεργη μαγεία. Ήταν μια  μοντέρνα, σχετικά απλή κατασκευή της εποχής του και πιθανώς υπέστη αλλαγές διαχρονικά. Το κτίριο εμφανίζεται σε φωτογραφίες από τη δεκαετία του 1930 και ίσως να φτιάχτηκε την ίδια περίοδο με τις λουτρικές εγκαταστάσεις, όταν δηλαδή πρωτο-αξιοποιήθηκε το σημείο.

Η Catina πρέπει να λειτουργούσε ως καφέ ζαχαροπλαστείο το πρωί και ως κέντρο διασκέδασης το βράδυ , όπως αποδεικνύει και το μοναδικό ντοκουμέντο, που με τα χίλια ζόρια βρέθηκε. Πρόκειται για την ελληνική ταινία "Αλτ και σ' έφαγα" του 1969, με σκηνές του καταστήματος σε δόξες. Σύμφωνα με την αναγνώστρια Κατερίνα Παχού: "To Catina ήταν κέντρο νυχτερινής διασκέδασης. Το δημιούργησε ο παππούς μου Γεώργιος Παχός. Κατίνα λεγόταν η γυναίκα του." (Σημ. η οικογένεια Παχού είναι πασίγνωστη στο Π. Φάληρο, καθώς τα προαναφερθέντα ή άλλα μέλη της οικογένειας διέθεταν ένα από τα πιό φημισμένα ζαχαροπλαστεία-καφέ στην πλατεία του Φλοίσβου-Αγ.Αλεξάνδρου, επί σειρά δεκαετιών μετά το ~'60. Παρά τις ανακαινίσεις και τη σταθερή ποιότητα το κατάστημα τερμάτισε την ένδοξη πορεία του κάπου στις αρχές της κρίσης.)

Το κτίριο πρέπει να κατεδαφίστηκε το διάστημα 1977 - 1980, καθώς σύμφωνα με πληροφορία της αναγνώστριας Ευαγγελίας Βιταλιώτη: "Πρέπει γύρω το 1976 να είχε κάνει αποκριάτικο χορό το σχολείο μου, το Α' Δημοτικό του Παλαιού Φαλήρου. Λίγο αργότερα κάηκε και γι' αυτό το γκρέμισαν".

Η επιχείρηση πρέπει να συνέχισε να λειτουργεί μέχρι τα μέσα του 2000 ως ζαχαροπλαστείο χωρίς πολλή κίνηση σε μαγαζί στο ισόγειο πολυκατοικίας στην οδό Αμφιτρίτης.

Τα τελευταία χρόνια στην πλατεία υπάρχει μια παιδική χαρά και στη μεριά της θάλασσας μια σκηνή για "ήπιες" θερινές συναυλίες του δήμου, στις οποίες έχουν εμφανιστεί τραγουδιστές, όπως η Τζένη Βάνου και η Μαίρη Λίντα. Ποιος ξέρει αν κάποτε εμφανίστηκαν και στην Catina!

Τα απομεινάρια: Στα όρια πλατείας - πεζόδρομου σώζεται ένα περίεργο ημικυκλικό συντριβάνι, που μάλλον ανήκε στο κέντρο. Από τα μέσα του 2000, κάποιοι "σκεπτόμενοι" από το δήμο αποφάσισαν να το μετατρέψουν σε... γλάστρα για να γλιτώσουν τη βάσανο της συντήρησης. Παράλληλα στο δάπεδο της πλατείας μέχρι πρότινος υπήρχαν σημάδια οπό το κατεδαφισμένο κτίσμα.


Σημαντικό!
Αν γνωρίζετε στοιχεία ιδιοκτησιών διαχρονικά ή πληροφορίες για το εσωτερικό παρακαλούμε κ.α. να τις αποστείλετε στο e-mail ncaigr@gmail.com (ή σε σχόλιο εδώ), ώστε να δημοσιευθούν έδω επώνυμα ή ανώνυμα.





Τέλη δεκαετίας 1930. Το κτίριο του Catina υπάρχει. Δεξιά το καινούργιο τότε κτίριο των λουτρών. Το τμήμα με τις κολόνες  έχει κατεδαφιστεί προ του 1990, ενώ σώζεται αλλοιωμένο τμήμα του υπολοίπου. Από πάνω η παραλιακή χωρίς πολυκατοικίες και με φωτιστικά "καπελάκια".

1950 - 1960.

Δεκαετία 1960. Λήψη από το Έδεμ.
To λιμανάκι ερασιτεχνών ψαράδων δυτικά του Catina. Φτιάχτηκε τη δεκαετία του '60, έσφυζε από ζωή το'80 και το '90. Γύρω στο 2010 η είσοδος του επιχωματώθηκε και ερήμωσε.

Το αυτοκίνητο στρίβει από την παραλιακή προς την πλατεία του Catina. Πίσω η πολυκατοικία με τις γαλάζιες ψηφίδες.






Συνεχίζει περνώντας το δρομάκι που ακόμα υπάρχει...
Φτάνει στην πίσω μεριά του Catina (δείτε και την επιγραφή ΣΝΑΚ ΜΠΑΡ δεξιά)....
Συνεχίζει από το πλάι μέχρι που φτάνει μπροστά από το μαγαζί και παρκάρει.
Το ζευγάρι κάθεται σε τραπεζάκι, πίσω η θέα στα δυτικά.
Σε επόμενη, νυχτερινή σκηνή, το εσωτερικό.
Με θέα τη θάλασσα η ορχήστρα και η πίστα στην οποία ο Αγκόπ κάνει τα δικά του...
Κάτω από την υπερυψωμένη πίστα τα παραθαλάσσια τραπεζάκια. Στο Έδεμ οι μοντέρνες τότε διαφημίσεις στις στέγες διακρίνονται να αναβοσβήνουν.

Παραλιακή, γραμμές, σταθμός τραμ και πεζόδρομος στο ύψος της πλατείας.

Πίσω από τις πικροδάφνες το δρομάκι, που αν και κλειστό πλέον για αυτοκίνητα, συνεχίζει να οδηγεί στην πλατεία.

Στο πάνω μέρος της πλατείας, το ημικυκλικό συντριβάνι, το μόνο απομεινάρι του Catina, σαπίζει ως γλάστρα...
Στη θέση της πίστας μια νέα σκηνή δημοτικών εκδηλώσεων...

Η θέα ανατολικά ως το Έδεμ.
Η θέα δυτικά, στο βάθος η Καστέλλα.

































ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα δημοσιεύτηκε εδώ για πρώτη φορά. 
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

8 σχόλια :

  1. Μπράβο για την έρευνα, πολύ καλή.
    Από όσο θυμάμαι όμως, το Κατίνα δεν ήταν παλιό κτίριο που ανανεώθηκε, αλλά σύγχρονο και καινοτόμο για την εποχή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρέπει γύρω το 1976 να είχε κάνει αποκριάτικο χορό το σχολείο μου, το Α' Δημοτικό του Παλαιού Φαλήρου. Λίγο αργότερα κάηκε και γι'αυτό το γκρέμισαν.- Eυαγγελία Βιταλιώτη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. To Catina ήταν κέντρο νυχτερινής διασκέδασης. Το δημιούργησε ο παππούς μου Γεώργιος Παχός. (Κατίνα ήταν η γυναίκα του.) Το μαγαζί στη Αμφιτρίτης, ήταν της οικογένειας επίσης, άλλα ζαχαροπλαστείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η πολύτιμη πληροφορία σας προστέθηκε στο άρθρο με αναφορά σας. Ευχαριστώ θερμά. Θα ήταν πολύτιμο αν διαθέτετε και φωτογραφικό ή άλλο αρχειακό υλικό.

      Διαγραφή
  4. Στο άλμπουμ του Παλαιό Φαληριώτη Δημήτρη Κακίστη « © Π.Φ.Κ. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Δ.Κ » - Μπάτης 1940
    υπάρχει σε φωτογραφία της δεκαετίας του 1930 ο Διονύσης Μυλωνόπουλος που έχτισε ένα ξύλινο παράπηγμα που το ονόμασε Ζυθεστιατόριον ο Μπάτης φαίνεται και σε κοντινό το κτίριο. Αλλά υπάρχουν και άλλες άγνωστες φωτογραφία του Μπάτη. https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1002843249879670&set=a.577893305708002.1073741851.100004620130112&type=3&theater

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο για το λιμανάκι που γράφετε ότι είναι του 1960 είναι λάθος είναι του 1937 και φτιάχτηκε για ανοιχτό κολυμβητήριο του Α.Ο.Π.Φ. Υπάρχουν φωτογραφίες αγώνων του 1938 στο άλμπουμ του Παλαιό Φαληριώτη Δημήτρη Κακίστη « © Π.Φ.Κ. ΑΝΑΜΝΗΣΕΙΣ Δ.Κ ». Και δεν επιχωματώθηκε αλλά άρχισε να κλείνει από τα φερτά υλικά όταν ξεκίνησε η κατασκευή της Μαρίνας Αλίμου το 1972

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το catina στην Αμφιτρίτης είχε το καλύτερο καϊμάκι της Αθήνας! Κοπάνες από το σχολείο τη δεκαετία του 70... Τί μου θυμίσατε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή