Αποκατεστημένοι "οι λέοντες του Πειραιά". Είδηση για τη μόνη πόλη, όπου καταρρέουν τόσο μαζικά, μοναδικά αριστουργήματα

Η ιστορική Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά "Jeanne D' Arc", διέσωσε ένα από τα πολλά και σημαντικά παλιά κτίρια του Πειραιά, που καταρρέουν. Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Pireus has of the most important old buildings in Greece and a big amount of them is currently in serious danger, as nowhere else in the country. In this article old mansion with shops, abandonded for decades, renovated ~2016 by the Greek - French school  of Pireus "Jeanne D' Arc" (of 1859). Rare neoclassical marble lion balcony holders, on a building with simple eclectic style. It's hard to say when it was built (could be a construction of 1910's or even of ~1860, that was renovated around 1910).





Το κτίριο

Ελευθερίου Βενιζέλου 7, έναντι της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Jeanne D' Arc". Συνηθισμένου τύπου για τον Πειραιά "διώροφη κατοικία με καταστήματα", με κεραμοσκεπή, επίπεδη στέγη και δώμα.

Το κτίριο είχε χρησιμοποιηθεί ως υπόδειγμα για δύο τύπους φουρουσιών εξωστών, σε άλλο σχετικό άρθρο. Εγκατελειμμένο χρόνια, όπως δεκάδες αξιολογότατα στον Πειραιά, αποτελεί πραγματική έκπληξη να το βλέπεις ξαφνικά αποκατεστημένο. Όπως φαίνεται ανήκε ή περιήλθε στη σχολή, η οποία το αποκατέστησε περί το 2015, ενώ παραπλεύρως του, στη θέση μεταπολεμικού, αδιάφορου μονώροφου καταστήματος, κτίστηκε νέο πολυώροφο κτίριο (περιέργως σε ικανοποιητική απόσταση από το παλαιό). Η αποκατάσταση μπορεί να θεωρείται πολύ καλή τουλάχιστο εξωτερικά, εκτός δύο αλλοιώσεων, που θα δείτε σε φωτογραφία παρακάτω. Είναι σημαντικό, οτι στα πρώην καταστήματα του ισογείου, τοποθετήθηκαν παλιού τύπου τζαμόπορτες (είχαν αντικατασταθεί με σαβούρες τύπου '60 - είναι βασικό χαρακτηριστικό ειδικά στα Πειραιώτικα κτίρια).



Χρονολόγηση και διακοσμητικές ιδιαιτερότητες

Είναι δύσκολο να προσδιορίσεις την εποχή κατασκευής καθώς τα αρχαιοπρεπή φουρούσια λέοντες συνδυάζονται με στοιχεία προς τα τέλη του νεοκλασικισμού (λιτά εκλεκτικιστικά και μεσοπολεμικά). Τα σπάνια φουρούσια λέοντες μπορεί να τοποθετήθηκαν με ειδική επιθυμία του πρώτου ιδιοκτήτη και να είναι κτισμένο γύρω στο 1910. Ωστόσο, φουρούσια λέοντες και απουσία ακροκεράμων μπορεί να σημαίνουν και παμπάλαιο κτίριο λ.χ. του 1850-60, που επανασυστάθηκε εξωτερικά μετά το 1910 (μικροί εξώστες και διάκοσμος). 



Το κεντρικό κτίριο της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Jeanne D' Arc" και ο πυργίσκος του

Αξίζει να αναφερθεί ότι η σχολή ιδρύθηκε το 1859 και μάλλον περί το 1900 διέθετε ένα ογκώδες τριώροφο κτίριο στο ίδιο σημείο, περίοπτο τότε, το οποίο θύμιζε αντίστοιχης χρήσης κτίριο της  κεντρο - δυτικής Ευρώπης. Αυτό υπέστη ζημίες κατά τον βομβαρδισμό του Πειραιώς και αντικαταστάθηκε με νέο το 1949 - 1960. Σήμερα με δυσκολία ένας παρατηρητικός βλέπει από μακριά μια μεταλλική, οξυκόρυφη στέγη πυργίσκου στο μεταπολεμικό κτίριο, η οποία κοσμούσε το παλιό και ή επανατοποθετήθηκε στο υφιστάμενο ή διασώθηκε μαζί με ένα μικρό αξιόλογο τμήμα του παλαιού.



Αξίζει να δείτε

- H ιστορία της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Jeanne D' Arc" (Mlp blog, Φωτογραφίες 1ου και μεταπολεμικού κεντρικού κτιρίου σχολής).





Κάτοψη της περιοχής, όπου διακρίνεται το κτίριο της Ελ. Βανιζέλου 7 και απέναντι το ογκώδες, μεταπολεμικό, κεντρικό κτίριο της Σχολής "Jeanne D' Arc" με τον παλιό πυργίσκο του.

 Ο κάποτε περίοπτος, παλιός, μεταλλικός πυργίσκος της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Jeanne D' Arc", που διατηρήθηκε στο μεταπολεμικό της κτίριο, όπως διακρίνεται από την οδό Ελ. Βενιζέλου.

 Ο κάποτε περίοπτος, παλιός, μεταλλικός πυργίσκος της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Jeanne D' Arc", που διατηρήθηκε στο μεταπολεμικό της κτίριο, όπως διακρίνεται από την κεντρική είσοδο του, στην οδό Ελ. Βενιζέλου.

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: To κτίριο λίγο πριν αποκατασταθεί (2013).

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: Η Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά "Jeanne D' Arc", αποκαθιστά το κτίριο (άνοιξη 2016).

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: To κτίριο αποκατεστημένο ως νηπιαγωγείο της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Jeanne D' Arc".

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: To κτίριο αποκατεστημένο ως νηπιαγωγείο της Ελληνογαλλικής Σχολής Πειραιά "Jeanne D' Arc".

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: Ένα από τα μικρά μπαλκονάκια προ της αποκαταστάσεως (2013).

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: Η θύρα προ της αποκαταστάσεως (2013). Αποκαταστάθηκε άριστα.

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: Φουρούσι λέοντας στον μεγάλο εξώστη, προ της αποκαταστάσεως (2013).

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: Φουρούσι λέοντας στον μεγάλο εξώστη, προ της αποκαταστάσεως (2013).

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: Φουρούσι λέοντας στον μεγάλο εξώστη, προ της αποκαταστάσεως (2013).

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: Αντιπαραβολή πριν και μετά την αποκατάσταση.

Ελ. Βενιζέλου 7, Πειραιάς: 2 αλλοιώσεις κατά την αποκατάσταση (περιμετρική κορνίζα & φεγγίτης). Η αλλοίωση της κορνίζας ζημιώνει την πειστικότητα του αποτελέσματος και αυτά πρέπει να προσέχονται. Ωστόσο, πρέπει να αναφέρονται και τα καλά, όπως οι παλιού τύπου τζαμόπορτες που τοποθετήθηκαν στα πρώην καταστήματα του ισογείου (είχαν αντικατασταθεί με σαβούρες τύπου '60 & είναι βασικό χαρακτηριστικό ειδικά στα Πειραιώτικα νεοκλασσικά).
             

                     

ΠΗΓΕΣ & ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ 
  • Έρευνα - ανάλυση -  φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Το άρθρο περιέχει προσωπικές απόψεις του συντάκτη, που δεν προτρέπεται να υιοθετήσει κανείς. Η έκφραση της άποψης είναι ελεύθερη από το νόμο εφόσον δεν περιέχει ύβρεις, ψεύδη. Τυχόν διαφωνούντες μπορούν να στείλουν επώνυμα τα σχόλιά τους και αυτά θα δημοσιευθούν και θα αφεθούν στην κρίση των αναγνωστών, όπως ισχύει και για τον συντάκτη. Η συγγραφή του άρθρου έγινε με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, με μόνο κριτήριο την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ουδεμία σχέση έχει με ευτελή ή προσωπικά συμφέροντα, τα οποία εκ του ίδιου του άρθρου αποδεικνύεται, ότι προκαλούν τεράστια απέχθεια στον συντάκτη.
  • Ιστορικά στοιχεία: Mlp - Blog, άρθρο για την Ελληνογαλλική Σχολή Πειραιά "Jeanne D' Arc".
  •  Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.                                                                                       

1 σχόλιο :