Στο κέντρο της Ελευσίνας, στολίζοντας μια από τις παλαιότερες πλατείες, διασώζεται αυτό το κτίριο, που παρόλο που φαίνεται να έχει υποστεί κάποιες μικρές αλλοιώσεις διαχρονικά, έχει ακόμα την αυθεντική κεραμοσκεπή και τα ακροκέραμά του. Λόγω του ύψους τα καλοσυντηρημένα ακροκέραμα με την κεφαλή Ερμή είναι ευδιάκριτα. Στις φωτογραφίες φαίνεται ο γωνιακός Ερμής, σπάνιος εδώ και χρόνια, όπως όλα τα γωνιακά ακροκέραμα, που λεηλατούνται πρώτα.... Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Building with Hermes antefixes, at the beautiful, industrial - harbour city Elefsina, at west of Attica.
Ο θεός Ερμής και το ακροκέραμο του
Ο Ερμής ήταν ο αγγελιαφόρος των θεών, ψυχοπομπός, δηλαδή οδηγούσε τις ψυχές των νεκρών στον Άδη, αλλά και προστάτης των κλεφτών, των τυχερών παιχνιδιών και του εμπορίου. Οι "Ερμήδες" σε αυτό το κτίριο, όπου πρέπει να λειτουργόυσε ως πρόσφατα κάποια επιχείρηση εστίασης, κοιτούν διακριτικά τη ζωή της αγοράς της Ελευσίνας δεκαετίες.
Η σχέση του Ερμή με το εμπόριο σε εποχές που το εμπόριο ήταν βασικός τομέας πλουτισμού για τους Έλληνες, αλλά και το χαρακτηριστικό καπελάκι με τα φτερά έκαναν αυτό το σχέδιο ακροκεράμου το αγαπημένο ακροκέραμο των Ελλήνων από την νεοκλασσική εποχή μέχρι και σήμερα. Δυστυχώς δεν υπάρχει έστω μια από τις σύγχρονες κεραμοποιείες, που να έχει ασχοληθεί σοβαρά και να εχει κυκλοφορήσει στην αγορά μαζικά ένα σοβαρό αντίγραφο Ερμή. Όσοι επιθυμούν να βάλουν αυτό το ακροκέραμο σε σύγχρονα σπίτια αναγκάζονται να βάζουν μέχρι και αστεία κακέκτυπά του...
Για την Ελευσίνα γενικά
Η Ελευσίνα είναι μια πόλη της Δυτικής Αττικής, με σημαντική ιστορία, αρχαιολογικούς χώρους και ευρήματα. Στη σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί μια από τις πρώτες βιομηχανικές και εμπορικές πόλεις με λιμάνι. Η σύγχρονη ανάπτυξή της ξεκίνησε νωρίς για αυτό και κτίστηκαν σε αυτή νεοκλασικά και σημαντικής πλέον αρχιτεκτονικής, βιομηχανικά κτίρια. Σε γενικές γραμμές η εικόνα που δίνει η Ελευσίνα είναι ότι υπάρχει γνώση της αξίας όσων κτιρίων υπάρχουν ακόμα και αυτά είτε έχουν ήδη συντηρηθεί και κατοικούνται ή δεν είναι ξέφραγα αμπέλια όπως π.χ. στον Πειραιά. Τέλος θα ήθελα να τονίσω ότι η γενικότερη εικόνα της Ελευσίνας είναι σήμερα άριστη και παρά την "στάμπα" της βιομηχανικής πόλης είναι παράδειγμα για πολλές άλλες μη βιομηχανικές.
Πρόσοψη επί της πλατείας. |
Πίσω όψη. |
Λεπτομέρειες ακροκεράμων Ερμή. |
Λεπτομέρειες ακροκεράμων Ερμή. |
Λεπτομέρειες ακροκεράμων Ερμή. |
ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
- Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
- Σήμανση "Αποκλειστικό": Το θέμα δημοσιεύτηκε εδώ για πρώτη φορά.
- Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
- Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".
- © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it here or redirecting to this page is not allowed.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου