Άλλα σχετικά: Αμφιπόλεως Σφίγγες και Καρυάτιδες Vs... "Ο Νεοέλληνας"! Αιχμηρές παρατηρήσεις για τη θλιβερή αντιμετώπιση του θέματος από πολλούς πολίτες, κανάλια και πολιτικούς, που δε θα διαβάσετε πουθενά αλλού!

Εδώ δεν έχει εισαγωγή, απολαύστε πατώντας περισσότερα! Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Text article with heavy comments about the way the bad part of the modern Greeks reacted to the precious discovery of the tomb of Amfipolis in Macedonia. Remember every nation has a bad part, not only the Greeks. Macedonia is a Greek ancient area that former southern Yugoslavians  try to steal, in order to have an historical identity, as their original one is a huge... nothing.



Καλό χειμώνα!... με ένα "κακόστομο" άρθρο!

 
Μιας και το άρθρο είναι σχολιασμού της επικαιρότητας και εκτός βασικού θέματος να ευχηθώ σε όλους καλό χειμώνα. Καλωσορίσατε οι νέοι φίλοι που γνωρίσατε τη σελίδα το καλοκαίρι. Οι φανατικοί της θάλασσας από τώρα απολαμβάνουν τα καλύτερα μπάνια, άδειες παραλίες, λιγότερη ζέστη, ζεστό νερό ως το Δεκέμβρη! Κουράγιο σε όσους περνάμε πραγματικά δύσκολα και οι λοιποί να λένε δόξα τον Πανάγαθο και να έχουν συναίσθηση τι γίνεται δίπλα τους, ακόμα και αν δε βοηθούν. Γιατί βλέπω πολύ κόσμο που έχει την τύχη να έχει επηρεαστεί ελάχιστα έως καθόλου από την κρίση να αδυνατεί πλήρως να καταλάβει τι σταυρό σηκώνουν οι άλλοι και να θεωρούν ότι αυτοί είναι κάτι καλύτερο και τη γλίτωσαν, ενώ απλά στάθηκαν τυχεροί! Ευτυχώς που δεν υπάρχουν μόνο αυτοί γιατί η υπόλοιπη μισή Ελλάδα, που στάθηκε άτυχη, θα είχε φουντάρει...

Πολλές φορές, όπως πολλοί και από εσάς πιστεύω, έχω την τάση να εξετάζω την πίσω πλευρά διαφόρων θεμάτων. Αυτή η πλευρά συνήθως δεν παρουσιάζεται σε κανένα μέσο και όχι τυχαία βέβαια. Προειδοποίησις! Το ύφος μου παρακάτω είναι αρκετά έντονο. Αυτό δε σημαίνει ότι θεωρώ εαυτόν παντογνώστη ή ότι προτρέπω τον οποιοδήποτε να συμφωνήσει... Γράφω όπως θα συζητούσα με κάποιον φίλο μου και έχοντας διαπιστώσει ότι οι "νεοκλασσικιστές" έχουμε πολλά κοινά στον τρόπο σκέψης μας.




Βασικά χάλια των ελληνικών μ.μ.ε., που δεν έχουν αναφερθεί από κανέναν και η απροσδόκητη κάψα τους για την Αμφίπολη.

Θα παρατηρήσατε ότι από τότε που έσκασε το θέμα σε πολλά δελτία το θέμα έπαιξε κατ' επανάληψη πρώτο. Δεν είναι περίεργο; Τα κανάλια ακολουθώντας χρόνια τις εταιρείες δημοσκοπήσεων σαν βόδια, με τα μονόφθαλμα στελέχη τους να μην ακούν τον κόσμο, που πλέον έχει και άλλα ζητούμενα, μας έχουν φλομώσει με:

- πολιτική & οικονομία.
- μετριότατους παρουσιαστές που από τύχη, κονέ, και συμφέροντα σερβίρονται σαν σπουδαίοι .
- ένα τελείως λαϊκό lifestyle της χειραφετημένης κατίνας,
- τα "σπουδαία" τούρκικα σήριαλ κ.λπ.
- talent shows που προσβάλουν την πλειοψηφία της σημερινής νέας γενιάς, η οποία σαν συνολική κάστα   είναι η καλύτερη μεταπολεμικά (με λειψή γενική παιδεία αλλά σαφώς καλύτεροι άνθρωποι συνολικά)
- μαγειρική, ενώ η μισή Ελλάδα πεινάει, για να διαφημίζονται οι εταιρείες τροφίμων (τράπεζες εξαφανιζόλ - το 2013. τους είχαν μείνει μόνο οι τηλεφωνίες, που πετάνε τα λεφτά μας σε ώρες ενοχλητικής διαφήμισης αντί να ρίξουν τιμές)
- τα μεταμεσονύχτια χαζοπαίχνιδα - πιθανότητες 1 προς 150.000: Θες να δεις κάτι πριν κοιμηθείς και κανάλια μεγέθους ANT1, ALPHA, σου πασάρουν  αυτό το εκνευριστικό θέαμα με τις ώρες κιόλας... Όσο για την αξιοπιστία, αυτή κρίνεται από αυτούς που καλούν και δίνουν αδιανόητες απαντήσεις... Αλλά εφόσον οι εισαγγελείς πήγαν διακοπές τον Αύγουστο και δε βαριέσαι, εγώ δεν έχω αποδείξεις! Βέβαια αυτά υπάρχουν γιατί συμμετέχει ένα μεγάλο μέρος της κακής ποιότητας Ελλήνων, αντιστοίχου IQ και τα τρώμε και οι υπόλοιποι και περισσότεροι στην μάπα! 
 

Η εξήγηση λοιπόν είναι ότι το internet ήρθε να δείξει στους φελλούς των καναλιών που έστησαν και έγιναν δέσμιοι ενός χαζού συστήματος επιλογής θεματολογίας και προγραμμάτων, ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα νόμιζαν και ότι ο κόσμος πλέον έχει και σοβαρότερα ενδιαφέροντα από το 1980-2000, που κυριαρχούσε ένα χαμηλότερο επίπεδο, στο οποίο μάλλον έχουν μείνει, ελλείψει ευελιξίας. Σε πρωινή εκπομπή του ο ίδιος ο Σκαι έφερε ένα τύπο που παρουσίασε τον χαμό που έχει γίνει στο internet με την απήχηση της Αμφίπολης. Εκατοντάδες άρθρα, αναζητήσεις κλπ. Το θέμα, πρώτο σε όλα, ξεπέρασε τον Ενφια κ πολλά άλλα όπως ο Mαζιώτης, που δεν έχω καταλάβει ποιόν πολίτη αφορά τόσο η δράση του και μας τα έκαναν balloons! Αυτά είδαν λοιπόν και ξεστραβώθηκαν. Να αναφέρω επίσης και τα ακόλουθα:

 1. Η Ερτ, Ερτ3, Νεριτ κ.λπ. τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν πολύ ενδιαφέροντα προγράμματα επιπέδου και σοβαρής θεματολογίας. Προσωπικά θεωρώ ότι λόγω συμφερόντων την παρουσιάζουν πάτο στις δημοσκοπήσεις.


2. Ο τελείως γελοίος μιμητισμός - ξεφτίλα των καναλιών: Εκτός του  ότι μιμούνται το εξωτερικό (άστο αυτό), μιμούνται τις βλακείες τους μεταξύ τους.... τούρκικα ο ένας τούρκικα ο άλλος. Ξαφνική παράνοια με τη μαγειρική ο ένας, παροξυσμό ο άλλος... Voice kids ο ένας School bourdes ο άλλος... Επίπεδο... Σοβαρότητα.... Management Γ.Τ.Π (μην ρωτήστε τι είναι αυτό είναι κακό!)

Είθε λοιπόν το internet να ξεστραβώσει του ιθύνοντες της τηλεόρασης. Τις χαζο-σαβούρες τους τις βλέπω και εγώ και μου αρέσουν... Αλλά δεν μπορώ να δεχτώ ότι άνθρωποι με τέτοια δύναμη στα χέρια τους δεν είναι άξιοι να μου δώσουν και κάτι άλλο και ακολουθούν τόσο ξεπερασμένες πρακτικές.


Ακόμα και εδώ φάνηκε το ενδιαφέρον του κόσμου

Το άρθρο μου για τις Σφίγγες εδώ,  παρουσιάζει την υψηλότερη επισκεψιμότητα καθημερινά από τον Αύγουστο. Πολλοί νέοι φίλοι γνωρίσατε τη "Νεοκλασσική Αρχιτεκτονική στη  Ελλάδα" από αυτό.


Στην αρπαχτή και στον Αλέξανδρο η πρώτη σκέψη του νεοέλληνα.

Στα πρώτα ρεπορτάζ βάλανε να μιλήσει ο εντυπωσιασμένος μέσος νεοέλληνας, που μετά από κάτι παϊδάκια σε κοντινή χασαποταβέρνα, τον έπιασε μια κάψα και μια περιέργεια κυρίως, να πάει από εκεί να δει τι παίζει.  Αυτός, που γίνεται και αρχαιολόγος άμα λάχει και ας μην ξέρει ούτε τι εστί κίονας! Και έχει σειρά από "σοβαρά" ενδιαφέροντα, μην πω και παρεξηγηθώ! Αυτούς λοιπόν το πρώτο που τους απασχόλησε και δήλωσαν ήταν ότι θα τα αρπάξει και θα "φτιαχτεί" η τοπική κοινωνία. ΟΚ είναι σημαντικό, αλλά το ξεφτιλίζουν το θέμα και δεν το καταλαβαίνουν! Επόμενη σκέψη τους ότι θα είναι ο Αλέξανδρος. Να το λένε με ένα ύφος με μια λαχτάρα σαν να είναι παιδιά που ονειρεύονται να πάνε στη Disneyland! Λες και δε θα ξαναφαρμακώσουνε παϊδάκια αν δεν είναι! Αλλά και αυτό για την αρπαχτή το είπαν! Σου λέει Αλέξανδρος = ακόμα πιο μεγάλη η μπίζνα! Και μετά τίποτα άλλο! Για την αισθητική του μνημείου, για το ότι ούτως η άλλως είναι πολλαπλώς  σπουδαίο, για το ότι η Ελλάδα δεν κρέμεται  από ένα τάφο του Αλέξανδρου, μάλλον έχουν μαύρα μεσάνυχτα...  Αν συνέχιζαν αυτό το βιολί σίγουρα το μνημείο κινδύνευε με απαξίωση και ευτυχώς σύντομα η κατάσταση μαζεύτηκε, με επεμβάσεις ειδικών και σοβαρότερων πολιτών, που διέκριναν τι πάει να δημιουργήσει πάλι το γνωστό άξεστο κομμάτι των νέων Ελλήνων!


Επιστήμονες: Από την εποχή του "δημιουργώ σάλο με επισφαλή σενάρια" στο "δεν τολμάω να παρουσιάσω τα πιθανά σενάρια"...

Παρατήρησα ακόμα το φαινόμενο να ζητάνε περισσότερα οι δημοσιογράφοι και οι αρχαιολόγοι να κάνουν τουμπεκί! Από εκεί που παλιά σε κάθε θέμα έβγαινε κάποιος και διέδιδε ακόμα και φαντασιώσεις, τώρα περάσαμε στο να μην τολμάει κανείς να δώσει έστω κάποια σενάρια. Να μας πει δηλαδή για παράδειγμα: "σύμφωνα με τα δεδομένα και τις γνώσεις μας μπορεί να περιέχει αυτό ή αυτό ή αυτό"! Μας έπρηξαν με το "Θα μιλήσει η σκαπάνη"!!! Άντε να μιλήσει να δούμε! Προσθήκη μετά τη δημοσίευση: Τελικά άρχισαν να μιλούν οι εκτός ανασκαφής και είδατε τι ακούσαμε!


Πολιτικοί: Σημαντικό χαρτί λέει για τα εθνικά θέματα.... Οι 500 τάφοι στην Κεντρική Μακεδονία, τα ταυτόσημα dna δεν αρκούν και δέχθηκαν διπλές ονομασίες προς συμφέρον των θλιβερών Σκοπιανών; ους κακοπέφτει κιόλας!)

Άλλη μια δημοσιογραφική χαζομάρα που ακούσαμε... Ή είναι τόσο άσχετοι και δεν γνωρίζουν την υπερ-επάρκεια των υπαρχόντων ευρημάτων για το καταφανές περί Μακεδονίας ή απλά καλύπτουν την ανεπάρκεια των πολιτικών που δέχθηκαν συζήτηση για σύνθετες και διπλές ονομασίες! Αλλά τι να πεις εδώ υπάρχουν κόμματα αποχαζεμένων, αλλοπαρμένων, καμμένων και ανεγκέφαλων, που θεωρούν δικαίωμα των Γιουγκοσλάβων να κλέβουν την ιστορία άλλων! Ζουν ανάμεσα μας!


Εγώ τολμάω να προβλέψω για την Αμφίπολη, δεν είμαι αρχαιολόγος και είμαι Έλληνας = έχω άποψη για όλα!

Το άρθρο γράφτηκε μετά την ανακάλυψη των Καρυάτιδων. Η πρόβλεψή μου είναι ότι τάφος με τέτοια  είσοδο θα πρέπει να περιέχει κάτι αρχιτεκτονικά φοβερό εσωτερικά, που ούτως ή άλλως θα τον καταστήσει κορυφαίο εύρημα. Όπως στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου έχουν σωθεί σοκαριστικά διατηρημένοι υπόγειοι ναοί τάφοι, που προσωπικά τους θεωρώ ασύλληπτης αξίας (αλλά βέβαια τότε δεν υπήρχε internet για να γίνει ο ίδιος χαμός).

Σε ότι αφορά τα περί τυμβωρυχίας: Οι φθορές στα αγάλματα των εισόδων και τα ανοίγματα, που βρέθηκαν δείχνουν μικρή και ίσως βιαστική επέμβαση. Άρα σε περίπτωση που κατάφεραν να μπουν στο εσωτερικό θα έχουν αφαιρέσει μικρού μεγέθους αντικείμενα υψηλής αξίας (χρυσά) και θα έχουν αφήσει πολλά άλλα μεγάλου μεγέθους, που δεν μπορούσαν να βγάλουν ή μικρού, τα οποία τότε δεν είχαν ιδιαίτερη αξία. Αν κατάλαβα πάντως στον δεύτερο τοίχο σφράγισης δεν βρέθηκε τρύπα...

Κανείς δεν ξέρει υπό τι συνθήκες ακριβώς έγινε η πιθανή σύληση, τι γνώριζαν στην περιοχή για τον τύμβο όταν έγινε και πόσο προχώρησαν προς τα μέσα, από ποιους έγινε, σε εποχές που δεν ήταν πρακτικά εύκολη μια τέτοια επιχείρηση. Πολλές άλλες σχετικές παράμετροι και κριτήρια, άσχετα με το πως σκεφτόμαστε σήμερα, παίζουν ρόλο.

Ο τύμβος σίγουρα φτιάχτηκε για άτομο/α, που συνδέεται/ονται με γνωστό σήμερα, λαμπρό ιστορικό γεγονός. Θέλω να πω ότι δεν πρέπει να εστιάζουμε τόσο μόνο σε ατομικό βασιλικό τάφο... Η Αμφίπολη δε βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία κοντά στους λοιπούς βασιλικούς τάφους, αλλά στη ζώνη Χαλκιδική - Καβάλα. Τέλος, πέραν της Αμφίπολης, ανήκω σε αυτούς που δεν πιστεύουν ότι ένας Αλέξανδρος θα ενταφιαζόταν μακράν της έδρας του βασιλείου του και ότι αυτό ήταν πρακτικά εφικτό.

Αλλά, είδωμεν, "θα μιλήσει η σκαπάνη"...

Δ.Χ.Κ.

Προσοχή πρόεδρε μην πεταχτεί κανένας πεινασμένος μακροχρόνια άνεργος από μέσα!



Ημαθία, κοντά σε Νάουσα και Βεργίνα, ο Τάφος των Ανθεμίων στην Μίεζα (σημ. Κοπανός). Ένα αριστούργημα άριστα διατηρημένο με την μαρμάρινη θύρα πεσμένη εσωτερικά, την ζωγραφιά με το ζευγάρι στο αέτωμα, που με τα ανθέμιά του θυμίζει αέτωμα νεοκλασσικού σπιτιού.





 ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Κείμενο Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή ή μικρό απόσπασμα. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

1 σχόλιο :

  1. Δεν θυμάμαι πως λέγεται η πράξη «κάνω, ακριβώς, αυτό που κατακρίνω»...
    Πάντως, όπως και να λέγεται, είναι θλβερό και μίζερο! Κρίμα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή