2015 όχι 1960! Ασύλληπτη & περίεργη, αν όχι απλά παρανοϊκή, η κατεδάφιση της σπάνιας μεσοπολεμικής έπαυλης στην παραλιακή προμετωπίδα του Ελληνικού. Είχε προηγηθεί η κατεδάφιση και άλλου γειτονικού σπάνιου κτιρίου!

Παρουσίαση της κατεδάφισης 2 σπανιότατων κτιρίων στην παράκτια ζώνη του Ελληνικού. Δείτε πως καταστρέφεται βήμα - βήμα μια περιοχή, που διατηρούνταν έως το 2010, όπως ελάχιστες αντίστοιχες στην Αττική. Δυστυχώς, παρά τα όσα συνέβησαν μετά το 1960, υπάρχει ακόμα μια μειοψηφία ιδιοκτήτες, φορείς, επιστήμονες ακόμα και πολίτες, που με ίδιες πρακτικές και νοοτροπίες συνεχίζουν να καταστρέφουν, προκλητικά πλέον για την πλειοψηφία, οτι έχει απομείνει. Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Around 1900, the sea side zone of Helliniko, near the old airport and the wider coast zone between Alimos and Glyfada were secluded with orchards and only few and mostly wooden single floor houses.  After 1920 a few special private residences were constructed there. In this article we present 2 rare -style, unique for Greece, neighbor villas of ~ 1925 - 1935, in Helliniko. The first (white) was demolished in 2012. The second one was demolished just in 2015, with a strange change in 2014, of the low of 2013 that protected it with delay. With these destructions and with new block of flats that started to appear after the airport was moved to Spata, this area is loosing it's original style, with the same bad ways as happened at the rest suburbs of Athens after 1960. The fact of the demolition caused the disgust of many citizens of Athens that consider unacceptable such things nowadays.






Κάτω Ελληνικό: Μια γειτονιά - φιλέτο που διατηρούνταν άριστα και έχει αρχίσει ήδη να καταστρέφεται (αισθητικά και εμπορικά) μετά το αεροδρόμιο, όπως ακριβώς και όλες οι άλλες της Αθήνας.

Η παραλιακή περιοχή του Κάτω Ελληνικού, που προσπερνάμε βιαστικά, είναι μια από τις πιό ιδιαίτερες στην Αττική, μια μικρή, καλά ρυμοτομημένη ζώνη κατά μήκος της παραλίας, με ονομασίες οδών γράμματα και αριθμούς! Την εποχή του νεοκλασσικισμού μέχρι το 1910, θεωρούνταν απομακρυσμένο εξοχικό σημείο, καθώς φυσικά δεν υπήρχε λεωφόρος, μέσα συγκοινωνίας, αεροδρόμιο κ.λ.π. Η ακροθαλασσιά ήταν βραχώδης και κάπου στη σημερινή παραλιακή. Η όποια πολυκοσμία και η πυκνότερη δόμηση έληγαν περίπου στο Έδεμ του Π. Φαλήρου και από εκεί και πέρα υπήρχαν έρημες εκτάσεις, περιβόλια, ξύλινες κατασκευές και ελάχιστες διάσπαρτες επαύλεις, οι οποίες μάλιστα κτίστηκαν κυρίως μετά το 1915.

Λόγω του αεροδρομίου (περιορισμός ύψους) η περιοχή δεν γέμισε με πολυκατοικίες κ.λ.π. χάλια, ενώ οι περισσότεροι ιδιοκτήτες επέλεξαν να κρατήσουν τα παλιά τους κτίρια, που σε μια μη αναλλοίωτη περιοχή έχουν έως σήμερα τεράστιες εμπορικές αξίες. Ωστόσο, αεροδρόμιο πλέον δεν υπάρχει και το σημείο - φιλέτο έχει ήδη αρχίσει να καταστρέφεται με τη γνωστή μέθοδο της ασυδοσίας. Ήδη έχουν κτιστεί πολλές νέες πολυκατοικίες με αρνητικό χαρακτηριστικό την πλήρη κάλυψη των οικοπέδων τους, που ήταν κενά ή με μονώροφα με μεγάλους κήπους (μη χαθεί κανά τετραγωνικό και φάμε λιγότερο).

Θα πρέπει άμεσα να ισχύσει ειδικό καθεστώς στην περιοχή, που να επιτρέπει ακόμα και ανά περίπτωση συγκεκριμένα ποσοστά κάλυψης οικοπέδων και ύψη ώστε:
α. να παραμείνει συμφέρουσα, αλλά όχι ασύδοτη και καταστροφική, η κατασκευή νέων κτιρίων.
β. να προστατευθούν οι ιδιοκτήτες που έχουν προτιμήσει τα παλιά ακίνητα και την διατήρηση της περιοχής από το χρήμα.
γ. να σταματήσει η καταστροφή της περιοχής που σε ελάχιστα χρόνια θα είναι εις βάρος και των ίδιων των νέων κατασκευαστών - ιδιοκτητών (θέλει πολύ μυαλό να το καταλάβουν αυτό)!



Το κτίριο που κατεδαφίσθηκε πρώτο στις 9/7/2012

Το κτίριο στην γωνία των οδών Β' και 1ης, πίσω ακριβώς από το κατεδαφισθέν επί της παραλιακής, ήταν κατά το πιθανότερο του διαστήματος 1925 - 1935. Διακοσμητικά και για την εποχή του ήταν ένα μοναδικό κτίριο, όμοιο του οποίου δεν πρέπει να υπάρχει ή και να υπήρξε άλλο. Η απώλειά του ήταν μια τεράστια ζημιά στην μικρή ομάδα - σύνολο των κτιρίων που υπάρχουν στην περιοχή και στην γνήσια αίσθηση και εικόνα της. Αξιόλογα στοιχεία: ανοίγματα καμάρες, ξύλινα κουφώματα, πολύχρωμα τζαμάκια, ξύλινη εσωτερική σκάλα, τεράστιοι μοναδικοί καπνοδόχοι, ιδιαίτερη βυζαντινή κεραμοσκεπή, ίδιου ρυθμού ξεχωριστοί βοηθ. χώροι και μια μάντρα με δωρικούς κίονες για διαχωριστικά, που τη γλίτωσε και δεν πρέπει να σώζεται όμοια. Το πηγάδι με τον ανεμόμυλο άντλησης, έχει καταστραφεί σε μεγάλο μέρος  μέσα στη δεκ. 1990 για να μη πέσει στο δρόμο και είναι απομεινάρι της εποχής που η ευρύτερη περιοχή είχε κυρίως περιβόλια, όπως προαναφέρθηκε.

Δεν χαρακτηρίστηκε ποτέ διατηρητέο. Ακόμα και μετά την κατεδάφιση παρέμεινε ένα γήπεδο μπάσκετ στον κήπο. Σύμφωνα και με αναγνώστη: "Ήταν μέχρι το 2005 παράρτημα του ξενόγλωσσου (St Lawrence College, www.slc.gr) και το γήπεδο είχε φτιαχτεί τη δεκαετία του 1980 για τους μαθητές.  Ο αναγνώστης ανέφερε επίσης σοβαρές ζημιές από το σεισμό του1999, κάτι που όμως δεν ήταν εμφανές εξωτερικά και ίσως αφορούσε μόνο σοβάδες και επισκευάσιμες φθορές. To 2011 εγκατελειμμένο χρόνια, φθείρονταν κατοικούμενο από αλλοδαπούς (Αυτοψία Δ.Χ.Κ.). Στις 25/5/2011 επλήγη μερικώς από πυρκαγιά και στις 9/7/2012 κατεδαφίσθηκε (Πληρ. DI_TEE, Panoramio). Το οικόπεδο παραμένει άκτιστο πιθανώς στα πλαίσια της βλαχο-νοοτροπίας "ξεφορτωνόμαστε όταν μπορούμε και βλέπουμε", που έχει οδηγήσει στο φαινόμενο ακόμα και μετά από 40 χρόνια οικόπεδα κατεδαφισθέντων (τσάμπα) να παραμένουν κενά.



Το κτίριο επί της παραλιακής, που κατεδαφίσθηκε προκλητικά και αδιανόητα εν εν έτει 2015.
 
Στη γωνία της λεωφόρου Ποσειδώνος με την οδό Β'. Χρονολογία κατασκευής - εκτ. ~1920 - 1925. Από τα πρώτα κτίρια στην ευρύτερη περιοχή. Από τις πρώτες ιδιωτικές επαύλεις στην Ελλάδα, κτισμένη στο μεγαλύτερο μέρος της με οπλισμένο σκυρόδεμα, το οποίο μάλιστα είχε εφαρμοστεί ιδιαίτερα προχωρημένα και ποιοτικά για τα δεδομένα της εποχής. Με σχέδιο και ύφος που δεν υπήρχε ούτε υπάρχει κάποιο άλλο κτίριο δηλ. μοναδικό δείγμα στην Ελλάδα. Αποτελούσε το χαρακτηριστικότερο κτίριο στην παραλιακή ζώνη του Ελληνικού, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από όλα την προαναφερθείσα ιστορική της περίοδο - φυσιογνωμία. Ένα κτίριο σήμα κατατεθέν της περιοχής που δεν υπάρχει περαστικός που να μην το έχει θαυμάσει επί δεκαετίες!
Λίγο πιο πέρα επί της παραλιακής, ένα νέο κτίριο υπόδειγμα, προσφορά στην αισθητική μας, με σεβασμό στην περιοχή, από σοβαρούς ιδιοκτήτες και αρχιτέκτονα, φαίνεται να είναι εμπνευσμένο από το κατεδαφισθέν (στέγη, σοφίτες, όγκος, επιβλητικότητα). 

Στέγη με κεραμοσκεπή και εκτενές επίπεδο τμήμα στο κέντρο - κορυφή, Γαλλικά κεραμίδια  και σοφίτα με διακοσμητική λαμαρίνα "΄λέπια", πήλινους αεραγωγούς, πεσσούς με μεταλλικές καμινάδες, περίτεχνα ξύλινα στέγαστρα (συνηθισμένα στην εποχή τους, αλλά όμοια δεν σώζονταν πουθενά), ιδιαίτερα μεγάλους εξώστες για την εποχή με ξύλινα κιγκλιδώματα, τσιμεντένια φουρούσια, πέτρινη εξαγωνική λιθοδομή περιμετρικά στη βάση, εσωτ. ξύλινη σκάλα με ξυλόγλυπτα κάγκελα μοτίβου "Χ" με ροζέτες στο κέντρο, ιδιαίτερα παράθυρα, κουφώματα, έντονη επιβλητικότητα - όγκος για κατοικία  κ.α.

Σύμφωνα με με μαρτυρίες ντόπιων ηλικιωμένων, το κτίριο, που με αυτά τα χαρακτηριστικά εκρίθη κατεδαφιστέο, χρησιμοποιούνταν και ως θερινή κατοικία της βασιλικής οικογένειας μεταπολεμικά (πληρ. Κωνσταντίνος Σαββίδης, αρχιτέκτων, απόγονος πρώτων κατοίκων του νεότερου Ελληνικού). Οι βασιλικές οικογένειες ανά τον κόσμο συνήθως δεν επέλεγαν κτίρια, άξια σήμερα για κατεδάφιση. Μέχρι τις αρχές του '90 στέγαζε ψυχιατρική κλινική. Η ονομασία της ήταν "Αγ. Θεράπων", ενώ εν συνεχεία το κτίριο πέρασε σε Κωστόπουλο - Alpha Bank (πληρ. K. Μαρσέλλος, Panoramio). Υπάρχει η αίσθηση ότι το κτίριο έχει πωληθεί αρκετά προ της κατεδάφισης από την τράπεζα (θα είναι θλιβερό και ασυνήθιστο αν κατεστράφη από τράπεζα). Σημειώνεται ότι σήμερα, υπάρχει μεγάλη ψυχιατρική κλινική σε νέο κτίριο στην περιοχή αυτή.



Είχαν αρχίσει στοχευμένα την καταστροφή από το 2010. Tο κτίριο είχε χαρακτηριστεί ήδη αργά το 2013 και αποχαρακτηρίστηκε το 2014!

Ήδη από το 2010 προχώρησαν στην καταστροφή της σοφίτας, των περίτεχνων σπάνιων στεγάστρων και γενικά κυρίως των "γοητευτικών" στοιχείων του κτιρίου, πιθανότατα σκόπιμα ώστε να υποβαθμιστεί η ομορφιά του κτιρίου και έτσι ευκολότερα, να εγκριθεί και να περάσει απαρατήρητη μια κατεδάφιση.

Σύφωνα με άρθρο της MONUMENTA "Η MONUMENTA το 2011 κατέθεσε αίτηση χαρακτηρισμού οικίας των αρχών του 20ού αιώνα στο Κάτω Ελληνικό, όταν ειδοποιήθηκε για τις αφαιρέσεις μορφολογικών της στοιχείων και την κατεδάφιση άλλης ενδιαφέρουσας οικίας κοντά της. Πριν λίγες μέρες λάβαμε ενημερωτική επιστολή από το Τμήμα Παραδοσιακών Οικισμών του ΥΠΕΚΑ ότι το κτήριο κρίθηκε διατηρητέο με την 28796/7.5.2013 απόφαση."

Τότε λόγω των πρώτων καταστροφών και βλέποντας και μια φωτογραφία του κτιρίου στηε σελίδα της MONUMENTA είχαμε κάνει ερώτημα - σχόλιο αν γνωρίζουν τι συμβαίνει με το κτίριο. Η απάντηση στις 4/7/2013 ήταν: "Κηρύχτηκε διατηρητέο από το ΥΠΕΚΑ πριν λίγο καιρό και σήμερα εξεταζόταν η κήρυξή του και από το ΥΠΠΟ".

Έτσι λοιπόν μόλις το 2013 ο Σταύρος Καλαφάτης κηρύσσει διατηρητέο το κτίριο, μαζί με άλλα στην περιοχή. Σημειώνεται ότι η απόφαση περιείχε και ενοχλητικούς περιορισμούς για τη δόμηση στο πίσω ακίνητο (ΑΑΠ-181 α/ 28.05.2013 - Δείτε το pdf της εφημ. της Κυβερνήσεως.).

Προφανώς αυτά χάλασαν τα σχέδια των ιδιοκτητών, που εκ των γεγονότων δε φάνηκε να είχαν χαζές ρομαντικές ευαισθησίες, ενδιαφέρον για την επερχόμενη κατάντια της περιοχής στην οποία οι ίδιοι επενδύουν τα χρήματά τους (!), διάθεση για μέσες λύσεις, ούτε και τους ενδιέφερε η αυτονόητη άποψη του 99% των πολιτών της Αθήνας των οποίων τέτοια κτίρια είναι αρχιτεκτονική και ιστορική κληρονομιά.

O Κορίνθιος κύριος Νίκος Ταγαράς, όλως τυχαίως, μόλις ένα χρόνο μετά, το 2014, υπέγραψε την ανάκληση του χαρακτηρισμού ως διατηρητέο, περνώντας το στα ψιλά, χωρίς καμιά αιτιολόγηση να δημοσιεύεται στην Ε.τ.Κ!   (ΑΑΠ-190 α/ 18.06.2014 -Δείτε το pdf της εφημ. της Κυβερνήσεως)

Με τον χαρακτηρισμό του 2013, την αξία του κτιρίου και παρά την αρχική ανησυχία, κανείς φυσικά δεν περίμενε ότι θα επακολουθούσε αποχαρακτηρισμός και κατεδάφιση!

Η περιγραφή της κήρυξης στο κρατικό "Αρχείο παραδοσιακών οικισμών & διατηρητέων κτιρίων - estia.minenv.gr", υπάρχει ακόμα μετά την κατεδάφιση:

"Διώροφο, εκλεκτικιστικό κτίριο, τύπου εξοχικής κατοικίας με κήπο, που παρουσιάζει δυτικοευρωπαϊκές επιρροές. Είναι τοποθετημένο ελεύθερα στο οικόπεδο και διακρίνεται από ιδιαίτερα διακοσμητικά και μορφολογικά στοιχεία. Αποτελεί σημείο αναφοράς της περιοχής λόγω της περίοπτης θέσης του επί της κεντρικής παραλιακής λεωφόρου. Στη βορειοδυτική και βορειοανατολική πλευρά προς το εσωτερικό του οικοπέδου έχουν κτιστεί λιτές μεταγενέστερες προσθήκες κατ' επέκταση. Αποτελείται από υπερυψωμένο ισόγειο και όροφο. Χαρακτηρίζεται από συμμετρία και επιβλητικότητα. Διαρθρώνεται σε οριζόντιες ζώνες, ενώ κατακόρυφοι άξονες περιλαμβάνουν τα ανοίγματα.

Η κεντρική είσοδος βρίσκεται επί της Λεωφ. Ποσειδώνος. Περιβάλλεται με πλαίσιο που καταλήγει σε καμπύλο υπέρθυρο και περιλαμβάνει ενιαίο τριμερές κούφωμα. Εκατέρωθεν υπάρχουν τριμερή μεμονωμένα ανοίγματα με τοξωτό πρέκι. Όλα τα ανοίγματα έχουν φεγγίτη και περιβάλλονται με πλαίσιο.

Η ίδια διάταξη ακολουθείται και στον όροφο. Αξονικά της εισόδου υπάρχει διαμόρφωση εσοχής που δημιουργεί στεγασμένο ανοιχτό χώρο (ημιυπαίθριος). Από παλαιότερες φωτογραφίες προκύπτει ότι ο χώρος αυτός είχε κλειστεί με ελαφριά προεξέχουσα κατασκευή μορφής σαχνισιού. Στον όροφο όλα τα ανοίγματα είναι ορθογωνισμένα σε αντίθεση με τα τοξωτά του ισογείου. Ιδιαίτερο στοιχείο αποτελεί ο περιμετρικός εξώστης με τα ξύλινα κιγκλιδώματα, που περιβάλλει όλη την πρόσοψη αγκαλιάζοντας τις γωνίες και που πατάει σε τσιμεντένια φουρούσια. Σε παλαιότερες φωτογραφίες διακρίνεται και η ύπαρξη ξύλινου στεγάστρου (κατακόρυφα ξύλινα στοιχεία με καμπύλη κατάληξη μορφής ζωφόρου) που πατούσε σε ξύλινες κολώνες. Μια προεξέχουσα ταινία στο ύψος του εξώστη διαχωρίζει τους ορόφους στις υπόλοιπες πλευρές. Η επικάλυψη γίνεται με τετράριχτη κεραμοσκεπή με γείσο σε προεξοχή και περιλαμβάνει καμινάδες. Προεξέχον στοιχείο με κούφωμα στη στέγη -σήμερα κατεδαφισμένο- υποδηλώνει την ύπαρξη παλαιότερα σοφίτας. Στο κέντρο της στέγης διακρίνεται τετράγωνη υπερύψωση, με κτιστό στηθαίο. 

Το κτίριο περιβάλλει μανδρότοιχος από λιθοδομή και συνδυασμό πεσσών με μεταλλικό γεωμετρικό κιγκλίδωμα, ο οποίος χαρακτηρίζεται επίσης.

Το κτίριο βρίσκεται σήμερα σε εγκατάλειψη και παρουσιάζει αλλοιώσεις, φθορές κι αφαιρέσεις στοιχείων. Η περιγραφή βασίζεται σε προϋπάρχον φωτογραφικό υλικό, στο οποίο αποτυπώνεται η κατάσταση του κτιρίου πριν τις πρόσφατες αφαιρέσεις στοιχείων του, όπου διακρίνονται τα χαρακτηριστικά κουφώματα και ξύλινα διακοσμητικά στοιχεία που θα πρέπει να επισκευασθούν και ανακατασκευασθούν. Με την παρούσα καθορίζονται ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στα όμορα ακίνητά του. "



 Επιστημονικά και λογικά αδικαιολόγητος ο αποχαρακτηρισμός σε ένα χρόνο από τον χαρακτηρισμό. Πως διάολο εγκρίθηκε μια τέτοια κατεδάφιση;

Ο συντάκτης δεν είναι αδαής να θέσει εαυτόν σε νομικό κίνδυνο δημοσιεύοντας ύβρεις, όπως θα ήθελε και θα εξέφραζε τους πάντες. Ως γνωστόν στην Ελλάδα όσοι εμπλέκονται σε αντίστοιχα αντί να κάνουν και τις πάπιες συχνά έχουν και το επιπλέον ασύλληπτο θράσος να εκδικούνται κιόλας, όσους απλά παρουσιάζουν την "προσφορά" στην κοινωνία μας!

Έτσι εδώ απλά αναφέρονται τα νομικά αδιαμφισβήτητα γεγονότα και αξιολογείται αντικειμενικά το κτίριο, οπότε και ένας πεντάχρονος μπορεί να καταλάβει τι έγινε χωρίς καν να γραφεί. Όποιοι σχετίζονται με την καταστροφή του κτιρίου είναι ενήλικες, με ονοματεπώνυμα, τα έκαναν συνειδητά την εποχή των social media και επί δημοκρατίας, άρα γνωρίζουν ότι μπορεί να δημοσιευθούν και να σχολιασθούν οι πράξεις τους.  

Θα πρέπει να εστιάσουμε κυρίως στους υπαλλήλους μας, που τους πληρώνουμε για να προφυλάσσουν με διαφάνεια και όχι για να καταστρέφουν την ιστορική,  αρχιτεκτονική κληρονομιά, που ως εκ τούτου είναι  ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ. Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτοί φέρουν την ευθύνη και λιγότερο οι ιδιοκτήτες, που για δεκάδες λόγους μπορεί να επιδιώκουν μια κατεδάφιση.  

Τίθεται λοιπόν στην κρίση των αναγνωστών και ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΤΟΥ ΓΡΑΦΟΝΤΟΣ, ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΡΟΤΡΕΠΕΤΑΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ ΚΑΝΕΙΣ,  το κατά πόσο μπορεί μια τέτοια έγκριση να έγινε με καθαρά και επιστημονικά κριτήρια. Ακόμα και αν όλα είναι νομότυπα στα χαρτιά το ζητούμενο είναι με ποιόν τρόπο και με ποιά αιτιολόγηση ενεκρίθη η ανάκληση του χαρακτηρισμού.

Σύντομα θα έχουμε την αιτιολόγηση, που σύμφωνα με πληροφορίες κάνει το μάυρο άσπρο προκειμένου να επιτευχθεί η ζημιά. 

Σε περίπτωση που το κτίριο δεν είναι ιδιωτικό και ανήκει σε κανένα δήμο Ελληνικού, θα πρέπει να πάμε να φουντάρουμε όλοι μαζί και πρώτοι οι του δήμου! Ο δήμος θα έπρεπε να έχει ασχοληθεί με το θέμα για ένα τέτοιο κτίριο σήμα κατατεθέν εντός των ορίων του. Η βούληση της πλειοψηφίας των δημοτών και των εκατομμυρίων Αθηναίων αδιαμφισβήτητα ήταν να σωθεί. Ως εκ του αποτελέσματος εγράφησαν όλοι αυτοί στα παλιά παπούτσια των ολίγων "αρμοδίων".



Να ερευνηθεί από το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών ∆ηµόσιας ∆ιοίκησης (ΣΕΕ∆∆) το πως έγινε η άρση.

Βάσει όλων των παραπάνω είναι πάνω από προφανές οτι η υπόθεση θα πρέπει να ερευνηθεί, ειδικά σε οτι αφορά στα συγκεκριμένα άτομα που έβαλαν υπογραφές για την ανάκληση της προστασίας και έστειλαν στον αναπληρωτή υπουργό Νικόλαο Ταγαρά.

- Να επανελεγχθεί η επίσημη αιτιολόγηση που προέβαλαν, από άλλους επιστήμονες και σχετικούς δημόσιους φορείς.
- Να γίνουν οικονομικού τύπου έλεγχοι στους υπαλλήλους, ωστε να επιβεβαιωθεί οτι όλα έγιναν με καθαρότητα.
- Να εξηγήσουν στο σώμα γιατί δεν αντιπρότειναν - επέτρεψαν - νομοθέτησαν λύσεις, οπως νέο κτίριο πίσω και κατά μηκος του παλιού της Ποσειδώνος, χωρίς κατεδάφιση.




Τα κτίρια στο έλεος αποφασιζόντων με νοοτροπίες και επιχειρηματικές οπτικές, χειρότερες και από του '60!

Αυτή η κατεδάφιση ξεπερνά τα αντίστοιχα φαινόμενα του 1960, καθώς σήμερα υποτίθεται ότι υπάρχει το στοιχειώδες επίπεδο και αντίληψη της αξίας τέτοιων κτιρίων, που δεν υπήρχαν το 1960. Το "επιχειρηματικές οπτικές", αναλύεται παρακάτω.



Αγανάκτηση και από πολλούς σύγχρονους αρχιτέκτονες

Μετά τη δημοσίευση πολλοί αρχιτέκτονες μας έχουν εκφράσει τον αποτροπιασμό τους για το γεγονός. Κάποιοι είχαν ήδη ασχοληθεί με την υπόθεση και φυσικά αγνοήθηκαν και αυτοί.


Σχόλια στο διαδίκτυο. Ας τα δείξουν και στους συγγενείς τους να τους καμαρώσουν!

Στα social media ο κόσμος είχε προβλέψει χρόνια πριν αυτά που τελικά έγιναν, ώστε να κατεδαφιστεί τελικά το κτίριο! (fb - Αθήνα μέσα στο χρόνο). Αλλά δεν "μάσησαν"....

1. Το προσεξα την προηγουμενη βδομαδα και δεν το πιστευα....ΑΙΣΧΟΣ!!!!

2. Παρ' ότι ερειπωμένο για χρόνια, ήταν σημείο αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή. Σου κέντριζε αμέσως το βλέμμα.

3. Έρχεται η ανάπτυξη γι αυτό το έριξαν. Με ερείπια θα ασχολούμαστε;

4. Ονοματα παρακαλω. οχι τυφλες καταγγελίες.

5. Τι θα πει "αποχαρακτηριστηκε"??? Και μονο ο ορος βρωμαει διαπλοκη!

6. Οχι ρε γμτ

7. Αίσχος !!!

8. ΑΙΣΧΟΣ! ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΑΤΩ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΕΠΙ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΚΗΣ !! Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ ΔΕΝ ΤΟ ΕΣΤΕΙΛΕ ΣΗΝ ΕΦΟΡΕΙΑ ΝΕΩΤΕΡΩΝ ΜΝΗΜΕΙΩΝ, ΩΣ ΟΦΕΙΛΕ; ΠΩΣ ΜΕΘΟΔΕΥΤΗΚΕ ΕΝΑ ΤΕΤΟΙΟ ΑΙΣΘΗΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ;   

9. TI NA PO? KRIMA POU PANE KAI AYTA MAZI ME THN "TSIPA"!! 

10. Den κάνω like αλλά το κοινοποίησα.Μην ξεχνάτε ότι είμαστε σε κρίση!Δεν θα μείνει τίποτα όρθιο!(ελπίζω να μείνει βέβαια) 

11. ΚΡΙΜΑ!....Φαίνεται ότι τελικώς δεν διδασκόμαστε από τα λάθη μας...

12.  Μα είναι δυνατόν;

13. Οι ανεγκέφαλοι συνεχίζουν να κατεδαφίζουν τα τελευταία κτίρια νεοκλασικής αρχιτεκτονικής ......Αίσχος!!!!!! 

14. Κρίμα..... Οι υπεύθυνοι της πολεοδομίας δεν έκαναν σωστά την δουλειά τους....

15. Αδιορθωτοι 

16. Εμ... Ποιος είπε/υποστήριξε οτι "ο Έλληνας" εχει ξεφύγει την μειζερια πνεύματος και με ανοιχτό μυαλό προσπαθεί να σώσει τα διαφορά λίγα κοσμήματα που εχουν απομείνει ...; Δεν νομιζω .... Οσο περνάνε τα χρονια τοσο και πιο ζώα καταντάμε σαν λαός .... Ανάπτυξη τύπου 50, 60, 70... Την μόνη ανάπτυξη που καταλαβαινουμαι, σαν μάζα, ειναι το μπετόν και η χρυσή Αντιπαροχή ... Δείτε τα τόσα κοσμηματα-ερείπια στο κέντρο και τα ολυμπιακά έργα στην παραλιακή ... 2 παραδείγματα του πως σκέφτεται η μάζα .... Να δούμε τι έκτρωμα θα χτιστει .

17. Συγχίστηκα πάλι...

18.  Κανεις δεν νοιαζεται για την κληρονομια μας,παντου το κερδος.

19.  ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ?? Που είναι??

20.  Μα είναι δυνατόν;

21.  Ναι....είναι δυνατόν....Ένα από τα αρνητικά μας είναι ότι δεν θέλουμε να μάθουμε από τα λάθη μας...Και ύστερα αναρωτιώμαστε μελαγχολικά πώς κατήντησε έτσι η Αθήνα;;;.....(και πολλές άλλες πόλεις μας...)




Πιθανότατα & επενδυτικά - εμπορικά λάθος & κοντόφθαλμες, αυτές οι επιλογές! Μπορούσαν να επιδιώξουν και νέα κτίρια στα μεγάλα οικόπεδα και λύσσαξαν να κατεδαφίσουν τα παλιά. 

Θέτουμε γενικά προς τους επιχειρηματίες - ιδιοκτήτες τέτοιων ακινήτων στο Ελληνικό τα εξής ερωτήματα:

1. Τα νέα κτίρια θα έχουν μικρότερο κόστος από το να συντηρούνταν τα παλιά?

2. Πόσο κερδοφόρο και  ζητήσιμο θα είναι στο κοντινό μέλλον ένα νέο ακίνητο όπως χιλιάδες άλλα αδιάφορα (στα αζήτητα) σε ένα κατεστραμμένο Κάτω Ελληνικό, σε σχέση με 2 ακίνητα όπως αυτα αποκατεστημένα, σε ένα διατηρημένο Ελληνικό;

3. Για τα συγκεκριμένα γιατί δεν επιδιώχθηκε έστω η αδειοδότηση κτισίματος νέων κτιρίων μέσα στα μεγάλα οικόπεδα κ.λ.π. και έφαγαν ως εκ των γεγονότων τα λυσσακά τους να τα αποχαρακτηρίσουν και να τα κατεδαφίσουν; Πίσω από το κτίριο της Ποσειδώνος υπήρχε προσθήκη που θα μπορούσε μα αντικατασταθεί με νέο κτίριο κατά μήκος όλης της πίσω πλευράς. Και στο άλλο μπορούσε να διατηρηθεί βίλα, ακόμα ευκολότερα. Γιατί δεν στράφηκαν προς μια τέτοια λύση - απόφαση; ΟΙ ΣΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝ ΠΙΕΣΤΗΚΑΝ ΜΕ ΝΟΜΙΜΗ ΕΝΣΤΑΣΗ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΩΘΗΣΑΝ ΑΥΤΟ; 

4. Με ποιό διακαίωμα αγνοείται από ελάχιστους ιδιώτες και κρατικές υπηρεσίες η βούληση χιλιάδων πολιτών που αυτονόητα θα ήθελαν διάσωση;

5. Με ποιό δικαίωμα υποβαθμίζεται αισθητικά και εμπορικά από ελάχιστα άτομα μια περιοχή εις βάρος αυτών (φτωχών και πλουσίων) που έχουν επιλέξει τη διατήρηση της περιοχής με παλιά και νέα κτίρια και όχι τη φθήνια, τη διάλυση και τη μάσα;



Βοηθήστε στην καταγραφή

Συμβάλλετε στο να υπάρχει έστω πλέον μόνο ένα πλήρες άρθρο για τα κτίρια, που απαγορεύθηκε στα παιδιά μας να τα θαυμάζουν ως και δική τους πολιτισμική και ιστορική κληρονομιά. Γράψτε σχόλιο ή στείλετε ένα e-mail οποτεδήποτε και με οτιδήποτε αφορά την ιστορία, τους χώρους και την κατεδάφιση των κτιρίων.



Δείτε ακόμη

Άρθρο του 2012 του Νίκου Βατόπουλου στην Καθημερινή που ανφέρεται στα κτίρια αμέσως μετά την κατεδάφιση του πρώτου.

Όλα τα κτίρια του Κάτω Ελληνικού, άλμπουμ σελίδας fb, "Η ΑΘΗΝΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ" (Δέσποινα Δρεπανιά)

Λίγες αλλά σημαντικές πλέον φωτογραφίες από το εσωτερικό και των 2 κτιρίων. Όπου βλέπετε μπλε παράθυρα είναι το βόρειο κτίριο, του οποίου έχει φωτογραφηθεί  πλήρως η σκάλα (2009, Ομάδα Ιανός)

Βίντεο από το εσωτερικό του κτιρίου επί της παραλιακής. Διακρίνονται η πέτρινη βάση του κτιρίου, είσοδος στο υπόγειο με ξύλινο στέγαστρο και ελάχιστα τα ξυλόγλυπτα κάγκελα της ξύλινης εσωτερικής σκάλας με μοτίβο "Χ" όπως ήταν και στη βεράντα. (2009, Ομάδα Παυσανίας) 



Από δορυφόρο το 2005 - 2010: 1. To κατεδαφισθέν του 2015. 2. Το κατεδαφισθέν του 2012. 3 Υποδειγματικό σύγχρονο κομψοτέχνημα (βλ. τέλος). 4. Μια πολυκατοικία πλήρους κάλυψης έχει ήδη αντικαταστήσει περί το 2010 το μονώροφο με τον πυκνό κήπο.

Από δορυφόρο το 2005 - 2010: 1. To κατεδαφισθέν του 2015. 2. Το κατεδαφισθέν του 2012. 3 Υποδειγματικό σύγχρονο κομψοτέχνημα (βλ. τέλος). 4. Μια πολυκατοικία πλήρους κάλυψης έχει ήδη αντικαταστήσει περί το 2010 το μονώροφο με τον πυκνό κήπο.

Από δορυφόρο το 2005 - 2010: 1. Tα 2 κατεδαφισθέντα κτίρια του άρθρου.

Από δορυφόρο το 2005 - 2010: 1. Tα 2 κατεδαφισθέντα κτίρια του άρθρου.
Τα 2 κατεδαφισθέντα κτίρια: Λήψη από τα βορειοδυτικά.

Τα οικόπεδα των 2 κατεδαφισθέντων κτιρίων: Λήψη από τα νοτιοδυτικά.
Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Σπάνια φώτο κατοίκου του 1989 από την 1η οδό. 2015 τα πάντα γύρω έχουν κτιστεί με 2 πολυκατοικίες βόρεια του κατεδαφισμένου κτιρίου.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Ανατολική κύρια όψη, οδός Βήτα.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Ανατολική κύρια όψη, οδός Βήτα.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Ανατολική κύρια όψη, οδός Βήτα.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Ανατολική κύρια όψη, οδός Βήτα.


Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012:Η σπάνια μάντρα με τους κίονες στην 1η οδό. Τη γλίτωσε από τη λύσσα.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Λήψη από τα βορειοδυτικά, από την 1η οδό.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Λήψη από τα νοτιοδυτικά, από την λεωφ. Ποσειδώνος.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Λήψη από τα νοτιοδυτικά.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Λήψη από τα νοτιοδυτικά.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Λήψη από τα νοτιοδυτικά.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012:

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012: Λήψη από τα δυτικά. Οι μοναδικές καπνοδόχοι.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012:Το οικόπεδο ξεφορτωμένο από το εμπόδιο - παλιατζούρα, έτοιμο για τη μπίζνα.

Γωνία οδών Βήτα και 1ης, κτίριο 1, κατεδάφιση 2012:Τα συνήθη θλιβερά απομεινάρια της καταστροφής των "ευαίσθητων".
Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: Μοναδική φωτογραφία του κτιρίου, που φαίνονται ακόμα και τα ξύλινα κάγκελα, στις πρωτοφανώς μεγάλες για την εποχή βεράντες από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 2010 και πριν την έναρξη των καταστροφών.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 2010 και πριν την έναρξη των καταστροφών.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 24/11/2011, μετά την πρόκληση των πιθανότατα σκόπιμων στοχευμένων καταστροφών.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 24/11/2011, μετά την πρόκληση των πιθανότατα σκόπιμων στοχευμένων καταστροφών.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 21/12/2015, το οικόπεδο από την παραλιακή μετά την αηδιαστική κατεδάφιση.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 24/11/2011, λήψη από τα βορειοανατολικά, από την όδο Βήτα.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 2010 - 2015, λήψη από τα βορειοανατολικά, από την οδό Βήτα.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 21/12/2015, λήψη από τα βορειοανατολικά, το οικόπεδο από την οδό Βήτα, μετά την αηδιαστική κατεδάφιση.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 21/12/2015, επί της οδού Βήτα, σε μια ελιά κρυμμένη ίσως και όχι τυχαία, η άδεια δόμησης νέου κτιρίου, άγνωστης αισθητικής, πάνω στα συντρίμμια της ιστορίας της περιοχής.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 21/12/2015, επί της οδού Βήτα, σε μια ελιά κρυμμένη ίσως και όχι τυχαία, η άδεια δόμησης νέου κτιρίου, άγνωστης αισθητικής, πάνω στα συντρίμμια της ιστορίας της περιοχής.
Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 24/11/2011, λεπτομέρεια των φουρουσιών της πρωτοφανούς μεγάλης βεράντας για την εποχή και από οπλισμένο σκυρόδεμα.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 2010, η σοφίτα πριν την πρόκληση των πιθανότατα σκόπιμων και στοχευμένων καταστροφών. Επισημαίνονται οι πήλινοι αεραγωγοί, τοποθετημένοι ως διακοσμητικά δεξιά και αριστερά και η διακοσμητική λαμαρίνα στη σοφίτα.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 24/11/2011, οι πήλινοι αεραγωγοί σώζονταν ακόμα από τους καταστροφείς.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 2010, πριν την έναρξη των καταστροφών. Η μεταλλική θύρα του ισογείου. Ποιος ξέρει που βρίσκεται. Ένα ακόμη στοιχείο, που ενισχύει την "πανέξυπνη" απόφαση κατεδάφισης...

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 21/12/2015, λήψη από τρύπα για το λουκέτο, στο πίσω μέρος. ΟΛΑ ΚΙ ΟΛΑ! ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΜΕΝ - ΤΑΚΤΟΠΟΙΗΜΕΝΕΣ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΔΕ!

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: Λεπτομέρεια 2011 & 2015.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 21/12/2015, Αυτό πως το ξεχάσατε; Στα μπάζα και αυτό και γρήγορα παρακαλούμε! Εδώ γκρεμίσαμε ολόκληρο κτίριο σήμα κατατεθέν, τέτοιες παλιατζούρες θα κρατάμε;
Λίγο πιο πέρα στην παραλιακή ένα νέο κτίριο κόσμημα, πιθανότατα εμπνευσμένο από το κατεδαφισθέν. Στη χώρα που κάποιο ιδιοκτήτες και αρχιτέκτονες δίνουν ψυχή και χρήμα για την αισθητική όλων μας, κάποιοι άλλοι της ρηχότητας, τρώνε τα λυσσακά τους να καστρέφουν για να τα αρπάξουν.

Λίγο πιο πέρα στην παραλιακή ένα νέο κτίριο κόσμημα, πιθανότατα εμπνευσμένο από το κατεδαφισθέν. Στη χώρα που κάποιο ιδιοκτήτες και αρχιτέκτονες δίνουν ψυχή και χρήμα για την αισθητική όλων μας, κάποιοι άλλοι της ρηχότητας, τρώνε τα λυσσακά τους να καστρέφουν για να τα αρπάξουν.

Λίγο πιο πέρα στην παραλιακή ένα νέο κτίριο κόσμημα, πιθανότατα εμπνευσμένο από το κατεδαφισθέν. Στη χώρα που κάποιο ιδιοκτήτες και αρχιτέκτονες δίνουν ψυχή και χρήμα για την αισθητική όλων μας, κάποιοι άλλοι της ρηχότητας, τρώνε τα λυσσακά τους να καστρέφουν για να τα αρπάξουν.

Γωνία λεωφ. Ποσειδώνος & οδού Βήτα: 21/12/2015. Σε φωτογραφία του σημείου παραπάνω μαζεμένα περιστέρια στα σύρματα της ΔΕΗ ψάχνουν το χαμένο κτίριό τους. Ακριβώς κάτω ένα νεκρό σαν το κτίριο. Είναι καλύτερα να είμαστε και λίγο ρομαντικοί, παρά ρηχά πουλημένα ζώα.




ΠΗΓΕΣ & ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση -  φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. 
  • ΕΙΔΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΟΝ ΑΡΘΡΟ: Έγινε μεγάλη προσπάθεια να μην είναι προσβλητικό, παρά το εξοργιστικό του θέματος για τους πολλούς. Περιέχει προσωπικές απόψεις του συντάκτη, που δεν προτρέπεται να υιοθετήσει κανείς. Η έκφραση της άποψης είναι ελεύθερη από το νόμο εφόσον δεν περιέχει ύβρεις, ψεύδη. Το άρθρο συντάχθηκε με βάση οτιδήποτε γνώριζε ο συντάκτης, ο οποίος θεωρεί οτι μάλλον δεν υπάρχει κάτι άγνωστο σε αυτόν που να αναιρεί την οπτική της κριτικής του. Τυχόν διαφωνούντες μπορούν να στείλουν επώνυμα τα σχόλιά τους και αυτά θα δημοσιευθούν και θα αφεθούν στην κρίση των αναγνωστών, όπως ισχύει και για τον συντάκτη. Η συγγραφή του άρθρου έγινε εμφανώς με μόνο κριτήριο την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς και ουδεμία σχέση έχει με ευτελή και προσωπικά συμφέροντα, τα οποία εκ του ίδιου του άρθρου αποδεικνύεται, οτι προκαλούν τεράστια απέχθεια στον συντάκτη.
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  • Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

2 σχόλια :

  1. To xtirio pou katedafistike to 2012 itan mexri to 2005 meros ksenoglosou sxoleio pou vriskotan stin perioxi prin metaferthei stin Vari (St Lawrence College, www.slc.gr). To gipedo Basket eixe xtistei tin dekaetia tou 80 gia tous mathites. To xtirio eixe pathei simantikes zimies ston seismo tou '99 kai genikos den htan se poli kaki katasti.

    Afou metakinithike to sxoleio, tis epomenes xronies egkatastathikan mesa paranomoi metanastes kai parakmiase ki'allo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συγνώμη αλλά το σύγχρονο κτίριο που εκθειάζετε, δεν είναι παρά ένα κακέκτυπο του παρελθόντος. Σε καμία περίπτωση δε διαθέτει αρμονία και αισθητική. Αντιθέτως δίνει την αίσθηση ενός πρίσματος με βάρος και κακές αναλογίες σε όλα του. Ταυτοχρόνως είναι τρομερά αναχρονιστικό και αγνοεί το σύγχρονο λεξιλόγιο της αρχιτεκτονικής. Υπάρχουν πολύ καλύτερες αρχιτεκτονικές προσπάθειες συνδιαλλαγής με το παρελθόν και το περιβάλλον. Αυτή εδώ είναι κάτω του μετρίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή