Νέο Φάληρο: Ο πύργος Κούρταλη. Ενώ έχει φτάσει στα όρια υπηρεσίες ή πολίτες δεν κάνουν τίποτα. Ασχολούνται με τα φαντάσματα (τα κόκαλα των οποίων θα τρίζουν)


Ένα από τα σημαντικότερα κτίρια του Νέου Φαλήρου και του Πειραιά που τη γλίτωσε από τη Νεοελληνική λαίλαπα της κατεδάφισης μάλλον τυχαία, καταρρέει  σταδιακά, μέσα στους μύθους για φαντάσματα εξαιτίας των, όπως φημολογείται, "περιέργων" κατοίκων του και της εικόνας που αποπνέει.. Άλλο ένα κτίριο που απεικονίζει την αρχιτεκτονική μας πορεία από την εποχή της αρχιτεκτονικής τελειότητας με υποτυπώδη μέσα, στην εποχή της αρχιτεκτονικής του απόλυτου τίποτα με όλα τα μέσα! Λόγω του ότι το κτίριο βρίσκεται στα όρια της απόλυτης καταστροφής θα αναφερθώ πρώτα από όλα στην κατάσταση. Μιλάμε για ένα κτίριο, που πρέπει να έχει χτιστεί γύρω στο 1880, κρατήστε αυτό πριν διαβάσετε τα υπόλοιπα... Useful Information for English speaking Visitors (more pictures inside): Stone house at Neo Faliro, Pireus well known in Greece by for it's ... ghosts! A unique building abandoned for decades after it' s aristocratic but financially destroyed died in the 70's. Since then it unfortunately belonged to the Greek state and in 2013 it was finally sold to a rich Greek for 434.300 Euros.

1. Τα μαύρα μεσάνυχτα υπηρεσιών και απραξία πολιτών επί δεκαετίες! 

Οι γνωστές καταστάσεις της νεοελληνικής κατάντιας...

 

- Πού είναι ο δήμος Πειραιά να καθαρίσει (όχι να καταστρέψει) το κτίριο (30 χρόνια) από τα μπάζα και το σκουπιδαριό, που επιβαρύνουν τις οροφές και αποτελούν εστία μόλυνσης σε πυκνοκατοικημένη γειτονιά?

- Τα κεραμίδια πέφτουν εντείνοντας τη διάβρωση, επειδή κανείς δεν ασχολήθηκε να στείλει ένα συνεργείο να τα μπαλώσει τα κεραμίδια. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Αν κάποιος πιτσιρικάς στον κήπο του κτιρίου φάει ένα κεραμίδι στο κεφάλι και μείνει στον τόπο ποιος θα πάει φυλακή? Το φάντασμα του Κούρταλη? Ο άγνωστος που άνοιξε το κοτετσόσυρμα που έβαλαν για να πουν ότι κάτι έκαναν?


- Δεν βρέθηκε ένας αρμόδιος τόσα χρόνια να συλλάβει την αξία αυτού του κτιρίου και να λάβει μέτρα προστασίας του (δήμος, Υπ. Πολιτισμού, Πολεοδομία, σύλλογοι πολιτών κάθε τρελού είδους), όπως μια πρόχειρη συντήρηση και κάλυψη των στεγών με λαμαρίνες? Τόσο κόστος είχε σε εποχές που πέταγαν λεφτά από εδώ και από εκεί? Ή ήταν άλλο ένα φαινόμενο της έλλειψης παιδείας και νεοελληνικής ασχετοσύνης, ρηχότητας και ανευθυνότητας? 

- Σε μια περιοχή όπως το Νέο Φάληρο με τέτοια κτίρια και ιστορία την οποία οι σημερινοί κάτοικοι θα έπρεπε να γνωρίζουν και να διαφυλάσσουν, δεν προβληματίστηκαν ποτέ να κάνουν μια ομάδα ή να πιέσουν τους αρμοδίους για να ασχοληθούν με το κτίριο? Και αν δεν έχουν την στοιχειώδη παιδεία για κάτι τέτοιο, η υγεία τους και η χωματερή δίπλα στα παράθυρά τους δεν τους νοιάζει?


2. Το πανελλήνιο ρεκόρ της καταστροφής αρχιτεκτονικών μνημείων στον Πειραιά.

- Θα επαναλάβω ότι ο ευρύτερος Πειραιάς διαθέτει ίσως τα καλύτερα νεοκλασικά και νεότερα κτίρια στην Ελλάδα. Παρ' όλα αυτά κατέχει ρεκόρ καταστροφής και εγκατάλειψής τους, με ρυθμούς και τρόπους που δεν συμβαίνει σε καμιά άλλη πόλη της Ελλάδας μετά το 2000. Τα νεοκλασικά στον Πειραιά καταρρέουν ΑΚΟΜΑ, είναι γεμάτα σκουπίδια ΑΚΟΜΑ, καίγονται εν μια νυκτί ΑΚΟΜΑ. Φθείρονται από πρεζόνια και παρατημένους σαν ζώα άστεγους, που αδυνατούν να στεγάσουν σαν ανθρώπους οι "αρμόδιοι" ΑΚΟΜΑ. Κατακλέβονται από γύφτους ΑΚΟΜΑ!


3. Ιδιοκτήτες - Ένοικοι

Λέγεται ότι αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο ευεργέτης Εμμ. Μπενάκης. Στη συνέχεια ο πύργος πέρασε στην οικογένεια ενός πάμπλουτου υφασματέμπορου (ή/και κατσκευαστή καραβόσχοινων ή και ιδιοκτήτη κλωστηρίου) του Πειραιά, του Κωνσταντίνου Κούρταλη. Ο γιός του και η κόρη του υπήρξαν οι τελευταίοι κάτοικοι. Ο πρώτος ήταν αυτός που ενέπνευσε τις ιστορίες περί φαντασμάτων, λόγω της ιδιαίτερης προσωπικότητας και ιστορίας του. Λέγεται ότι είχε μανία με αξιώματα και γενικότερα μια μεγαλομανία και αριστοκρατικούς τρόπους, που σχολιάζονταν (τον αποκαλούσαν με αξιώματα που δεν είχε κε Δήμαρχε, κε Υπουργέ) και ότι πιθανώς υπήρξε σύμβουλος στην τότε κοινότητα του Ν. Φαλήρου.

Οι μαρτυρία που φαίνεται πιο αξιόπιστη είναι αυτή από γείτονα, που κατοίκισε στις πρώτες γύρω πολυκατοικίες τη δεκαετία του 1970 και αναφέρει ότι: Ήταν λάτρης του λυρικού τραγουδιού και σχετικών τεχνών, κάτι που ο πατέρας του θεωρούσε (και ήταν τις εποχές εκείνες) αρκετά υποτιμητικό. Στα τελευταία θυμάται ότι έβγαινε στον εξώστη και τραγουδούσε άριες με φθαρμένα σχετικά ρούχα, ρεπούμπλικα και παπιγιόν. Στα καφενεία τον κερνούσαν και ήταν συμπαθής μορφή. Τα τελευταία χρόνια είχε απομονωθεί δεν είχε να φάει, έμενε χωρίς ρεύμα και έπαιρνε νερό από γείτονες. Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τον έτρωγαν τα ποντίκια και κάποια στιγμή, γύρω στα 80 του (αναφέρεται το 1978), αφού χτύπησε στα πόδια και χέρια του με κάποια πτώση πέθανε στο νοσοκομείο, δύο χρόνια μετά την αδερφή του. Με τον χαμό του ξεκίνησε και η μέχρι σήμερα εγκατάλειψη του πύργου.

(Update 1, 09/2013) Σε νεότερη ανάρτηση της "Φωνής των Πειραιωτών", σε κείμενο της Όλγας Κυρίτση, γίνεται λόγος για δύο γιούς του Κωνσταντίνου και όχι  για τον τελευταίο ένοικο και την αδερφή του. To άρθρο που φαίνεται μάλλον το εγκυρότερο μιλάει για καταστροφή της επιχείρησης με την επέλαση του ναυλον στον κλάδο και έναν Κυριάκο Κούρταλη (που ανέλαβε την επιχείρηση μετά το θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού και του πατέρα τους), ο οποίος δεν έχει σχέση με περίεργες συμπεριφορές, αλλά με υψηλή μόρφωση, αξιοπρέπεια, που βοηθούσε τις εποχές που είχε. Αξίζει να διαβάστε το πλήρες άρθρο εδώ.

Συμπληρώνουμε επίσης οτι στην υπερχρέωση και τελική καταστροφή της εταιρείας των Κων/νου - Κυριάκου πρέπει να συνέβαλε και το κόστος επισκευής των μονάδων της στην Κάστορος 6 και Αιτωλικού, από τους βομβαρδισμούς γύρω στο 1945 (που συνέπεσε με την ανάγκη για εκσυγχρονισμό με νάυλον κ.λ.π.). Η επισκευή έγινε από τον Κωνσταντίνο και τον ανιψιό του - άρα το σενάριο για δεύτερο γιο του Κων/νου και μεγαλύτερου αδερφό του τελευταίου ενοίκου Κυριάκου, πιθανώς να πρόκειται για σύγχυση με τον ανιψιό (και όντως ο Κυριάκος είχε μια αδερφή).

Σε έρευνα στο διαδίκτυο θα δείτε ότι υπάρχει και σήμερα επιχειρηματίας που ασχολείται με υφάσματα με το όνομα Ελευθέριος Κούρταλης (και μάλιστα πρόεδρος του κλάδου) που σχετίζεται με μια παμπάλαια επιχείρηση, της οποίας  κειμήλιο με το παλιό λογότυπο (με το όνομα του παππού του - Ελευθέριος), μπορείτε να δείτε εδώ(Update 2, 09/2013) Τελικά βρήκαμε τη σχέση των οικογενειών και αξίζει να τη δείτε εδώ. Στην ουσία οι επιχειρήσεις ξεκίνησαν από τους αδερφούς Κωνσταντίνο και Ελευθέριο Κούρταλη αρχές του 1900 και μετά την κατοχή (παρά την εκ νέου σύμπραξή τους) οι απόγονοι του Ελευθερίου επιβίωσαν ως και τον σημερινό πρόεδρο του κλάδου, ενώ ο απόγονος του Κωνσταντίνου είχε την κατάληξη που διαβάσατε. Η πλήρης ιστορία της οικογενείας του σημερινού Ελευθερίου εδώ.



Όλες οι παραπάνω πληροφορίες (πραγματικό μπέρδεμα!) βρέθηκαν στο διαδίκτυο και φυσικά δεν είναι επιβεβαιωμένες αλλά συνθέτουν μια εικόνα. Ο πύργος Κούρταλη έγινε θέμα μέχρι και σε τηλεοπτική εκπομπή του Αρναούτογλου με θέμα τα φαντάσματα (και όχι πάλι την ουσία, που είναι να σωθεί το κτίριο), στο mega στις 28/3/2013.

Ο σημερινός ιδιοκτήτης του κτιρίου είναι άγνωστος, αλλά για να έχει περιέλθει σε τέτοια χάλια μάλλον ανήκει σε κάποιο δημόσιο φορέα. (Update 3, 09/2013) Το κτίριο όντως ανήκε στο δημόσιο και τον Σεπτέμβριο του 2013 πωλήθηκε σε ιδώτη μέσω ΤΑΙΠΕΔ. Όλες οι  λεπτομέρειες εδώ.



4. Διαρρύθμιση κτιρίου

Ημιυπόγειο με διαδρόμους σε σχήμα σταυρού στη κάτοψη και πολλά δωμάτια ενδιάμεσα. Υπερυψωμένο ισόγειο και όροφος (δείτε πρόχειρα σχέδια παρακάτω). Στο εσωτερικό του πυργίσκου βρίσκεται η σκάλα, που από τον όροφο μικρότερη πλέον οδηγεί στην ταράτσα, η οποία είναι επίπεδη με πλάκες στο μεγαλύτερο πίσω μέρος ενώ μπροστά υπάρχουν κεραμοσκεπές δεξιά και αριστερά  με φαρδιά βυζαντινά κεραμίδια με ένα εξώστη επίπεδης στέγης ενδιάμεσα τους.


5. Εξωτερική διακόσμηση

Εμφανής λιθοδομή με διακοσμητικές κορνίζες και γωνίες από σοφά και λευκό τσιμέντο, κάγκελα παραθύρων υπογείου με "X",  πολλά δίδυμα παράθυρα, ρόμβοι με κόκκινα τζαμάκια στα παράθυρα του πυργίσκου. μεταλλική στέγη στον πυργίσκο με σχήμα,που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα. Χτιστά "κάγκελα" στις βεράντες. Μικρή κεντρική αυλόπορτα και κλασσική δίφυλλη ξύλινη πόρτα  εισόδου.



6. Εσωτερική διακόσμηση

Στο σπίτι δε φαίνεται να υπήρχαν γύψινες διακοσμήσεις στις οροφές. Σχεδόν σε όλα τα δωμάτια πρέπει να υπήρχαν οροφογραφίες. οι οποίες έχουν βαφεί από πάνω εκτός από μία. Το δωμάτιο που σώζεται η πανέμορφη οροφογραφία είναι το δεξιότερο μπροστινό του ισογείου το οποίο είναι το μόνο πεντακάθαρο και άδειο του κτιρίου και στο οποίο τη δεκαετία του 1990 υπήρχε ένα λευκό παλιό σιδερένιο κρεβάτι το οποίο προφανώς κάποιος φρόντισε να κλέψει. Μια λεπτομέρεια που δεν είχα παρατηρήσει τότε ήταν τα στηρίγματα της κατασκευής της στέγης του πυργίσκου όπως φαίνονται εσωτερικά (παρακάτω φωτογραφίες).


7. Ομοιότητες με την οικία Κορυζή (το μοναδικό σωζόμενο κτίριο με ξύλινο στέγαστρο σε πυργίσκο πλέον)

Η εμφανής λιθοδομή και η τσιμεντένια διακόσμηση εξωτερικά θυμίζουν την εν λόγω οικία, ενώ η οροφογραφία μοιάζει να είναι από το ίδιο χέρι με οροφογρφία που υπήρχε σε ένα πίσω δωμάτιο της οικίας Κορυζή όταν και αυτή ήταν εγκαταλειμμένη.


8. Η θλιβερή κατάσταση του πύργου σήμερα

- Το υπόγειο είναι γεμάτο σκουπίδια και πιθανώς σημαντικά αντικείμενα θαμμένα και για αυτό θα πρέπει να καθαριστεί επίσημα και προσεκτικά και όχι από άσχετους. Σκουπίδια και στο υπόλοιπο κτίριο - όχι μέχρι το ταβάνι βέβαια όπως στο υπόγειο.
- Οι οροφές του πίσω μισού του κτιρίου έχουν καταρρεύσει πριν το 2000 (μετά από φωτιά).
- Τα κάγκελα στις ξύλινες σκάλες έχουν διαλυθεί από άσχετους και απολίτιστους.
- Οι σκάλες επιβαρύνονται από κιλά σοφάδες και περιττώματα περιστεριών που έχουν δεκαετίες να καθαριστούν.
- Η σκάλα από τον πυργίσκο προς την ταράτσα είναι έτοιμη να σπάσει και αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για άσχετους (το τονίζω γιατί έχω αίσθηση τέτοιων κινδύνων και δεν ανήκω σε αυτούς που γενικά υπερβάλουν σε τέτοια θέματα).
- Η υπόλοιπη επίπεδη ταράτσα είναι στα όρια κατάρρευσης, καθώς δεν έχει συντηρηθεί 30 χρόνια και δεν έχει καλυφθεί με τίποτα έστω πρόχειρα. Η αριστερή κεραμοσκεπή έχει αρχίσει να καταρρέει από το 2005 περίπου.
- Η πίσω πλευρά - κήπος όπου "βλέπουν" δεκάδες διαμερίσματα πνίγεται στα σκουπίδια τα χόρτα, διάφορα σίδερα. Τα δέντρα αποκλείουν πλέον την πρόσβαση στο κτίριο από τον κήπο.
- Την οροφή επιβαρύνει ένας γιγάντιος σωλήνας σαν αγωγός που ποιος ξέρει ποιος ανόητος και γιατί τον έχει πετάξει εκεί ή αν ήταν κάπου μέσα στο κτίριο πχ ως αεραγωγός, κάτι μάλλον απίθανο.




9. Τα φαντάσματα

Επισκέφθηκα το εσωτερικό για δεύτερη φορά για να διασώσω ψηφιακά την σπάνια οροφογραφία, που δεν τη βλέπω να γλιτώνει. Πρώτη φορά μπήκα γύρω στα 18 μου στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Παρά την περίεργη ιστορία και την όψη εξωτερικά να σας επιβεβαιώσω ότι φαντάσματα δεν υπάρχουν! Και αν υπάρχουν έμενα μου έδωσαν μια γλυκιά αίσθηση και όχι αίσθηση φόβου όσο ήμουν μέσα. Ίσως επειδή ο Κούρταλης ήξερε ότι δεν μπήκα για κακό...




10. Επίλογος

Παρακαλείται όποιος είναι αρμόδιος να προχωρήσει σε καθαρισμό, φύλαξη, προστασία του κτιρίου από περισσότερες φθορές, καθώς δεν φαίνεται να αντέχει πολύ ακόμα. Κάθε επέμβαση καθαρισμού θα πρέπει να γίνει από άτομα με στοιχειώδη σοβαρότητα και παιδεία, καθώς στα σκουπίδια - μπάζα μπορεί να υπάρχουν αντικείμενα απαραίτητα για την αποκατάσταση (αν γίνει αυτόν τον αιώνα βέβαια...). Κάθε άλλη επέμβαση δεν θα πρέπει να είναι καταστροφική όπως π.χ. επειδή η σκάλα δεν αντέχει τη ξηλώνουμε. (Φτάσαμε να δίνουμε και online step-by-step οδηγίες στους αρμοδίους όπως θα δίναμε σε πεντάχρονα...)

Προς επίδοξους κλέφτες: δεν έχει μείνει κάτι άλλο για να κλέψετε!
Προς φαντασιόπληκτους και media: δεν έχει φάντασμα, οπότε μην διακινδυνεύσετε! 


Δείτε εδώ νεότερο άρθρο με την πώληση - έκπληξη του πύργου από το δημόσιο σε ιδιώτη!





Πρόσοψη
Κύρια είσοδος και μια από τις εισόδους του υπογείου.
Ανατολική πλευρά.
Προσέξτε την καμινάδα σε αντιπαραβολή με μια σύγχρονη! Αυτό σημαίνει πρόοδος...
Βεράντες στην ανατολική πλευρά και σκάλα από τη βεράντα του ισογείου προς τον κήπο (νότια όψη).
Νότια όψη και λεπτομέρεια του πυργίσκου από το σημείο.
Δυτική όψη (πυργίσκος και υπόλοιπο)
Λεπτομέρεια μεταλλικής στέγης πυργίσκου (πρόσοψη)
Ο πυργίσκος και ένα από τα λίγα ξυλόγλυπτα διακοσμητικά του που μένουν να σαπίζουν.
Ισόγειο: Είσοδος και η πρώτη πόρτα αριστερά μέσα από την οποία φαίνεται σύγχρονο σχεδιασμένο σκυφτό κεφάλι.

Ισόγειο: Παράθυρα αριστερού μπροστινού δωματίου.

Ισόγειο: Έξοδος προς τη βεράντα και ξηλωμένο, προφανώς μαρμάρινο, τζάκι.
Ισόγειο: Απομεινάρια οροφογραφίας στο ίδιο δωμάτιο.
Ισόγειο: Απομεινάρια οροφογραφίας στο πίσω δεξιά δωμάτιο (χώροι που έχουν καταρρεύσει πριν το 2000)

Ισόγειο: Η οροφογραφία του δεξιού μπροστινού δωματίου.
Ισόγειο: Η οροφογραφία του δεξιού μπροστινού δωματίου.
Ισόγειο: Η οροφογραφία του δεξιού μπροστινού δωματίου.
Η σκάλα όπως ξεκινά από το ισόγειο. Εικόνα αθλιότητας τα σκουπίδια και η καταστροφή της σκάλας κατά τη δεκαετία του 2000.
Παράθυρο του πυργίσκου στον 1ο όροφο και το μόνο εμφανές σημείο βαμένης οροφογραφίας στο μπροστινό αριστερό δωμ. του 1ου.
Μια αθάνατη κουρτίνα στο κουζινάκι του 1ου!
Η σκάλα μικραίνει προς την στέγη.
Λεπτομέρεια σκάλας προς την στέγη και παράθυρο στο ανώτερο σημείο του.

Οι βάσεις της στέγης του πυργίσκου εσωτερικά.
Μπροστινό τμήμα στέγης. Η σκάλα προς την στέγη είναι στο όριο να πέσει. Εννοείται κάθε βήμα εκτός του σημείου λήψης θα ήταν αυτοκτονία.

Πίσω (νότιο) τμήμα στέγης. Φαίνεται ο τεράστιος μεταλλικός σωλήνας που ανεξήγητα βρίσκεται εκεί.





















ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  • Έρευνα - ανάλυση - φωτογραφίες Δ.Χ.Κ. Απαγορεύεται η αποθήκευση, η αναδημοσίευση και κάθε χρήση πλην της ανάγνωσης στο neoclassicalgreece.blogspot.gr και της παραπομπής προς την παρούσα σελίδα με δική σας εισαγωγή - περιγραφή. Οποιαδήποτε αναπαραγωγή με παρόμοιο τρόπο (πληροφορίες, ανάλυση, δομή) μπορεί να θεωρηθεί κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.
  • Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι". 
  • © neoclassicalgreece.blogspot.gr. Any use of content except of viewing it  here or redirecting to this page  is not allowed.

9 σχόλια :

  1. ειχα μπει στο κτηριο γυρω στο 1981-82...Το δωματιο Σ3 ηταν μια πληρως εξοπλισμενη κουζινα με παρατημενα ολα τα κουζινικα σκευη κ με μεγαλο πετρινο νεροχυτη κατα μηκος του τοιχου που βλεπει στον κηπο.Στον κηπο,περιπου στο κεντρο του,υπηρχε μεταλικη κατασκευη,υπερυψωμενη,σαν χωρος για ορχηστρα,καταπληκτικη...Κ στο σημειο που σημερα υπαρχει τρυπα,στο σαλονι,υπηρχε ενα μικρο αλλα πολυ κομψο κ περιτεχνο μαρμαρινο τζακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου. Πολύ χρήσιμες οι πληροφορίες και αποδεικνύεται η ζημιά που προκαλείται από την εγκατάλειψη των κτιρίων και τις κλοπές. ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ να μαθεύονται τέτοιες λεπτομέρειες από άτομα που πρόλαβαν τα κτίρια πριν υποστούν αλλοιώσεις.

      Όσοι γνωρίζετε αντίστοιχα παρακαλώ να γράφετε σχόλια ή να στέλνετε mail στο ncaigr@gmail.com!

      Ειδικά η πληροφορία για τον κήπο (που πριν κλειστεί περιμετρικά πολυκατοικίες έβλεπε θάλασσα) δεν έχει αναφερθεί πουθενά και τη θεωρώ πολύ ενδιαφέρουσα. Τα παλιά σπίτια είχαν πολλές φορές πάνω από ένα τζάκια, μικρά και περίτεχνα όπως λες. Το οτι το τζάκι έχει κλαπεί μπορείς να πείς οτι καπου δισώθηκε. ΟΜΩΣ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΠΟΥ ΑΝΗΚΕ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΦΤΙΑΧΤΕΙ ΚΑΠΟΤΕ ΔΕ ΘΑ ΕΧΕΙ ΕΣΤΩ ΕΝΑ ΓΝΗΣΙΟ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ ΤΟΥ. Αυτό είναι ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΜΕ ΤΙΣ ΚΛΟΠΕΣ. Και το περί κουζίνας καθώς με την κατάρρευση εγώ δεν είχα εντοπίσει που μπορεί να ήταν.

      Έχω απορία αν πρόλαβες έπιπλα μέσα στο κτίριο καθώς όπως λες μπήκες 2-3 χρόνια μετά το θάνατο του Κ. Κούρταλη, οπότε και εγκαταλείφθηκε πλήρως.

      Διαγραφή
  2. οχι επιπλα δεν ειχε καθολου.Ειχε πολλα παλτα κρεμασμενα στο πρωτο δωματιο,δεξια της κυριας εισοδου κ στο ακριβως απο πανω του στον οροφο,ειχε ενα στρωμα στο πατωμα με μερικα σεντονια.Αυτο που θυμαμαι ειναι ενα μεγαλο μπαουλο γεματο επιστολες κ φωτογραφιες παλιες,αλλα ακριβως την στιγμη που ανοιγα να το δω καλυτερα,αρχισε να ανοιγει η πορτα του απεναντι δωματιου κ οπως καταλαβαινεις,εξαφανιστηκαμε τρεχοντας...πιτσιρικια ειμασταν χαχαχα!Ξαναπηγα μετα απο μερικα χρονια αλλα ειχε πια χαθει,οπως κ το τζακι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαχα! μη λες τέτοια γιατί πάλι θα λένε οτι ήταν το φάντασμα! Είναι θλιβερό που δεν διασώθηκαν πολλά από εμάς τις νεότερες γενιές, ΠΟΥ ΣΥΝΑΙΣΘΑΝΟΜΑΣΤΕ ΑΞΙΕΣ. Μάλλον είμαι ελάχιστα μικρότερός σου και δυστυχώς τις δεκατετίες 80 - 90 είμασταν πιτσιρίκια... Φαντάσου το μπαουλάκι να είχε φωτογραφίες της οικογένειας και του κτιρίου και τελικά να κάηκαν και να σάπισαν ή να εκλάπησαν από άσχετους. Και τώρα να τις σκάναρες και να τις έδειχνες σε όσους ενδιαφέρονται, έχοντας διασώσει σημαντικό κομμάτι της ιστορίας ενός κτιρίου.... Με αυτά φρικάρω.

      Αν είδες εγώ θυμάμαι την δεκαετία του 90, ένα ή δύο άσπρα σιδερένια κρεβάτια στο δωμάτιο με την οροφογραφία (πιθανώς έχω φωτος αναλογικές κάπου). Τώρα που πήγα τα είχαν κλέψει.

      18 ετών με φοβερή δυσκολία μάζευα κολωνάκια πήλινα από μπάζα κατεδαφισμένων ΠΟΥ ΤΑ ΠΕΤΑΓΑΝ. Και χαίρομαι που έχω κομμάτια που ξέρω που ανήκαν και θα τα παρουσιάσω σταδιακά εδώ να τα βλέπουν όλοι και να ξέρουν που υπήρχαν.

      Διαγραφή
  3. με λυπεί πολύ το θέαμα αυτό ! μακάρι να γίνει κάτι σύντομα για να σωθεί !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. υπέροχη δουλειά κάνεις φίλε! να είσαι καλά να συνεχίσεις να μας ενημερώνεις-ταξιδεύεις. Δυστυχώς δεν έχω πληροφοριες για αυτό το κτήριο για να σε βοηθήσω, καθότι μικρότερος :/ , βρήκα όμως ένα αξιόλογο ιστότοπο να προτείνω σε γνωστούς :) . Και αν ποτέ θελήσεις βοήθεια σε κάποια καταγραφή σου, προκειμένου να μην "γκρεμοτσακιστείς" απο καμία στέγη θα χαρώ να συμμετέχω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρη να είσαι καλά, ως μικρός έστειλες και από τα πιό γλυκά σχόλια! Θα προτιμούσα και εγώ να είμαι μικρότερος και ας μην μπορώ να βοηθήσω! LOL Αφού δεν γκρεμοτσακίστηκα στον πυργίσκο αυτού του κτιρίου δε θα γκρεμοτσακιστώ ποτέ!
      Να σου πω την αλήθεια δυστυχώς πλέον έχω περιορίσει τα αντίστοιχα γιατί στην εποχή αυτή πλέον οι κίνδυνοι είναι πολύ σοβαρότεροι από παλιά μέσα στα σπίτια. Μπορεί να πέσεις φάτσα με psycho, να καλέσουν αστυνομίες κάτοικοι κλπ. Και άντε να εξηγήσεις στον τυχόν Μπαλούρδο οτι φωτογραφίζεις το κτίριο κλπ! ΔΥΣΤΥΧΩΣ το 90 που πρωτοέμπαινα και έβλεπα τρελά σπίτια λόγω μικρός και άφραγκος δεν είχα καλή camera. Τεσπα η εξερεύνηση είναι μια σχετική τρέλα που δεν περνάει με την ηλικία, οπότε στο μέλλον μπορεί και να γίνει. Άλλωστε με εξερευνήσεις σε ένα παλάτι του Φαλήρου που δεν υπάρχει σήμερα "έφαγα το κόλλημα" και κατάλαβα τι απίστευτα κτίρια είναι αυτά.

      Διαγραφή
  5. ....... ΠΑΛΙΆ ΓΕΙΤΟΝΙΆ. ΠΆΕΙ, ΔΕΝ ΓΛΙΤΏΝΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΉ, ΘΑ ΓΕΜΊΣΕΙ ΜΕ ΣΎΡΑ ΑΠΟ ΜΟΝΤΈΡΝΕΣ ΠΟΛΙΚΑΤΙΚΙΕΣ ΚΡΎΕΣ ΚΑΙ ΟΜΟΙΌΜΟΡΦΕΣ, ΜΕ ΒΑΡΒΆΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟΚΟΜΑΤΟΥΣ ΟΓΓΟΥΣ ΜΠΕΤΌ, ΧΟΡΗΣ ΦΑΝΤΑΣΊΑ, ΧΟΡΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΌΤΗΤΑ, ΧΟΡΗΣ ΞΕΘΩΡΙΑΣΜΈΝΑ ΚΕΡΑΜΊΔΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΡΟΦΑΓΟΜΕΝΑΙΣ ΑΝΤΊΚΕΣ, ΧΟΡΗΣ ΓΑΖΙΕΣ ΚΑΙ ΓΕΡΆΝΙΑ ΚΑΙ ΓΛΆΣΤΡΕΣ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΆ.
    ΚΑΙ ΘΑ ΠΕΡΝΆΣ ΜΊΑ ΜΈΡΑ ΑΝΤΟΝΑΚΗ ΜΟΥ, ΚΑΙ ΘΑ ΨΆΧΝΕΙΣ ΠΟΥ ΉΤΑΝ ΤΟ ΠΑΛΙΌ ΣΟΥ ΤΟ ΣΠΙΤΆΚΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΤΟ ΒΡΊΣΚΕΙΣ ΚΑΙ ΈΤΣΙ ΣΤΗ ΘΈΣΗ ΤΟΥ ΘΑ ΦΥΤΈΨΟΥΝ ΜΊΑ ΚΡΎΑ ΠΟΛΙΚΑΤΙΚΙΑ ΜΟΝΤΈΡΝΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟΚΟΜΑΤΗ ΚΑΙ ΠΑΝΙΨΙΛΗ ΊΣΑ ΜΕ ΤΟΝ ΈΒΔΟΜΟ ΟΥΡΑΝΌ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχω ανέβει μικρός στο πυργίσκο και στη ταράτσα του και ήδη η οροφή στο μισό του μέρος είχε δυστυχώς πέσει μαζί με τους υπόλοιπους ορόφους τμηματικά. Δεν ήταν τόσο χάλια το 1990 περίπου, sto 1o oροφο είχε βουνά χαρτιών/εγγράφων, επιταγές/αποδείξεις δισεκατομυριων της τότε εποχής και πολλά βιβλία πεταμένα στο πατωμα. Επίσης είχε κάποια έπιπλα τα ενα λευκό μονό σιδερένιο κρεβάτι στο 1ο δωμάτιό δεξια και ένα μοναδικό γραφείο σεκρετερ με ρολό και ράφια στο 1ο οροφο. Ακόμη και το υπόγειο εξερευνήσαμε άλλα δεν είχε πολλά και σκεφτόμασταν μην μας έρθει καμιά οροφή στο κεφάλι. Όταν απεβίωσε οι γείτονές μας είπαν ότι κλέφτες αφαίρεσαν ακόμη και ένα πιάνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή