Ενημέρωση: Προς πώληση η μετά από δεκαετίες συντηρημένη έπαυλη Καζούλη. Σε ιδιώτη ή επιτέλους στον δήμο Κηφισιάς?


Είναι ένα από τα γνωστότερα και σημαντικότερα νεοκλασικά κτίρια της Ελλάδας. Βρίσκεται στη νότια είσοδο της πόλης της Κηφισιάς. Η ιστορία της είναι λίγο πολύ γνωστή σε όσους ασχολούνται και μελλοντικά θα κάνουμε και εδώ κάποιο αφιέρωμα. Παρέμεινε επί δεκαετίες να φθείρεται και να καταρρέει, τελικά τη δεκαετία του 2000 υπέστη μια αρκετά σωστή αποκατάσταση και στέγασε το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης του ΥΠ.Ε.Κ.Α. Η χρήση αυτή σίγουρα θα βοηθούσε την προστασία του κτιρίου, όμως στην ουσία δεν έδωσε στο κτίριο τον ρόλο, που όλοι περίμεναν χρόνια, ένα κτίριο προσβάσιμο σε πολύ κόσμο, ένα μουσείο ή πολιτιστικό κέντρο. Σήμερα και ενώ έχουν περάσει ελάχιστα χρόνια από την αποκατάσταση, το φοβερό ελληνικό δημόσιο αποφάσισε να πουλήσει το μνημείο νεοκλασικής αρχιτεκτονικής σε κάποιον ιδιώτη μέσω του Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων!



Όπως είναι φυσικό, το γεγονός έχει προκαλέσει την κινητοποίηση των δημοτικών αρχών της Κηφισιάς και τη δυσαρέσκεια πολλών πολιτών της, καθώς το κτίριο που είναι σήμα κατατεθέν για την Κηφισιά, ενώ ανήκε δεκαετίες στο δημόσιο ποτέ δεν πέρασε στον δήμο Κηφισιάς, όπως έχει γίνει με αντίστοιχα κτίρια σε δεκάδες Ελληνικές πόλεις. Αντίθετα κινδυνεύει να περάσει σε ιδιώτες κάτι που δεν είναι έγκλημα, όμως η ιστορία έχει δείξει ότι η χρήση τέτοιων κτιρίων από ιδιώτες σημαίνει αποκλεισμό των πολιτών και ζημιές διαφόρων ειδών στα κτίρια.

Ως εκ τούτου ο δήμος Κηφισιάς ψάχνει άλλη μια φορά τρόπους απόκτησης ενός οικοδομήματος, που θα έπρεπε να του ανήκει ήδη! Γίνεται λόγος για προσπάθεια να γίνει χρήση απόφασης του ΥΠΕΚΑ η της 13ης Φεβρουαρίου 2013, που δίνει τη δυνατότητα και σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης να αποκτήσουν διατηρητέα κτίρια που έχουν ιδιαίτερη πολεοδομική και ιστορική σημασία μέσω του Χρηματοδοτικού Προγράμματος  του Πράσινου Ταμείου.

Το ελληνικό κράτος έχει ξεζουμίσει την έπαυλη διαχρονικά με διάφορους τρόπους, ας την παραδώσει επιτέλους στον δήμο Κηφισιάς, για μια χρήση παρόμοια με αυτή που ονειρεύτηκαν οι αρχικοί της ιδιοκτήτες (μια νέα Ακαδημία Πλάτωνος). Να ηρεμήσουν τα κόκαλα των ιδιοκτητών και αυτού του κτιρίου που θα τρίζουν δεκαετίες εξαιτίας του παρανοϊκού νεοελληνικού δημοσίου και των λειτουργών του.

Το κτίριο πάντως θα μπορουσε να στεγάσει άνετα μουσείο καθώς στην ουσία διαθέτει αρκετούς χώρους. Να προτείνουμε ένα μουσείο νεοκλασικής και νεότερης Ελληνικής αρχιτεκτονικής?



ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ
  •  Κείμενο Δ.Χ.Κ. © 2013 - neoclassicalgreece.blogspot.gr.
  • Χρήση περιεχομένου τρίτων: Γίνεται με τον μέγιστο δυνατό σεβασμό, χωρίς διάθεση οικειοποίησης. Θεωρούμε ότι η χρήση του εδώ το αξιοποιεί στο μέγιστο. Γνήσιοι κάτοχοι - δημιουργοί - πηγές, όπου είναι σαφή και γνωστά σε εμάς, αναγράφονται.
  •  Γίνεται προσπάθεια για αξιόπιστες πληροφορίες και σύννομες δημοσιεύσεις. Περισσότερα στη σελίδα "Νομικά & Όροι".

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου